Verstelbare dumbbells kopen: een top 5 en mijn persoonlijke advies

Verstelbare dumbbells

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Wil je thuis trainen met dumbbells, maar heb je niet veel ruimte voor een heel rek met gewichten of een home gym? Dan is een verstelbare dumbbell ideaal voor je. Ik heb hier thuis ook een set liggen. Je kan verstelbare dumbbells kopen in verschillende soorten en maten. Hoewel je natuurlijk denkt dat je direct een paar nodig hebt tot 50kg, kun je met een set van max 32kg vaak ook prima vooruit. Je hebt dit soort dumbbells van meerdere merken, zoals Taurus, Powerblock Pro, Bowflex, RS Sports en Tunturi. In dit artikel bekijk ik alles wat te maken heeft met deze verstelbare gewichten. Ook geef ik mijn top 5 en geef ik tussendoor regelmatig mijn persoonlijke ervaring en advies.

Wat is een verstelbare dumbbell?

Verstelbare dumbells zijn gewichten waarbij je het totale gewicht kunt aanpassen door gewichtsplaatjes toe te voegen of te verwijderen. Hierdoor kun je, in plaats van meerdere sets dumbells van verschillende gewichten aan te schaffen, met slechts één paar je training doen. Bij sommige modellen moet je zelf per plaat het gewicht veranderen, waar andere modellen met een mooi draaisysteem werken.

Goed om te weten: In het Engels heet de verstelbare dumbell een adjustable dumbbell. In het Nederlands wordt het soms ook (verkeerd) een instelbare dumbell of verstelbare halterset genoemd. De correcte spelling van het woord is DUMBBEL met dubbel B. Ik zie echter ook vaak DUMBELL staan. Dit lijkt steeds vaker geaccepteerd te worden. Ik hou echter de correcte spelling met twee b’s aan. DUMBBEL of DUMBEL keur ik niet goed 😉.

Mijn twee favorieten


PUMPBELLS

3kg t/m 32kg


BowFlex

1090i 4 t/m 41 kg

Tip: Vind je mijn twee favorieten te prijzig? Dan raad ik dit model aan voor beginners.

De gehele top 5 verstelbare dumbbells bekijken

In verschillende formaten beschikbaar

 • Compact: Deze zijn meestal kleiner in formaat en zijn ideaal voor thuisgebruik en kleinere ruimtes. Ze kunnen vaak worden aangepast van ongeveer 2 kg tot 25 kg.
 • Standaard: Dit zijn de meest gangbare verstelbare dumbells die een breder gewichtsbereik hebben, vaak van 5 kg tot ongeveer 40 kg, afhankelijk van het model.
 • Groot: Binnen de duurdere en professionele klasse (dit merk je ook in de prijs 😉) kun je verstelbare dumbbells kopen die je nog zwaarder in kan stellen. Deze zie je niet heel veel in de normale winkel. Tot 40kg is het meest gangbaar voor de normale consument, zoals ik.

Twee soorten verstelbare dumbbells

Binnen de wereld van verstelbare dumbells zijn er voornamelijk twee systemen waarmee je het gewicht kunt aanpassen: het plaatgeladen systeem en het draaisysteem. Hier is een gedetailleerde uitleg over elk van deze systemen.

Goed om te weten: Als iemand het heeft over een verstelbare dumbbell, bedoelt de persoon meestal een dumbell met een draaisysteem. Toch vind ik zelf een plaatgeladen systeem ook een soort verstelbare dumbbell. Daarom wil ik beiden benoemen in dit artikel.

Plaatgeladen verstelbare dumbells

Dumbells met platen plaatgeladen verstelbare dumbbells

Deze dumbells werken met losse gewichtsplaatjes, net zoals bij traditionele halters. Je kunt handmatig gewichtsplaten toevoegen of verwijderen om het gewenste gewicht te krijgen.

Voordelen

 • Meer flexibiliteit in gewichtsselectie.
 • Meestal goedkoper in aanschaf.
 • Kunnen duurzamer zijn omdat er minder mechanische onderdelen zijn die kapot kunnen gaan

Nadelen

 • Het verwisselen van de platen kan wat tijd kosten.
 • Vereist opslagruimte voor de extra gewichtsplaten.
 • Het constant verwisselen kan als onhandig worden ervaren door sommige gebruikers.

Dumbells met draaisysteem

Deze dumbells hebben een uniek mechanisme waarbij je het gewenste gewicht kunt selecteren door aan een draaiknop te draaien. Het geselecteerde gewicht wordt dan “opgepakt” terwijl de overige gewichten achterblijven in het basisstation.

Dumbells met draaisysteem, Verstelbare dumbbells
Dit is de verstelbare dumbbell van het merk PUMPBELLS. Deze kan je hier in de winkel bekijken.

Voordelen

 • Snel en eenvoudig wisselen tussen verschillende gewichten.
 • Zeer ruimtebesparend, omdat je geen aparte opslag nodig hebt voor losse gewichtsplaten.
 • Modern en vaak met een strak design (dit kan ik zelf erg waarderen, maar dat kan voor jou natuurlijk anders zijn).

Nadelen

 • Vaak duurder in aanschaf vanwege het complexere mechanisme.
 • De maximale gewichtslimiet kan lager zijn dan bij sommige plaatgeladen modellen.
 • Potentieel meer slijtageonderdelen vanwege het draaimechanisme.

Waar let je op bij het kopen van verstelbare dumbells?

Een verstelbare dumbbell is geen goedkope aanschaf. Helemaal niet als je een beetje kwaliteit wilt hebben. Je wilt niet (zoals ik eerder helaas heb gehad) een hele goedkope set kopen waarvan het draaimechanisme binnen een paar trainingen kapot is.

 • Gewichtsbereik: Bekijk hoe licht en zwaar de dumbells kunnen gaan. Voor beginners is een lager maximumgewicht misschien prima, terwijl als je ervaren/sterker bent, je misschien wel tot 40kg wilt hebben.
 • Verstelmechanisme: Sommige dumbells maken gebruik van een draaiknop, anderen hebben een schuif- of klikmechanisme. Het is belangrijk dat dit mechanisme stevig en betrouwbaar is.
 • Materiaal: Kijk naar het materiaal van zowel de schijven als de handvatten. Rubber of urethaan gecoate schijven kunnen je vloer wat beter beschermen Een gekarteld handvat zorgt voor een betere grip.
 • Stabiliteit: De gewichten moeten stevig vastzitten wanneer ze op de stang zitten. Je wilt niet dat schijven bewegen of rammelen tijdens je training. Dit zie ik helaas wel regelmatig bij de goedkopere sets.
 • Opslag: Sommige verstelbare dumbells komen met een opbergstandaard. Dit helpt om je trainingsruimte netjes en georganiseerd te houden.
 • Prijs: Zoals bij elk fitnessapparaat, krijg je waar je voor betaalt. Goedkopere sets kunnen nuttig zijn voor licht gebruik, maar als je van plan bent ze regelmatig te gebruiken, is investeren in een duurzamere set zeker de moeite waard.
 • Reviews en ervaringen: Lees online beoordelingen of vraag rond bij vrienden, sportschoolmaatjes of in diverse online groepen om aanbevelingen te krijgen voor specifieke merken of modellen.

Tip: Koop je een set op bijvoorbeeld bol.com? Dan is het handig om ook even op AliExpress te kijken. Daar is precies hetzelfde model vaak drie keer zo goedkoop. Deze worden namelijk via AliBaba (AliExpress voor bedrijven) ingekocht voor weinig geld en voor een premium prijs doorverkocht. Hoewel dit natuurlijk mag (Action doet niets anders natuurlijk), kan het je wel geld besparen door even te zoeken op AliExpress.

De verschillende maximale gewichten van verstelbare dumbbells

Je kan veel soorten verstelbare dumbbells kopen. Een set tot 24kg is geschikt voor de beginnende sporter en de sporter die bepaalde oefeningen doet voor spiergroepen die je niet zwaar kan belasten. Hieronder heb ik een indeling gemaakt qua maximale gewichten en voor wie deze geschikt is.

Verstelbare dumbbells 24 kg: voor wie?

Een set van 24 kg is ideaal voor beginnende en wat gevorderde sporters. Het biedt een mooie uitdaging voor verschillende oefeningen zonder dat het te zwaar is.

Verstelbare dumbbells 30 kg: een populaire keuze

Dumbells van 30 kg zijn geliefd vanwege hun veelzijdigheid. Ze zijn goed te gebruiken voor de meeste oefeningen en bieden genoeg mogelijkheden voor groei, vooral voor diegenen die al wat ervaring hebben met krachttraining.

Verstelbare dumbbells 32 kg: voordelen en gebruik

Een iets zwaarder alternatief voor de 30 kg set, deze gewichten zijn uitstekend voor de meer ervaren sporters die hun training willen opvoeren. Ze zijn bijzonder geschikt voor samengestelde oefeningen zoals deadlifts en squats.

Verstelbare dumbbells 40 kg: voor de gevorderde sporter

Met een gewicht dat kan oplopen tot 40 kg, zijn deze dumbells ideaal voor wie serieus met krachttraining bezig is. Ze bieden de mogelijkheid voor intensievere trainingen, perfect voor mensen die hun kracht en spiermassa verder willen ontwikkelen.

Verstelbare dumbbells 50 kg: voor de expert

Deze zware set is echt iets voor de doorgewinterde sporter. Met een gewicht van maximaal 50 kg zijn ze gericht op experts met veel ervaring in krachttraining. Het is belangrijk om deze gewichten met de juiste techniek en met kennis van zaken te gebruiken om blessures te vermijden.

Oefeningen die je kan doen met verstelbare dumbbells

De mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos met een goede set verstelbare dumbbells. Hieronder heb ik wat van mijn favoriete oefeningen opgesomd. Daarbij geef ik je wat tips voor de uitvoering. In de bijbehorende YouTube-video zie je goed hoe je de oefening uitvoert, voor het maximale effect voor de spieropbouw! Dit voorkomt ook blessures.

Bicep Curls

Gericht op: Biceps
Uitvoering: Sta rechtop met een dumbbell in elke hand, armen gestrekt. Buig je ellebogen en hef de dumbbells naar je schouders.

Tricep Kickbacks

Gericht op: Triceps
Uitvoering: Leun voorover vanuit je heupen met een dumbbell in elke hand. Strek je armen achter je uit.

Shoulder press

Gericht op: Schouders
Uitvoering: Zit of sta met een dumbbell in elke hand bij je schouders. Druk de dumbbells recht omhoog tot je armen volledig gestrekt zijn.

Side lateral raise

Gericht op: Zijkant schouders
Uitvoering: Sta met een dumbbell in elke hand aan je zij. Hef je armen zijwaarts tot schouderhoogte.

Dumbbell Squats

Gericht op: Benen, voornamelijk quadriceps
Uitvoering: Sta met een dumbbell in elke hand langs je zij. Zak door je knieën alsof je op een stoel gaat zitten.

Lunges

Gericht op: Benen, voornamelijk hamstrings en quadriceps
Uitvoering: Sta rechtop en zet met één been een grote stap naar voren terwijl je door beide knieën zakt.

Dumbbell Deadlift

Gericht op: Onderrug, hamstrings
Uitvoering: Houd de dumbbells voor je en buig vanuit je heupen en knieën om ze naar de grond te brengen, houd je rug recht.

Chestpress

Gericht op: Borst
Uitvoering: Ga op je rug op een bankje of mat liggen en houd een dumbbell in elke hand boven je borst. Duw de dumbbells omhoog tot je armen gestrekt zijn.

Dumbbell Rows

Gericht op: Rug
Uitvoering: Sta voorovergebogen met een dumbbell in elke hand. Trek de dumbbells naar je heupen toe.

Russian Twists

Gericht op: Buikspieren, met name de schuine buikspieren
Uitvoering: Ga zitten en houd één dumbbell met beide handen voor je. Draai je bovenlichaam van de ene naar de andere kant.

Veelgestelde vragen en antwoorden over verstelbare dumbbells op een rij

Wat is een dumbbell?

Een dumbbell is een fitnessapparaat dat wordt ingezet voor gewichtstraining. Het bestaat uit een korte staaf met aan beide uiteinden een gewicht. Je kunt een dumbbell zowel individueel als in paren gebruiken, waarbij je er één in elke hand houdt. Dumbbells bieden weerstand tegen spiercontractie en worden gebruikt voor kracht- en uithoudingsoefeningen. Dankzij het handzame formaat en de veelzijdigheid zijn dumbbells populair voor thuisworkouts. Ook in sportscholen en fitnesscentra zijn ze een standaardonderdeel van de uitrusting.

Welke dumbells Kopen?

Het kiezen van de juiste dumbells hangt af van je huidige fitnessniveau, je doelen en je budget. Verstelbare dumbells zijn een geweldige optie voor thuisgebruik vanwege de veelzijdigheid en het feit dat het erg weinig ruimte inneemt.

Hoeveel gewicht moet mijn dumbbell hebben?

Dit hangt af van je trainingsdoel. Voor spieropbouw kies je zwaardere gewichten met minder herhalingen, terwijl voor uithoudingsvermogen lichtere gewichten met meer herhalingen geschikt zijn.

Hoe gebruik ik mijn dumbells op de juiste manier?

Concentreer je op een goede techniek, begin met lichtere gewichten, zorg voor een goede ademhaling en beweeg gecontroleerd.

Zijn verstelbare dumbells de investering waard?

Ja, ze bieden een ruimtebesparende oplossing en bieden veelzijdigheid in je training, waardoor je met één set verschillende spiergroepen kunt trainen.

Hoe onderhoud ik ze?

Bewaar ze op een droge plek, reinig ze regelmatig met een droge doek en controleer verstelbare gewichten op de werking.

Mijn top 5


Categorie: Fitnessapparaten

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.