Hoe gebruik je de trapklimmachines effectief? (StairMaster / Stair climber)

Stair climber

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

De stair climber kan als apparaat wat intimiderend overkomen, maar met een goede voorbereiding en wat basiskennis is het apparaat toegankelijk voor iedereen. In dit artikel bekijk ik hoe je de stair climber het beste kan gebruiken. Ook ga ik in op de StairMaster, het bekendste bedrijf dat deze apparatuur maakt. Aan het eind geef ik je mijn favoriete oefeningen.

Wat is een stair climber precies?

De stair climber is een soort cardio-apparaat. Het is een machine die het beklimmen van een trap simuleert. Je stapt op een reeks roterende treden die je kunt aanpassen qua snelheid en weerstand. Hiermee kun je verschillende soorten trainingen simuleren, van een rustige klim tot een intense sprint omhoog.

De basisinstellingen: Goede voorbereiding is het halve werk

Het eerste wat je moet doen voordat je op de stair climber stapt, is goede sportschoenen aantrekken. Kies voor schoenen met een goede grip en voldoende demping om blessures te voorkomen. Zodra je je schoenen hebt aangetrokken, kun je op het apparaat stappen. De meeste moderne StairMasters hebben een display waarop je jouw gewenste workout kunt selecteren. Je kunt ook de snelheid en weerstand naar wens aanpassen. Dit kan meestal op het scherm of via knopjes die aan de zijkant zitten waar je de handen op steunt. Dit is echter per model weer anders.

Zelf een stair climber kopen?

Wil je thuis ook aan de slag met dit fitnessapparaat? Bekijk dan de onderstaande topmodellen in de winkel.

Houding en techniek: De sleutel tot succes

Ik zie zelf enorm veel mensen in de sportschool dit apparaat niet goed gebruiken. Ik denk dat veel mensen er niet al te veel bij nadenken. Waar bijvoorbeeld een lunge of een squat een lastige beweging is, is traplopen een bekende beweging. Toch moet je ook op de stair climber echt letten op je houden. Een correcte houding en techniek zijn cruciaal voor een effectieve en veilige workout. Wanneer je begint, zorg er dan voor dat je rug recht is. Gebruik de leuningen enkel voor balans en niet om jezelf omhoog te trekken.

Mijn tip aan jou: Om het maximale uit je training te halen, is het belangrijk de traptreden volledig te beklimmen. Dit betekent dat je jouw voet niet half op de trede plaatst, maar de volledige stap maakt. Op deze manier train je efficiënter en vermijd je onnodige belasting van je spieren en gewrichten.

Bekijk de juiste houding: voorkom kniepijn

In de onderstaande video zie je goed hoe je de stairmaster / stair climber moet gebruiken.

Beste oefeningen op de stair climber

Het mooie van de stair climber is de veelzijdigheid van oefeningen die je kunt doen. Van cardio tot krachttraining, de mogelijkheden zijn eindeloos. Hier zijn enkele van mijn favoriete oefeningen.

Intervallen: Verbrand calorieën en verbeter uithoudingsvermogen

Intervallen zijn een van de meest effectieve manieren om calorieën te verbranden en je uithoudingsvermogen te vergroten. Wissel een periode van hoge intensiteit af met een periode van lagere intensiteit. Je kunt bijvoorbeeld 1 minuut op een hogere snelheid en vervolgens 2 minuten op een lagere snelheid. Op veel apparaten kan je dit programma instellen. Kan je dat niet? Dan stel je zelf de snelheid bij op het display in het midden.

Single-leg step: Train één been tegelijk

Als je specifiek aan de kracht en het uithoudingsvermogen van één been wilt werken, is de single-leg step een goede optie. Doe enkele treden met alleen je linker- of rechterbeen en wissel dan af. Dit is een uitstekende manier om eventuele onevenwichtigheden in spierkracht te corrigeren.

Zijwaarts stappen:

Zijwaarts stappen op de stair climber is een unieke manier om andere spiergroepen te trainen. Ga zijwaarts staan en beklim de treden alsof je zijwaarts een trap oploopt. Dit is een geweldige manier om je heupen, dijen en bilspieren te trainen.


Categorie: Fitnessapparaten

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.