Verschil tussen crossfitness en CrossFit

Battle rope vaak onderdeel crossfitness

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

In mijn sportschool volg ik vaak een lees genaamd crossfitness. Veel mensen denken dat ik dan aan een uurtje CrossFit doe. Hoewel deze termen op het eerste gezicht vergelijkbaar lijken, vertegenwoordigen ze twee verschillende trainingsconcepten met elk hun eigen aanpak en filosofie. In dit artikel neem ik je mee door de kernverschillen tussen crossfitness en CrossFit, zodat je deze twee termen nooit meer door elkaar hoeft te halen!

Wat is crossfitness?

Crossfitness is een trainingsvorm die zich richt op een afwisselend circuit van oefeningen. Deze oefeningen worden in een bepaalde volgorde uitgevoerd, waarbij de intensiteit en duur kunnen variëren. Het kan zijn dat je na bijvoorbeeld 50 seconden naar een volgende oefening doordraait, of dat je meerdere herhalingen van dezelfde oefening uitvoert voordat je wisselt. De specifieke aard van de les en de oefeningen kunnen van dag tot dag verschillen, afhankelijk van de structuur die de instructeur voor die sessie heeft bedacht. Het doel van crossfitness is om een full-body workout te bieden die kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit verbetert door een brede reeks aan oefeningen.

Kenmerken van crossfitness

 • Variëteit aan oefeningen: Crossfitnesslessen bevatten een breed scala aan oefeningen, van cardio en gewichtheffen tot gymnastiekoefeningen.
 • Flexibele structuur: De structuur van de lessen kan variëren afhankelijk van de instructeur, waardoor elke les uniek is.
 • Gericht op volledige lichaamsbeweging: Deze lessen zijn ontworpen om verschillende spiergroepen aan te spreken voor een evenwichtige workout.

Een voorbeeld van een typisch crossfitness circuit op de sportschool

In sportscholen wordt er vaak een circuit gegeven. De duurt vaak 45 minuten. Soms wordt er aansluitend 15 minuten buikspierkwartier gegeven. Ook op mijn sportschool werkt het op deze manier. Er wordt tijdens het circuit gebruikgemaakt van diverse sportschoolattributen. De les is elke keer weer anders. Ook verschilt het qua oefeningen en stijl tussen de instructeurs. Zo zijn er soms uitsluitend duo-oefeningen of is er een circuit uitgezet waar de focus op kracht ligt. Ik vind het persoonlijk een uitdagend uurtje sporten! Een voorbeeld van een dergelijke les:

 • Box jumps: Begin het circuit met 50 seconden box jumps. Concentreer je op een explosieve sprong en een veilige landing.
 • Zandzak squats: Pak een zandzak en voer squats uit voor 50 seconden. Houd de zandzak tijdens de hele oefening stevig vast.
 • Battle rope Waves: Gebruik de touwen om golven te maken door ze krachtig op en neer te bewegen. Doe dit voor 50 seconden voor een intense arm- en schouderworkout.
 • Kettlebell swings: Kies een geschikte kettlebell en voer swings uit voor 50 seconden, waarbij je de focus legt op de heupbeweging.
 • Plank met zandzak op rug: Ga in plankpositie liggen en plaats een zandzak op je rug voor extra weerstand. Houd deze positie 50 seconden vast.
 • Lunges met gewichtszak: Draag een gewichtszak op je schouders en voer afwisselende lunges uit voor 50 seconden, waarbij je grote stappen maakt.
 • TRX rows: Gebruik het TRX-systeem om rows uit te voeren voor 50 seconden, waarbij je je rugspieren goed aanspant.
 • Medicine ball slams: Grijp een medicine ball en voer slams uit door de bal krachtig op de grond te gooien en weer op te vangen voor 50 seconden.
 • Jump rope: Pak een springtouw en spring 50 seconden lang, waarbij je verschillende technieken kunt afwisselen.
 • Dumbbell thrusters: Combineer een squat met een overhead press met dumbbells. Voer deze beweging 50 seconden uit voor een full-body workout.

Tip: Doe je deze les voor het eerst? Ga dan achter een ervaren persoon staan die je deze les vaker hebt zien doen. Zo hoef je maar één oefening (waar je start) te onthouden en kan je de volgende oefening telkens afkijken! Bij de uitleg worden namelijk álle oefeningen achterelkaar uitgelegd. Dit is teveel om te onthouden (althans voor mij wel 😉).

Wat is CrossFit?

Crossfitness vs crossfit

CrossFit daarentegen, is een geregistreerd merk en een specifieke trainingsmethode die wereldwijd wordt toegepast in gelicenseerde CrossFit-gyms, bekend als “boxen”. Deze methode combineert elementen uit gewichtheffen, atletiek en gymnastiek in een high-intensity interval training (HIIT) formaat. Elke dag biedt CrossFit een andere ‘Workout of the Day’ (WOD) die ontworpen is om op hoge intensiteit te worden uitgevoerd en zo de fysieke prestaties over verschillende fitheidsdomeinen te verbeteren.

Kenmerken van CrossFit

 • Gestandaardiseerde workouts: CrossFit werkt met een dagelijkse WOD die wereldwijd door CrossFit-atleten wordt uitgevoerd.
 • Gemeenschapsgevoel: CrossFit staat bekend om zijn sterke gemeenschapsgevoel, waarbij deelnemers elkaar vaak motiveren en ondersteunen.
 • Competitief element: Velen in de CrossFit-community nemen deel aan lokale, nationale en internationale competities, wat een extra motivatiefactor kan zijn.

Een (versimpeld) voorbeeld van een CrossFit “les”

Deel 1: Kracht en Behendigheid

 • 21-15-9 herhalingen van:
 • Kettlebell Swings
 • Box Jumps (hoogte naar keuze)

Voltooi eerst 21 herhalingen van elke oefening, daarna 15 van elke, en eindig met 9 van elke.

Deel 2: Cardio en Uithoudingsvermogen

 • 400 meter hardlopen
 • 21 Burpees
 • 400 meter hardlopen

Deel 3: Core

3 rondes van diverse core oefeningen:

 • 15 V-ups
 • 30 seconden plank

Afkoelen

 • 5 minuten rustig wandelen of joggen
 • Stretchsessie gericht op alle grote spiergroepen

Belangrijkste verschillen tussen crossfitness en CrossFit

Hoewel crossfitness en CrossFit overlappende elementen kunnen hebben, zoals het gebruik van gevarieerde en functionele bewegingen, zijn er duidelijke verschillen:

 • Structuur en uniformiteit: CrossFit volgt een meer gestructureerde aanpak met een specifieke WOD, terwijl crossfitness meer variabel is en afhangt van de instructeur.
 • Community en competitie: CrossFit heeft een uitgesproken gemeenschapsgevoel en competitieve aspecten, terwijl crossfitness zich meer richt op individuele workouts zonder de nadruk op competitie.
 • Licenties en merken: CrossFit is een merk met gelicenseerde boxen, waarbij instructeurs een specifieke CrossFit-certificering moeten hebben. Crossfitness is meer een algemene term voor fitnesslessen met een circuitbenadering.

Categorie: Algemeen

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.