Nautilus R628 vs. Gymost Turbo R11: overeenkomsten en verschillen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

In de topklasse recumbent bikes vinden we merken zoals MAXXUS, Tunturi, NordicTrack, Nautilus en Gymost. Van de laatste twee modellen zijn er twee topmodellen die – wat ons betreft – er tussenuit. Dit zijn de Gymost Turbo R11 en de Nautilus R628. Dit zijn hoogwaardige recumbent bikes, ook wel ligfietsen of comfortfietsen genoemd. Qua prijs vallen beiden fietsen in de absolute topklasse, hoewel de adviesprijs van de Nautilus trainer iets lager ligt. We durven wel te stellen – voordat we de vergelijking uitgebreid gaan maken – dat je met de aankoop van één van deze recumbent bikes zeker geen slechte koop doet. In dit artikel vergelijken we de twee modellen indoor ligfietsen op meerdere belangrijke specificaties. Naast de verschillen tussen de R628 en R11, sommen we ook een aantal overeenkomsten op.

Verschillen tussen de Nautilus R628 en Gymost Turbo R11

Hieronder beginnen we met de belangrijkste verschillen te bekijken. Per onderdeel wijzen we één winnaar aan. Aan het einde sluiten we af met een duidelijke conclusie en een voorzichtig aankoopadvies.

Adviesprijs

Beiden modellen vallen in de topklasse qua prijs. De Nautilus R628 heeft een adviesprijs meegekregen van €1199, maar is vaak wel te koop voor gemiddeld honderd euro minder. Voor de Gymost R11 betaal je net iets meer. Deze heeft een adviesprijs van €1349, maar ook deze koop je regelmatig voor 50 tot 100 euro goedkoper. De winnaar op dit gebied is wel duidelijk.

Winnaar: Nautilus R628

Aantal weerstanden in te stellen

Voor mensen op leeftijd, net starten met fitness of mensen die revalideren, is het handig als je de ligfiets in zoveel mogelijk weerstanden in kan stellen. Je kiest dan hoe zwaar je trapt. Bij een lage weerstand trap je heel licht, bij een hoge weerstand trap je juist heel zwaar. De Gymost Turbo R11 heeft 20 weerstandniveaus. De Nautilus heeft er maar liefst 32. Hoewel vanaf 20 prima is voor de meeste mensen, is het natuurlijk fijn om nog meer keuze te hebben, zodat je jouw training echt goed kan afstellen op jouw behoefte.

Op het display van de R11 turbo stel je eenvoudig een trainingsprogramma in

Gebruik

De bouwkwaliteit zegt veel over een recumbent bike. Wij kijken dan vaak naar het totale gewicht van het apparaat, de maximale belastbaarheid, afmetingen en het advies van de fabrikant. Je merkt dat de duurdere Gymost op dit gebied beter scoort. Dit apparaat is zelfs geschikt voor mensen tot 150kg en voor professioneel gebruik. Je kan het apparaat zwaar belasten, en het is ook geschikt voor professionals zoals revalidatiecoaches en fitnesstherapeuten. De Nautilus R628 kan je ook zwaar belasten, maar is meer voor semiprofessioneel gebruik goed geschikt.

Winnaar: Gymost Turbo R11

Garantievoorwaarden

De Nautilus R628 heeft prima garantievoorwaarden. Je krijgt op het frame, laswerk en de onderdelen totaal 3 jaar garantie. De Gymost turbo R11 recumbent bike heeft net iets andere voorwaarden. Je krijgt hier 2 jaar garantie op de onderdelen, maar levenslang op het frame en laswerk. Het bedrijf heeft dus veel vertrouwen in het product.

Winnaar: Gymost Turbo R11

Hartslagmeting

Tijdens het trainen op een recumbent stoelfiets wil je natuurlijk de hartslag weten. Dit kan bij de Gymost fiets op één manier: via handsensoren. Je kan hier helaas geen externe hartslagmeter, zoals horloge of hartslagband, aan koppelen. Dit kan bij de Nautilus R628 wél. Erg fijn, want je hebt tijdens een training niet altijd zin om de handen strak op de sensoren te houden.

Winnaar: Nautilus R628

Overeenkomsten tussen de R628 en R11

Naast de bovenstaande belangrijke verschillen zijn er ook veel overeenkomsten tussen de twee fietsen. Dit zijn onder andere:

 • Topklasse fietsen
 • Ergometer
 • 3-delige crank
 • Onderhoudsarme modellen
 • Elektronische weerstand EMS (betrouwbaar, geruisloos en trapt fijn!)
 • Zadel horizontaal verstelbaar
 • Comfortabele houding
 • Geschikt voor revalidatie
 • Uitgebreid display met veel weergave- en instelmogelijkheden
 • Tablethouder
 • (bijna) dezelfde afmeting

Conclusie

Ben je een professional, zoals therapeut, revalidatiearts, sportschoolhouder of ander beroep waarbij je een recumbent bike in kan zetten? Dan kies je eerder voor de Gymost R11 qua bouwkwaliteit. Toch is de goedkopere Nautilus R628 in dat geval ook geen slechte keuze, omdat je hier een hartslagmeter aan kan koppelen. Voor intensief thuisgebruik zouden wij eerder kiezen voor het Nautilus model, omdat deze op veel belangrijke specificaties het beter doet.


Categorie: Stoelfietsen

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.