Soorten trampolines voor thuis: welke tuintrampoline is voor jou geschikt?

Trampoline tuintrampoline kopen soorten

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Wil je een trampoline kopen in de tuin? Je hebt dan echt enorm veel keuze. Ik verbaasde mij toen ik zelf op zoek ging naar de verschillende soorten trampolines voor thuis. Van de traditionele ronde trampolines die vaak in gezinstuinen te vinden zijn, tot rechthoekige modellen die de voorkeur genieten van professionele gymnasten, de keuzemogelijkheden zijn divers. Er zijn ook ingraaftrampolines die naadloos opgaan in je tuinontwerp, en zelfs heuse watertrampolines voor mensen die een gigantische vijver in de tuin hebben. In dit artikel bekijk ik de diverse soorten trampolines.

Wat is een (tuin)trampoline eigenlijk?

Een trampoline voor thuis in de tuin is een recreatief toestel bestaande uit een strak gespannen, elastisch springoppervlak dat is bevestigd aan een metalen frame. Dit frame is meestal gemaakt van gegalvaniseerd staal om roestvorming te voorkomen. Het elastische oppervlak, vaak een springmat genoemd, is vervaardigd uit weerbestendige materialen zoals polypropyleen of nylon. Veren of elastische banden zorgen voor de veerkracht van de mat, waardoor gebruikers zichzelf in de lucht kunnen lanceren.

Goed om te weten: Veel tuintrampolines worden ook geleverd met aanvullende veiligheidsvoorzieningen, zoals randkussens die de veren bedekken en veiligheidsnetten die rondom de trampoline worden geplaatst.

Verschillende soorten trampolines in de tuin

Hieronder bekijk ik de vier meest gangbare soorten tuintrampolines. Per soort geef ik een aantal voordelen en nadelen. Daarnaast bekijk je ook direct de voorbeelden in de (web)winkel!

Ronde trampolines

ronde trampoline tuintrampoline

Ronde trampolines zijn de meest populaire keuze voor gezinnen. Ze zijn meestal eenvoudiger te monteren dan andere vormen. Een ander voordeel is dat het springvlak naar het midden toe veert. Dat betekent dat je minder makkelijk aan de rand komt, wat de kans op vallen verkleint. Een veiligere keuze als er ook vaak kinderen gebruik gaan maken van de tuintrampoline

Ruimtebesparing

Omdat ze rond zijn, nemen ze vaak minder ruimte in beslag dan rechthoekige modellen. Dit maakt ze ideaal voor kleinere tuinen.

Prijs

Ronde trampolines zijn doorgaans minder duur dan hun rechthoekige tegenhangers. Ze zijn een goede optie als je een beperkt budget hebt maar niet wilt inleveren op plezier of veiligheid.

Rechthoekige en vierkante trampolines

Rechthoekige trampoline tuintrampoline

Deze trampolines zijn favoriet onder sporters en gymnasten. Ze hebben een meer uniforme veerspanning. Dit betekent dat je hogere en meer gecontroleerde sprongen kunt maken. Je ziet deze variant ook vaak voorbij komen bij acrobatische filmpjes op sociale media.

Ruimtegebruik

In tegenstelling tot ronde trampolines nemen rechthoekige modellen meer ruimte in beslag. Ze passen echter wel gemakkelijker in hoeken en langs muren, wat een voordeel kan zijn in een tuin met een onregelmatige vorm.

Prijsklasse

Rechthoekige trampolines zijn meestal duurder. Dit komt door de extra versteviging die nodig is om het grotere en zwaardere frame te ondersteunen.

Ingraaftrampolines

Tuintrampoline

Ingraaftrampolines vallen minder op in de tuin omdat ze gelijk zijn met het grondoppervlak. Dit is een mooie optie als je de natuurlijke uitstraling van je tuin wilt behouden. De lage hoogte boven de grond vermindert het risico op ernstige verwondingen door vallen. Dit maakt ze een veilige keuze, vooral als er kleine kinderen in het spel zijn.

Installatie

De installatie is meestal ingewikkelder en tijdrovender. Je moet een gat in de grond graven en mogelijk drainage aanleggen om waterophoping onder de trampoline te voorkomen.

Watertrampolines

Water trampoline

Zoals de naam al aangeeft, zijn watertrampolines bedoeld voor gebruik op een meer of groot zwembad. Je hebt ook versies voor in een zwembad, maar deze raad ik vanwege de harde rand van het zwembad eigenlijk altijd af als mensen mij om mijn mening vragen.

Tip: Dit model kan je vaak ook huren! Leuk tijdens een evenement of feest. Ook handig om te kijken of je deze soort trampoline wel voor vast wilt hebben.

Materiaal

Watertrampolines zijn meestal gemaakt van Uv-bestendige en waterdichte materialen. Ze moeten ook bestand zijn tegen roest en corrosie om de levensduur te verlengen.

Extra voorzieningen

Vaak worden ze geleverd met extra’s zoals glijbanen of aanlegplatforms. Hierdoor zijn ze veelzijdiger dan traditionele trampolines, maar ook duurder en veeleisender in onderhoud.


Categorie: Algemeen

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.