Wat is een hometrainer? Soorten en merken

hometrainer

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Als je kijkt naar indoor fietsen zal je zien dat je grofweg twee verschillende varianten hebt. Zo heb je de spinningfiets en de hometrainer. De hometrainer kan je qua fietsen vergelijken met een stadsfiets. Je fietst er vaak iets rustiger op. De hometrainer wordt gebruikt om te revalideren, als warming up, om af te vallen of om rustig te bewegen. In de sportschool vind je de hometrainer vaak tussen de andere cardio apparaten. Een spinningfiets kan je eerder vergelijken met een racefiets. Vaak vind je spinningfietsen op de sportschool alleen in een zaal waar spinninglessen worden gegeven. Deze lessen zijn intensief en je gaat er flink van zweten. Spinning is goed om af te vallen en om te werken aan een betere conditie.

Soorten hometrainers

Er zijn veel verschillende hometrainers te vinden online in verschillende prijsklassen. Wil jij weten welk model het meest geschikt is voor jou? Dan is het slim om jezelf van tevoren een aantal vragen te stellen. Bijvoorbeeld hoe vaak je de hometrainer wil gaan gebruiken. Af en toe, regelmatig of intensief (misschien wel dagelijks). Ook is het goed om te bedenken of je wilt dat je de fiets op meerdere punten kunt verstellen en of je behoefte hebt aan een trainingscomputer waar je verschillende trainingsgegevens op kunt bekijken.

Wist je dat
Een hometrainer een cardio apparaat is. Ideaal om jouw cardiovasculaire systeem te trainen. Versterk je hart-longfunctie, verbrand veel calorieën en wordt fitter.

Verschillende merken hometrainers

Er zijn verschillende merken die (vaak naast andere fitnessapparaten) hometrainers in het assortiment hebben. Hieronder hebben wij een overzicht gemaakt van een aantal populaire merken voor hometrainers. Onder de lijst vind je een video van de populaire hometrainer van het merk Nohrd.

 • Tunturi
 • VirtuFit
 • Kettler
 • Domyos
 • Rambler
 • FitBike
 • Flow Fitness
 • Ergo-Fit
 • Life Fitness
 • Nohrd

Beste hometrainer

Als wij kijken naar de topklasse hometrainers dan kijken wij naar verschillende punten. Is jouw budget minder groot of zoek je een meer basic fitnessapparaat? Dan kan het zo zijn dat een eenvoudiger model voor jou de beste keuze is.

 • De trainer moet vrij stil zijn in het gebruik
 • Op een scherm lees je trainingsgegevens af
 • Inklapbaar model om makkelijk op te kunnen bergen
 • Lage instap om eenvoudig op de fiets te kunnen stappen
hometrainer
Hometrainers vind je ook in de sportschool

Antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over hometrainers

Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over hometrainers. Staat het antwoord op jouw vraag er nog niet tussen? Stel de vraag dan gerust aan ons, dan kijken wij hoe we jou verder kunnen helpen!

Voor welk weerstandsysteem kan ik het beste kiezen?

Wil je een hometrainer aanschaffen? Dan zal je zien dat je kunt kiezen uit zo’n drie verschillende weerstandsystemen. Zo heb je luchtweerstand (voornamelijk bij Air Bikes), magneetweerstand, remblokken, elektromagneetweerstand en inductieweerstand. Een trainer met elektromagneetweerstand raden wij aan om de duurzaamheid en doordat je vrijwel geruisloos kan fietsen.

Wanneer is een hometrainer een goede keuze om aan te schaffen?

Na (bijvoorbeeld) een knieprothese of heupoperatie kan je een hometrainer gebruiken om te revalideren. Deze trainer is hier veel beter voor geschikt dan een spinningfiets. Zo stap je er makkelijk op door de lage instap en zit je veel rechter dan op een spinningfiets. Ook wanneer je wilt afvallen, ouder en minder mobiel bent en aan je conditie wilt werken is deze trainer geschikt.


Categorie: Hometrainer

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.