Review: Spirit XE195 Crosstrainer

Review Spirit XE195 Crosstrainer

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Als je op zoek bent naar een efficiënte en solide crosstrainer voor thuis, kan de Spirit XE195 zomaar jouw nieuwe beste vriend worden. Dit apparaat blinkt uit in stabiliteit, comfort en veelzijdigheid. Dit is het jongere broertje van de Spirit XE395 crosstrainer, die ik al eerder van een review heb voorzien. In dit artikel bekijk ik alles wat je wil weten over de XE195 crosstrainer. Het is een erg populair model, wat bij meerdere winkels te koop is. Soms ook tweedehands.

Wat is de Spirit XE195?

De Spirit XE195 is een instapmodel crosstrainer ontworpen voor thuisgebruik. Met een gewicht van 77 kg en een maximale belastbaarheid van 160 kg staat het apparaat stevig op de vloer. Deze crosstrainer heeft een 7,5-inch LCD-display, 20 weerstandsniveaus en 12 programma’s. Het apparaat is vooral gericht op gebruikers die een goede, betrouwbare crosstrainer zoeken zonder veel extra functies.

Tip: Zoek je een crosstrainer die je wat zwaarder kan belasten? Dan is de XE395 een uitstekende keuze. Dit merk je echter ook wel aan de portemonnee.

In de winkel bekijken

Hieronder zie je een overzicht van winkels waar je de Spirit XE195 crosstrainer kan kopen. Via de Bekijk-knop zie je direct de recente prijs en aanbieding van deze crosstrainer.

Wat is de Spirit XE195?

De Spirit XE195 is een instapmodel crosstrainer ontworpen voor thuisgebruik. Met een gewicht van 77 kg en een maximale belastbaarheid van 160 kg staat het apparaat stevig op de vloer. Deze crosstrainer heeft een 7,5-inch LCD-display, 20 weerstandsniveaus en 12 programma’s. Het apparaat is vooral gericht op gebruikers die een goede, betrouwbare crosstrainer zoeken zonder veel extra functies.

De belangrijkste specificaties bekeken

Hieronder heb ik de belangrijkste specificaties van de Spirit XE195 bekeken. Ik heb enkel een aantal specificaties eruit gepikt die ik zelf altijd belangrijk vind als ik een nieuwe crosstrainer ga kopen of een crosstrainer ga adviseren aan een bekende.

Stabiliteit en constructie

Een van de eerste dingen die opvalt, is hoe stabiel de Spirit XE195 op de vloer staat. Met zes steunpunten en een robuust railsysteem kun je er zeker van zijn dat het apparaat niet gaat schuiven tijdens intensieve workouts.

Trainingsprogramma’s

Het apparaat beschikt over 12 programma’s, waaronder helling, vetverbranding en cardio. Dat is een prima variëteit voor de meeste gebruikers. Voor degenen die hun hartslag in de gaten willen houden, is er ook een Heart Rate Control-programma.

Display en gebruiksgemak

Het 7,5-inch LCD-display is verlicht en biedt een scala aan informatie. Zo kun je tijdens je training alle belangrijke parameters zoals tijd, afstand en calorieverbruik makkelijk volgen. Het scherm heeft zelfs een ventilator voor wat extra comfort.

Weerstand en vliegwiel

Met 20 weerstandsniveaus en een vliegwiel van 11 kg zorgt de XE195 voor een soepele en uitdagende workout. Hierdoor is het apparaat geschikt voor zowel beginners als meer ervaren gebruikers.

Vergelijking: de verschillen tussen de Spirit XE195 en XE395

Ik spreek veel mensen die twijfelen tussen de XE195 en de duurdere XE35. Erg logisch, want de twee crosstrainers hebben veel overeenkomsten. Hieronder bekijk ik echter uitgebreid de verschillen tussen de twee crosstrainers.

Allereerst valt op dat de Spirit XE395 een geavanceerder model is in vergelijking met de XE195. De XE395 heeft een zwaardere vliegwiel van 13,6kg terwijl de XE195 een vliegwiel van 10.8kg heeft. Dit resulteert in een vloeiendere en meer stabiele beweging. De XE395 heeft ook een verstelbaar hellingsniveau, wat ontbreekt bij de XE195. Dit biedt meer mogelijkheden voor een intensievere training en is vooral gunstig voor gevorderde gebruikers.

Qua console zijn beide modellen vergelijkbaar met een blauw verlicht LCD-scherm van 7,5 inch. Echter, de XE395 heeft meer trainingsprogramma’s en Bluetooth 4.0-connectiviteit, iets wat de XE195 niet heeft.

De XE395 is ook zwaarder dan de XE195, zowel qua itemgewicht als verzendgewicht. Dat geeft aan dat de XE395 robuuster en mogelijk duurzamer is. Ook het maximaal toelaatbare gebruikersgewicht is hoger bij de XE395, namelijk 181kg  ten opzichte van de 158kg van de XE195. Dit zegt altijd wel iets over de algemene kwaliteit van een crosstrainer. In beide gevallen dus prima in orde. De meeste goedkopere modellen hebben namelijk een maximaal gebruikersgewicht van 100 tot 120kg.

Goed om te weten: De garantie voor onderdelen is bij de XE395 ook uitgebreider: 10 jaar in plaats van 5 jaar bij de XE195.

Tenslotte heeft de XE395 enkele extra’s zoals ingebouwde luidsprekers en een audio-ingang, plus een hartslagmeterband die is inbegrepen. Bij de XE195 moet de hartslagmeterband apart worden aangeschaft.

Mijn mening over de Spirit XE195 crosstrainer

  • Totaalscore
4

Samenvatting mijn mening

Ik geef de Spirit XE195 vier sterren. Deze crosstrainer komt met een breed scala aan trainingsprogramma’s. Iets wat ik positief vind. Het is tevens een vrij stevig model. Echter, het ontbreken van een verstelbaar hellingsniveau en de extra kosten voor een hartslagmeterband zijn duidelijke nadelen. Qua prijs/kwaliteit scoort het apparaat redelijk tot goed. Al met al een zeer degelijke keuze, maar met ruimte voor verbetering. Wel ideaal voor licht tot matig thuisgebruik, revalidatie en mensen die willen trainen op een crosstrainer die last hebben van kniepijn.

Voordelen

  • Veelzijdige trainingsprogramma’s
  • Stevige bouw en hoge maximaal toelaatbare gebruikersgewicht
  • Handige extra’s zoals een ingebouwde ventilator en opbergvak

Nadelen

  • Ontbreken van een verstelbaar hellingsniveau
  • Hartslagmeterband niet inbegrepen
  • Minder uitgebreide garantie voor onderdelen in vergelijking met geavanceerdere modellen

Veelgestelde vragen over de Spirit XE195 crosstrainer

Is de Spirit XE195 geschikt voor beginners?

Ja, de Spirit XE195 is een instapmodel en dus uitermate geschikt voor beginners. Met 12 trainingsprogramma’s en 20 weerstandsniveaus kun je het apparaat afstellen op jouw eigen niveau.

Wat is de maximale belastbaarheid van deze crosstrainer?

De maximale belastbaarheid van de Spirit XE195 is 160 kg. Dankzij zijn robuuste constructie en zes steunpunten op de vloer is het een zeer stabiel apparaat.

Heeft de Spirit XE195 een hartslagmeter?

Ja, het apparaat beschikt over ingebouwde hartslagsensoren. Je kunt ook een apart verkrijgbare borstband gebruiken voor een nog nauwkeurigere meting.

Is het mogelijk om een tablet of smartphone te gebruiken tijdens het trainen?

Ja, er is een tablethouder aanwezig. Zo kun je gemakkelijk een film kijken of je social media bijhouden tijdens je workout.

Wat is de garantie op dit apparaat?

De Spirit XE195 komt met levenslange garantie op het frame en 2 jaar garantie op de overige onderdelen. Dat geeft een veilig gevoel en laat zien dat het bedrijf vertrouwen heeft in de kwaliteit van hun product.


Categorie: Reviews

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.