Paincave – inrichten en gebruiken

paincave

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Thuis een paincave inrichten om jezelf op een gezonde manier af te beulen is de droom van menige sporter. In dit artikel gaan we in op wat er nodig is om jouw pain cave zo volledig mogelijk in te richten. Dat hoeft namelijk niet voor iedereen hetzelfde te zijn.
Ook gaan we dieper in op het gebruik van jouw pain cave, je wilt namelijk wel zoveel mogelijk rendement uit jouw trainingen halen. Het helpt daarbij als het leuk blijft vinden om je paincave te gebruiken, maar hoe zorg je daarvoor? Ook dat is voor iedereen verschillend, lees onze tips en pik eruit wat voor jou van toepassing is.

Paincave inrichten – de basis

De basis is natuurlijk één of meer fitness apparaten die passen bij jouw doel. Bij een paincave hoef je niet alleen aan een fietstrainer te denken, maar kan je ook aan andere cardio apparaten of zelfs kracht stations denken. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Zo heb ikzelf bijvoorbeeld ook een roeitrainer in mijn sportkamer alias paincave staan.
Kies fitness apparaten die bij jouw passen en ga als het even kan voor de betere (vaak ook wel duurdere) modellen. Deze functioneren beter, hebben meer mogelijkheden en daarmee loop je niet tegen beperkingen op als je heel intensief gaat trainen.

Wist je dat
Trainen totdat er verzuring in je spieren optreed goed is (mits gedoseerd) in tegenstelling tot andere vormen van verzuring in de natuur.

We kunnen ons voorstellen dat je niet in één keer een volledige pain cave kunt inrichten. Er kan namelijk best wel wat geld in gaan zitten. Maar het kan ook stapje voor stapje, zorg in ieder geval dat je kwalitatief goede fitnessapparatuur aanschaft.

Bekijk de beste Smartbikes

Veel wielrenners gebruiken een fietstrainer zodat ze ook indoor op hun eigen fiets kunnen trainen. Dat heeft voordelen en nadelen. Tegenwoordig zijn smartbikes ook heel erg populair. Dit zijn een soort spinningfietsen maar dan veel geavanceerder.

[products ids=”972,961,954″]

Multimedia, apps en andere extra’s

Wat ook niet mag ontbreken in jouw pain cave is een televisie en/of een geluidsinstallatie. De televisie kan je gebruiken om bijvoorbeeld te koppelen aan Zwift, maar je kan hem ook gebruiken o tijdens een duurtraining jouw favoriete (sport)programma te bekijken. Sport je graag met de muziek keihard aan dan is een geluidsinstallatie een optie. Ben je daar anderen tot overlast dan is een goede koptelefoon een alternatief.

We noemden zonet al een Zwift, maar fitness apps kunnen jouw helpen om jouw work-outs vorm te geven en je uit te dagen tot grotere inspanningen. Wij kunnen niet zonder.

Verder is het zo dat je ook rekening houdt met de dingen die je tijdens jouw workout nodig hebt. Denk daar aan aan drinken en (sport)voeding, maar een handdoekje kan ook handig zijn wanneer je veel transpireert. Zorg dat je dit van te voren klaar legt en er gemakkelijk bij kan tijdens je workout.

Paincave gebruiken – zoek je grenzen op

Een paincave is geen pain cave als je niet eens af en toe pijn lijdt. Trainingen waarbij je spieren oelt branden en adem te kort komt, die zijn nu eenmaal nodig. Dus zorg ervoor dat je af en toe in jouw trainingen tot het gaatje gaat. Daar wordt je beter van en dan doe je jouw paincave ook eer aan.

Echter doe dit wel gedoseerd en niet te vaak. Het doel is immers om beter te worden van jouw trainingen en niet geblesseerd en/of overtraind te raken.

Ook in je paincave zal je eigenlijk meer trainingen doen die ‘min of meer’ gemakkelijk gaan. Daar is niets mis mee en dat maakt dat je uiteindelijk meer vooruitgaat. Soms is pijn ook een waarschuwing!

Pain cave – samenvatting

  • Kies kwalitatief goede fitnessapparatuur die past bij jouw manier van trainen.
  • Maak gebruik van multimedia en fitness apps, verhoog de fun-factor
  • Zorg voor afwisseling, train ook eens op een ander cardio-apparaat
  • Train keihard als het moet, maar zorg ook voor de nodige minder intensieve trainingen
  • Realiseer je dat je een bevoorrecht mens bent als je de beschikking hebt over een paincave

Foto van auteur

Henk

Ik ben een pensionado met een passie voor sport. Spelsporten, watersporten en duursporten, mijn hele leven staat in het teken van sport. Mijn doel is om deze passie te delen en meer mensen aan het bewegen te krijgen.