Patellabandje of sporttape? Wat werkt het beste?

patellabandje

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het dragen van een pattellabrace, sport-knieband en sporttape kan helpen bij het verlichten van pijn. Dit middel wordt vaak ingezet bij mensen die te maken hebben met een jumpers knee, ook wel springersknie genoemd.  De Rijksuniversiteit Groningen heeft ook een onderzoek uitgevoerd op dit gebied. Het is een onderzoek van sportartsen en bewegingswetenschappers van het Centrum voor Sportgeneeskunde van het UMCG. Dit onderzoek is tevens het eerste wereldwijde bewijs dat patellabandjes, braces en sporttape effect hebben bij mensen met een springerknie.

Wat is een springersknie / Jumper’s Knee?

Jumper’s knee is een chronische ontsteking van de patella, veroorzaakt door overbelasting. In het Nederlands heet dit ook wel een springersknie. Mensen die een sport beoefenen waarbij veel gesprongen wordt, maken meer kans op deze aandoening. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan basketbal, handbal en volleybal. Volgens onderzoek blijkt dat maar liefst 10 procent van mensen die een van deze sporten beoefenen deze blessure heeft. Op hoger niveau ligt dit cijfer nog hoger. Dertig procent van de volleybalspelers, handbalspelers en basketballers hebben te maken met een springersknie.

Het onderzoek

Voor dit onderzoek hebben sporters met springknieën drie functietesten uitgevoerd, waarbij hen werd gevraagd de pijn die ze ervoeren aan te geven. Tijdens de oefeningen werd gewisseld tussen meerdere hulpmiddelen. In dit geval de patellabrace, sportape en een placebotape. Ook werd er een test uitgevoerd waarbij de sporters geen hulpmiddel gebruikten.

Patellabandje effectiever dan sporttape

Uit het onderzoek is gebleken dat een patellabandje effectiever is dan het aanbrengen van alleen sporttape. Waar eerder werd gedacht dat dit tape hetzelfde effect zou hebben als een brace, blijkt uit het grootschalige onderzoek anders. Een patellabrace kopen kan dus uitkomst bieden voor mensen die te maken hebben met deze kniepijn. Er zijn nog meerdere studies aan de gang die onderzoeken wat voor effect het langdurig dragen van deze hulpmiddelen hebben.


Categorie: Patellabandje

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.

Share to...