De spelregels van padel + leuke alternatieven op een rij

padelrackets aanbieding

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Als je al wat ervaring hebt met padel of gewoon nieuwsgierig bent naar de exacte regels van deze opkomende sport, zit je hier goed. In dit artikel behandel ik alles wat je moet weten over de spelregels en basisregels van de sport padel. Daarnaast geef ik je ook een aantal leuke alternatieven op deze regels. Zo hoef je je nooit te vervelen op de baan! Dus trek je padelschoenen aan, pak je padelracket en ga aan de slag met deze heerlijke sport!

De service in padel: een uitleg

De service is een cruciaal element in een padelspel, het zet immers elk nieuw punt in gang. Hieronder beschrijf ik drie termen waar je mee te maken krijgt als je een service gaat doen.

Eerste service

De eerste service in padel is uniek omdat het onderhands moet gebeuren. De speler die serveert moet zich achter de basislijn bevinden en de bal eerst laten stuiteren op de grond. Daarna mag de bal onderhands geslagen worden. De service moet het net passeren en landen in het tegenoverliggende servicevak. Het moet ook lager dan de heup geslagen worden, wat weer een andere variabele toevoegt aan het spel.

Tweede service

Mocht de eerste service mislukken, bijvoorbeeld door het net te raken of buiten het servicevak te landen, dan krijgt de serveerder een tweede kans. De procedure is hetzelfde als bij de eerste service.

Serverwissel

Na elk voltooid spel wordt er van serveerder gewisseld. Niet alleen binnen een team, maar ook van team tot team. Dit zorgt ervoor dat dezelfde persoon niet continu serveert en het spel eerlijker wordt.

Padel

Wat is toegestaan en wat niet tijdens het spel?

Tijdens het spelen zijn er specifieke regels die de dynamiek en het tempo van padel beïnvloeden.

Over het net

Je mag de bal tegen de wand spelen, maar de bal moet eerst over het net en in het veld van de tegenstander terechtkomen voordat hij een van de wanden mag raken. Als de bal eerst een wand raakt en daarna pas over het net komt, is het punt voor de tegenstander.

Binnen of buiten?

Als de bal over de omheining vliegt of buiten de lijnen van het speelveld terechtkomt zonder eerst de grond te raken, wordt het punt aan de tegenstander gegeven. Het is dus belangrijk om de bal goed te plaatsen.

Volleys en smashes

Hoewel je de bal direct uit de lucht mag slaan, zoals bij een volley, moet de bal eerst het veld van de tegenstander raken voordat hij een van de wanden of het hekwerk mag raken.

Puntentelling: hoe win je in padel?

De puntentelling in padel is tamelijk rechttoe rechtaan en lijkt sterk op die van tennis.

Puntensysteem

Het begint bij 0, dan 15, dan 30 en vervolgens 40. Als beide teams 40 punten hebben, dan is er een ‘deuce’ en moet een team twee opeenvolgende punten winnen om het spel te winnen.

Winnen van een set

Om een set te winnen, moet een team ten minste 6 spellen winnen met een voorsprong van minimaal 2 spellen. Als beide teams 6 spellen winnen, wordt er een tiebreak gespeeld om de setwinnaar te bepalen.

Winnen van de match

Gewoonlijk wordt er gespeeld tot een team twee sets heeft gewonnen. In sommige toernooien wordt bij een gelijke stand van 1-1 in sets een super tiebreak gespeeld in plaats van een volledige derde set.

padel regels

Variaties en alternatieven op de basisregels van padel

Zoals bij veel sporten het geval is, hebben padelspelers en -clubs soms hun eigen variaties op de basisregels. Dit kan zijn om het spel interessanter te maken, om nieuwe spelers te introduceren, of simpelweg om een andere draai aan de bekende regels te geven. Laten we eens kijken naar enkele van deze variaties.

Servicevariaties: nieuwe draai aan een bekend element

Roterende service

In sommige informele spellen kiezen spelers ervoor om een roterende service te gebruiken. Dit betekent dat de serveerbeurt elke keer naar een andere speler gaat, ongeacht wie het punt wint.

Dubbele fouten

Soms wordt de tweede servicekans geschrapt, vooral bij beginners om het spel sneller te maken. Als je de eerste service mist, verlies je direct het punt.

Spelmechanisme: meer variatie toevoegen

Muurgebruik

Hoewel het normaal is dat de bal de muur mag raken na over het net te zijn gegaan, kiezen sommige spelers ervoor om spelvarianten te spelen waarbij de muur helemaal niet mag worden gebruikt, of alleen onder specifieke omstandigheden.

Punt opnieuw spelen

Bij twijfelgevallen of onduidelijkheden wordt soms gekozen om het punt opnieuw te spelen, in plaats van een punt toe te kennen aan een van beide teams.

Puntentelling: andere wegen naar de overwinning

Snel scoren

Om het spel te versnellen, wordt soms een alternatieve puntentelling gebruikt. Zo kun je ervoor kiezen om direct van 0 naar 30 te gaan en het ‘deuce’-systeem te schrappen.

Aangepaste setregels

In plaats van tot zes games te spelen, kiezen sommigen voor kortere sets, bijvoorbeeld tot vier games. Dit maakt elk punt meer waard en kan het spel spannender maken.

Matchformaten: andere manieren om te winnen

Tijdgebonden wedstrijden

Sommige spelvarianten zijn niet afhankelijk van het aantal gewonnen sets of games, maar worden gespeeld binnen een vastgestelde tijd. Het team met de meeste punten wanneer de tijd om is, wint.

Super tiebreak

Hoewel dit al in sommige officiële toernooien wordt gebruikt, kiezen ook recreatieve spelers vaak voor een super tiebreak in plaats van een volledige derde set. Dit kan bestaan uit het eerste team dat 10 punten behaalt met een verschil van 2 punten.


Categorie: Padel

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.