Welke Spirit crosstrainer past bij jou? Een compleet overzicht

Spirit Crosstrainers

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Als je op zoek naar een nieuwe crosstrainer, kom je vast en zeker het populaire merk Spirit tegen. Dit bedrijf heeft een serie hele gave elliptical trainers in het assortiment zitten. In dit artikel bekijk ik alle crosstrainers van het merk Spirit, geef ik je een uitleg per apparaat en bekijk ik een aantal verschillen en overeenkomsten tussen de modellen.

Over het merk Spirit

Spirit Fitness (website) heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1983, toen het bedrijf zijn eerste loopband produceerde. Sindsdien heeft Spirit Fitness zich gevestigd als een vooraanstaande speler in de fitnessindustrie, zowel voor commerciële als voor thuisgebruik apparatuur. Het merk heeft een breed scala aan producten, van loopbanden tot crosstrainers, en wordt wereldwijd verkocht. Met meer dan 1,2 miljoen verkochte apparaten en 55 awards op hun naam, is de nadruk altijd gelegd op kwaliteit en innovatie.

Ze waren een van de eersten die extra functies zoals ingebouwde ventilatoren in hun apparaten integreerden. Vandaag de dag blijven ze innoveren met de nieuwste technologieën, zoals touchscreen en Bluetooth-connectiviteit. Ze zijn ook sterk gericht op klantenservice, met uitgebreide garanties en een 30-dagen geld-terug-garantie. Spirit Fitness maakt alle producten in ISO-gecertificeerde fabrieken om een consistente kwaliteit te waarborgen. Het is duidelijk dat het bedrijf streeft naar een hoge standaard in alles wat ze doen.

Tip: In dit artikel ben ik van de officiele specificaties uitgegaan. Deze worden in inch weergeven. Je kan het hier goed omzetten in cm.

Spirit XE195: Betrouwbaar instapmodel

De Spirit XE195 is het basismodel uit de Spirit-reeks. Dit apparaat heeft een 7,5-inch blauw verlicht LCD-scherm en maakt gebruik van elektromagnetische weerstand. Het heeft geen extra luxe functies maar richt zich op de basis: een degelijke en betrouwbare crosstrainer.

Kenmerken

 • Verlicht 7,5-inch LCD-scherm
 • 20-inch staplengte
 • 2-inch ruimte tussen de pedalen

Geschikt voor: Als je net begint met fitness of een beperkt budget hebt, is dit een zeer geschikte keuze.

Spirit XE295: Meer functionaliteit en feedback

De Spirit XE295 is een midrange model dat net een stapje verder gaat dan het instapmodel. Het bevat twee extra hartslag- en gebruikersprogramma’s en biedt de mogelijkheid om de hoek van de pedalen aan te passen.

Kenmerken

 • Verlicht 7,5-inch LCD-scherm
 • Draadloze hartslagmeting
 • Dubbel spoor met holle rolwielen en aluminium rails

Geschikt voor: Voor wie wat meer functies en variatie in zijn training wil, is de XE295 ideaal.

Spirit XE395: Voor intensieve workouts

De XE395 is het topmodel uit de traditionele reeks van Spirit crosstrainers. Het heeft elektronische hellinginstellingen en afstandsbedieningsknoppen op het stuur voor de helling en weerstand.

Kenmerken

 • Verlicht 7,5-inch LCD-scherm
 • 20 elektronische hellingniveaus
 • Dubbele luidsprekers met audio-aansluiting

Geschikt voor: Voor de serieuze sporter die zijn workouts naar een hoger niveau wil tillen.

Spirit XE395ENT: Premium model met entertainment

Dit is een premium model dat het frame van de XE395 combineert met een geavanceerde entertainmentconsole. Het 10,1-inch touchscreen bevat verschillende apps en een breed scala aan programma’s.

Dit model is in Nederland slecht te verkrijgen.

Kenmerken

 • Geavanceerd 10,1-inch interactief touchscreen
 • 20 elektronische hellingniveaus
 • Bluetooth-connectiviteit

Geschikt: Als je entertainment en premium functies belangrijk vindt tijdens je workout, dan is dit het model voor jou.

Spirit XG400: Gericht op atletische prestaties

De Spirit XG400 is uniek vanwege zijn gepatenteerde direct-drive technologie en een zwaar vliegwiel van 30 pond. Het apparaat is uitermate geschikt voor sprint- en intervaltrainingen.

Dit model is in Nederland slecht te verkrijgen.

Kenmerken

 • Verlicht 7,5-inch LCD-scherm
 • 30-pond gebalanceerd vliegwiel
 • Dubbel aluminium railspoor

Geschikt voor: Ideaal voor atleten en mensen die willen trainen voor specifieke sportprestaties.

Spirit XE795: Veelzijdig en energiezuinig

De XE795 is een crosstrainer die geen externe stroombron nodig heeft. Daarnaast beschikt het over een elegant stalen frame en Bluetooth-connectiviteit.

Dit model is in Nederland slecht te verkrijgen.

Kenmerken

 • 7,5-inch verlicht multi-kleuren LCD
 • 20-inch natuurlijke staplengte
 • Generatoraandrijfsysteem

Geschikt voor: Als je op zoek bent naar een flexibel en veelzijdig apparaat dat je overal kunt plaatsen, is de XE795 ideaal voor jou.

Meerdere modellen met elkaar vergeleken

Het is misschien alsnog lastig om te kiezen tussen de verschillende crosstrainers van dit merk. Ik heb hieronder de meest populaire modellen met elkaar vergeleken. Ik bekijk hier de verschillen en overeenkomsten met elkaar.

Spirit XE195 vs Spirit XE795

Beide modellen hebben een 7,5-inch LCD-display en een soepele 20-inch paslengte, wat ideaal is voor comfort tijdens het trainen. Ze beschikken ook over hartslagmeting via de handpulsensoren.

Verschillen

De Spirit XE795 is een zelfvoorzienende machine, wat betekent dat je geen last hebt van kabels. De XE195 moet echter worden aangesloten op een stopcontact. Daarnaast heeft de XE795 een stalen frame en Bluetooth-connectiviteit, terwijl de XE195 deze functies niet heeft.

Spirit XE295 vs Spirit XE395

Beide modellen bieden draadloze hartslagmeting en hebben een blauw verlicht 7,5-inch LCD-scherm. De pedaalafstand is in beide gevallen 2 inch met een 2-graden inversiehoek.

Verschillen

De XE395 heeft 20 niveaus van elektronische helling en afstandsbedieningsknoppen op het stuur voor helling en weerstand. De XE295 mist deze functies.

Spirit XE395 vs Spirit XE395ENT

Deze twee modellen delen veel functies zoals de 20 niveaus van elektronische helling, draadloze hartslagmeting en een soepele 20-inch paslengte.

Verschillen

Wat ze echt scheidt, is het entertainmentpakket op de XE395ENT. Dit model heeft een groot 10,1-inch touchscreen met vooraf geladen apps zoals Netflix en YouTube.

Spirit XG400 vs Spirit XE795

Beide modellen zijn uitgerust met draadloze hartslagmeting en hebben een dubbel aluminium railvolgsysteem. Ze hebben ook een verstelbare ventilator voor extra comfort tijdens de training.

Verschillen

De XG400 is ontworpen voor atletische training met een zwaar 30-pond vliegwiel en direct-drive technologie. De XE795 heeft deze functies niet maar is wel zelfvoorzienend en heeft een stalen frame.

Spirit XE395ENT vs Spirit XG400

Beide modellen hebben een soepele 20-inch paslengte en draadloze hartslagmeting. Ze zijn ook uitgerust met een dubbel aluminium railvolgsysteem.

Verschillen

De XE395ENT is gericht op een meeslepende trainingservaring met zijn 10,1-inch touchscreen, terwijl de XG400 meer is gericht op atletische prestaties met zijn zware vliegwiel.

Veelgestelde vragen en antwoorden over Spirit crosstrainers

Welk Spirit crosstrainer-model is het beste voor beginners?

Als je net begint met trainen of een beperkt budget hebt, is de Spirit XE195 een goede optie. Dit instapmodel heeft een betrouwbare bouw en essentiële functies om je op weg te helpen zonder te veel extra kosten.

Hebben alle Spirit crosstrainers een functie voor hartslagmeting?

Ja, alle modellen in de Spirit-reeks hebben een vorm van hartslagmeting. De meer geavanceerde modellen zoals de XE295, XE395 en XE795 bieden zelfs draadloze hartslagmeting voor meer nauwkeurigheid.

Is het mogelijk om een tablet of smartphone te gebruiken tijdens de training?

De meeste modellen hebben een plek waar je een tablet of smartphone kunt plaatsen. Het premium model, de Spirit XE395ENT, gaat nog een stap verder met een groot 10,1-inch touchscreen dat vooraf is geladen met verschillende apps en entertainmentopties.

Welke Spirit crosstrainer is het meest geschikt voor atletische training?

Als je specifiek traint voor atletische prestaties, is de Spirit XG400 het beste model voor jou. Dit model heeft een zwaar vliegwiel en direct-drive technologie die uitermate geschikt zijn voor sprint- en intervaltrainingen.

Hebben Spirit crosstrainers een garantie?

Ja, alle Spirit crosstrainers komen met een garantie. De exacte duur en dekking van de garantie kunnen variëren per model, dus het is aan te raden dit te controleren voordat je een aankoop doet.


Categorie: Crosstrainer

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.