Wat is een odometer op een fitnessapparaat?

Basic display van een hometrainer

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Wanneer je door de specificaties van fitnessapparaten bladert, kom je vaak technische termen tegen die niet altijd even duidelijk zijn. Een van die termen is ‘odometer’. In Nederland staat dit bekend als ‘hodometer’, maar onder invloed van het Engels wordt het vaak aangeduid als ‘odometer’. In dit artikel bekijk ik wat deze term precies betekent en hoe het wordt gebruikt in de context van fitnessapparatuur. Ik kwam het namelijk tegen in de specificaties van de Tunturo Cardio Fit B30 hometrainer.

De definitie van een odometer

Een odometer, of hodometer, is een instrument dat de afstand meet die een voertuig of persoon heeft afgelegd. Deze term komt oorspronkelijk uit de autowereld, waar het gebruikt wordt om te bepalen hoeveel kilometers een auto heeft gereden. Vertaald naar fitnessapparatuur, zoals hometrainers, loopbanden of crosstrainers, is het een functie die bijhoudt hoeveel kilometer je hebt ‘gereisd’ tijdens je workout.

De werking van een odometer in fitnessapparatuur

In fitnessapparaten wordt de afgelegde afstand berekend aan de hand van de omwentelingen van bijvoorbeeld het vliegwiel in een hometrainer of de loopband. De interne sensor van het apparaat meet hoeveel omwentelingen er plaatsvinden en vertaalt dit naar een afstandsmaat, meestal uitgedrukt in kilometers of mijlen.

Het interessante aan een odometer op een fitnessapparaat is dat het je in staat stelt om je training te kwantificeren. Je kunt exact zien hoe ver je hebt gefietst, gelopen of geroeid. Dit gegeven vind ik een van de motiverende

odometer

Odometer vs. hodometer in Nederland

Hoewel ‘hodometer’ de correcte Nederlandse term is, zie je in de specificaties van fitnessapparaten vaker ‘odometer’ staan. Dit komt doordat veel van deze apparaten op de internationale markt worden gebracht en de termen en technologieën vaak uit het Engels worden overgenomen. In de praktijk is de betekenis hetzelfde, ongeacht welke term gebruikt wordt.

Het meten van afstand als basis voor meerdere meeteenheden

De afstand die een odometer meet op je fitnessapparaat is niet alleen belangrijk om te weten hoe ver je hebt bewogen. Deze informatie vormt ook de basis voor het berekenen van andere belangrijke meeteenheden, zoals het aantal verbruikte kilocalorieën (kcal). Wanneer je weet hoeveel kilometer je hebt afgelegd, kan het apparaat, samen met andere ingevoerde gegevens zoals je gewicht en de weerstand van de machine, een schatting geven van de hoeveelheid energie die je hebt verbruikt. Ook andere metingen, zoals de gemiddelde snelheid en de duur van de training, worden vaak afgeleid van de afgelegde afstand.

Hoe weet je of een fitnessapparaat een odometer heeft?

Om te controleren of een fitnessapparaat een odometer of hodometer heeft, kun je het beste de specificaties of de handleiding van het apparaat raadplegen. Als het niet duidelijk vermeld staat, zoek dan naar functies zoals ‘afgelegde afstand’ of ’totaal aantal kilometers’. Dit zijn indicaties dat het apparaat de afstand meet, wat in feite de functionaliteit van een odometer is.

Het belang

Een odometer is een waardevolle toevoeging zijn aan je fitnessapparaat om verschillende redenen:

  • Doelen stellen: Door te weten hoe ver je tijdens elke sessie aflegt, kun je doelgericht trainen en werken naar het behalen van specifieke afstandsdoelen.
  • Voortgang bijhouden: Je kunt je dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse afstanden monitoren, wat helpt bij het vaststellen van je verbetering over tijd.
  • Motivatie: Het zien van de afgelegde afstand kan een krachtige motivator zijn om te blijven trainen en jezelf te verbeteren.

Categorie: Fitnessapparaten

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.

Share to...