Home » Blog » Fitness tijdens de zwangerschap

Fitness tijdens de zwangerschap

Tijdens een zwangerschap ondergaat je lichaam ingrijpende veranderingen. Je buikspieren, rug en bekken krijgen het zwaar te verduren, en bovendien word je geplaagd door hormonale wijzigingen en problemen met de bloeddoorstroming. Gelukkig kan fitness je helpen, op voorwaarde dat je een aangepaste training volgt.

Je lichaam maakt extra progesteron aan wanneer je zwanger bent: dat is een hormoon dat de bevruchte eicel beschermt en helpt ontwikkelen. De verhoogde aanwezigheid van dit progesteron zorgt er echter ook voor dat je spieren en pezen zwakker worden.

Je moet er dus op letten dat je deze tijdens je zwangerschap niet overbelast. Ook de maanden na de bevalling kun je hier best nog even rekening mee houden, want progesteron blijft tot vijf maanden na de geboorte van je kind in je lichaam aanwezig.

Vermijd overbelasting

Bovenstaande maakt duidelijk dat je best je schema kunt aanpassen en dat je vooral moet opletten voor overbelasting – maar laat je niet afschrikken: fitness tijdens de zwangerschap heeft wel degelijk heel wat voordelen. De oefeningen zullen ervoor zorgen dat je na de bevalling sneller herstelt, én je buikspieren zullen veel sneller terug tot hun normale positie komen als je getraind bent.

Je hoeft je daar zelfs niet hevig voor in het zweet te werken: fitnessoefeningen van het rustigere soort, zoals gymnastiek, ademhalings- en ontspanningsoefeningen, zijn momenteel het meest aangeraden.

Wist je dat: Een massage met een massage gun een positief effect heeft op cellulites?

Kuitkrampen en spataders

Bovenstaande oefeningen kun je aanvullen met rekoefeningen, massages en warme baden of wisseldouches. Zo voorkom je kuitkrampen, iets waar veel zwangere vrouwen last van hebben. Een ander probleem zijn spataders. Je aders voeren bloed terug naar je hart, dus van beneden aan de voet tot op hoogte van het hart.

Aderkleppen zorgen ervoor dat het bloed niet terug naar beneden kan vloeien. Spataders zijn verwijde aders waarbij de aderkleppen niet volledig meer kunnen sluiten. Onder invloed van de zwaartekracht hoopt het bloed zich op. Omdat zwangere vrouwen zwaarder worden, wordt de terugstroom van bloed naar het hart bemoeilijkt.

Door de spieren in je kuiten samen te trekken en te ontspannen maak je een soort pompbeweging die ervoor zorgt dat het bloed toch makkelijker terugvloeit. De beste remedie is een dagelijks wandelingetje. Een andere methode om spataders te vermijden is met je benen omhoog liggen.

nv-author-image

De redactie van 365sport bestaat uit drie personen die samen met gastschrijvers echt álles schrijven over sport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *