Tunturi F20r vs. Tunturi E50r: welke moet je kopen?

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Wij krijgen regelmatig vragen over de diverse modellen recumbent bikes van het merk Tunturi. Dit Finse merk is al tijden bezig om de wereld te veroveren met fitnessproducten. De ligfietsen van het merk zijn dan ook erg populair. Je hebt verschillende modellen van dit merk die op dit moment te koop zijn. De F20R en E50R zijn twee hele populaire modellen. In dit artikel maken we een uitgebreide vergelijking tussen de twee comfortfietsen, die in sommige punten op elkaar lijken, maar eigenlijk heel veel van elkaar verschillen. Ze zijn gemaakt voor twee verschillende doelgroepen. Aan het eind sluiten we af met een duidelijke conclusie.

Vergelijking tussen de Tunturi Performance E50R en Tunturi Competence F20R

Hieronder starten we met een verlgeijking tussen de twee modellen stoelfietsen. We bekijken eerst de grootste verschillen tussen de twee. Per categorie wijzen we een winnaar aan. Daarna sluiten we af met een goede conclusie met daarin een aankoopadvies.

Producten bekijken

Wil je je eerst goed verdiepen in de Tunturi Performance E50R en Tunturi Competence F20R? Dat komt goed uit! Wij hebben per product een duidelijke en uitgebreide informatiepagina geschreven. Hier lees je alles wat je nodig hebt om een keuze te maken tussen de twee ligfietsen. Wil je liever alleen de specificaties tussen de twee vergelijken? Dat kan je op deze pagina goed doen. Via de button TOON ALLE VERSCHILLEN zie je duidelijk de verschillen tussen de twee recumbent bikes.

[products ids=”311, 305″]

Adviesprijs

In de inleiding zeiden het wel: deze twee fietsen zijn voor verschillende doelgroepen gemaakt. De F20R is het instapmodel in de middenklasse van Tunturi. Deze heeft een adviesprijs van €799,00. Voor de E50R moet je wat dieper in de buidel tasten. Deze recumbent bike is te koop vanaf €1109,00. Een flink verschil dus. Aan de overige punten zul je zien waarom wij vinden dat dit prijsverschil goed te verklaren is.

Winnaar: Tunturi Competence F20R

Gewicht en bouwkwaliteit

Het totale gewicht ligt van het duurdere model iets hoger. Het scheelt totaal maar 4 kilo. Toch merk je dit wel aan de bouwkwaliteit. Een deel van het verschil qua gewicht valt te verklaren door het zwaardere vliegwiel van de E50R. Deze is zwaarder en heeft meer mogelijkheden om de weerstand in te stellen. Het fietst ook soepeler, maar in de praktijk merkten wij hier geen mega grote verschillen mee.

Winnaar: Tunturi Performance E50R

Weerstand en trainingsprogramma’s

Op het goedkopere model zitten 3 trainingsprogramma’s ingeladen. Deze kan je volgen door dit aan te geven op het scherm. Zo simuleer je bijvoorbeeld een rit in de bergen. De 50R is net wat meer slim en zou niet misstaan in een smart home 😉. Hier stel je 24 programma’s in. Handig als je geen zin hebt om gewoon te trappen en zelf de weerstand aan te passen!

Winnaar: Tunturi Performance E50R

Connectiviteit

Het is bij het goedkopere model, de Competence F20R, niet mogelijk om een hartslagmeter te koppelen of een tablet/smartphone. Er zit geen bluetooth ingebouwd. Dit heeft de E50R wel. Je kan hiermee een aantal gave dingen doen, zoals:

  • Virtuele routes op je smartphone of tablet fietsen i.c.m. ZWIFT of Tunturi Routes
  • Hartslagband koppelen (bijvoorbeeld deze)
  • Sporthorloge koppelen

Winnaar: Tunturi Performance E50R

Mogelijkheden op het display

Op het display staan live de gegevens van jouw workout op de ligfiets. De F20R geeft de nodige gegevens aan, maar biedt weinig extra. Zo zie je hier alleen de afstand, calorieën, hartslag, snelheid en tijd. De duurdere Tunturi bike voegt daar nog RPM, grafiekweergave en hartslag aan toe.

Winnaar: Tunturi Performance E50R

Overeenkomsten tussen de Tunturi F20r vs. Tunturi E50r

Natuurlijk zijn er tussen deze twee recumbent bikes ook enorm veel overeenkomsten. Logisch, want deze worden gemaakt door hetzelfde merk en vallen nagenoeg onder dezelfde serie. De overeenkomsten zijn o.a.:

  • Type weerstand
  • Afmetingen
  • Geschikt voor intensief gebruik
  • Verstelbare stoel
  • Geschikt voor veel doelgroepen, waaronder revalidatie, rugklachten, jong, oud, sporters etc.
  • Ontwerp

Eindconclusie en aankoopadvies

Normaal gesproken roepen we altijd één duidelijke winnaar uit, maar dat is in dit geval onmogelijk. De adviesprijs van de twee ligfietsen ligt te ver uit elkaar. Voor een middenklasse tot topklasse model is de F20R prima geschikt. Het is een hele mooie recumbent bike voorzien van alle basisfuncties. Ideaal voor veel doelgroepen en intensief thuisgebruik. De E50R voegt daar nog een betere connectiviteit, meer instelmogelijkheden en meer trainingsprogramma’s aan toe, maar daar betaal je natuurlijk ook meer voor. Heb je het geld liggen, dan koop je zonder te twijfelen de Tunturi Performance E50R. Wil je gewoon een goede ligfiets voor binnen en geef je niet zoveel om virtuele routes fietsen of trainingsprogramma’s? Dan is de Tunturi Competence F20R gewoon een dik prima keuze.


Categorie: Stoelfietsen

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.