Domyos Essential 120 Crosstrainer van Decathlon: review en ervaring

Domyos Essential 120 ervaring en review

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Als je net weer wilt beginnen met sporten en aan je lichaam wilt werken, kan de Domyos Essential 120 crosstrainer een interessante keuze zijn. Dit apparaat is gemaakt voor mensen die tot 3 uur per week willen trainen. In deze review neem ik alle aspecten van dit apparaat onder de loep. Ik geef je ook uitgebreid mijn mening aan wie ik deze goedkope crosstrainer aanraad en aan wie juist niet. Een uitgebreide Decathlon Domyos EL 120 crosstrainer review!

Wat is de Domyos Crosstrainer Essential 120?

De Domyos Essential 120 crosstrainer is een instapmodel van Decathlon, ontworpen voor mensen die tot 3 uur per week willen trainen. Het apparaat beschikt over een paslengte van 33 cm en 15 weerstandsniveaus. Het heeft een vliegwiel van 6 kg voor een redelijk trapcomfort en biedt geïntegreerde functies zoals hartslagmeting en 7 begeleide trainingsprogramma’s. De crosstrainer is eenvoudig te monteren en te verplaatsen dankzij ingebouwde transportwieltjes. Het is met name geschikt voor lichtere trainingen en wordt aangeraden voor ouderen of mensen die aan het revalideren zijn.

Cardiotraning en weerstandsniveaus

De Domyos Essential 120 maakt het mogelijk om diverse spiergroepen te trainen, zoals benen, armen en zelfs de core. Met een lengtepas van 33 cm en 15 verschillende weerstandsniveaus is dit een veelzijdig apparaat voor cardiotraining. Maar let op: als je intensiever wilt trainen, dan zijn er wellicht betere opties voor je beschikbaar. De lengtepas vind ik overigens ook wat klein, waardoor het voor lange mensen (1.90m en langer) een te kleine beweging is. Dit is wel een punt om rekening mee te houden als je wat langer bent.

Trapcomfort en vliegwiel van de Essential 120

Een soepele trapbeweging is cruciaal bij het trainen op een crosstrainer. De Domyos Essential 120 heeft een vliegwiel van 6 kg, waardoor het trapcomfort redelijk is. Dit is met name geschikt voor mensen die een lichtere training willen en niet intensief willen sporten. Dit is waarschijnlijk ook een van de redenen waarom Decathlon zelf aanraad om maximaal 3 uur per week op dit apparaat te trainen.

Geïntegreerde functies en begeleide programma’s

De console van de EL 120 van Domyos heeft vijf functies: verbrande calorieën, afgelegde afstand, trainingstijd, snelheid en hartslag. Dit is naar mijn mening prima voor een instapmodel. Daarnaast zijn er 7 begeleide trainingsprogramma’s om je te helpen je trainingsroutine te variëren. Het is prettig dat je een scala aan opties hebt om je training aan te passen aan je persoonlijke wensen. Erg fijn dus!

Crosstrainer Essential 120

Hartslagmeting

Het apparaat heeft ingebouwde hartslagsensoren. Na enkele seconden wordt je hartslag weergegeven op de console. Een belangrijke kanttekening die Domyos geeft: als je een pacemaker hebt, kun je deze hartslagmeting beter niet gebruiken. Bij mijn ervaring met dit apparaat merkte ik wel dat de hartslag wat vertraging had in de metingen. De meting kwam wat traag op gang en het duurde even voordat de crosstrainer een verhoogde hartslag registreerde. Als je wat langer traint, dan maakt het niet echt uit.

Alternatieven op de Essential 120

Ben je op zoek naar een soortgelijke crosstrainer, binnen dezelfde prijsklasse, maar waar je wel wat langer per week op kan trainen? Dan raad ik de Fox-serie crosstrainers van harte aan. Bijvoorbeeld de Fox 1, Fox 2 en Fox 3 crosstrainers.

Aan wie raad ik de Domyos 120 crosstrainer aan?

Ik kan je vertellen dat de Domyos Essential 120 crosstrainer het meest tot zijn recht komt bij een specifieke doelgroep. Ben je iemand die pas begint met sporten, aan het revalideren is, of op leeftijd en op zoek naar lichte, regelmatige beweging? Dan is dit apparaat een goede optie voor je. Met zijn 15 weerstandsniveaus en een paslengte van 33 cm stelt het je in staat om op een laagdrempelige manier je lichaam in beweging te krijgen. Ouderen zullen de makkelijke montage en de ingebouwde transportwieltjes voor het verplaatsen van het toestel waarderen.

Aan de andere kant, als je al een ervaren sporter bent of plannen hebt voor een intensievere training, dan zou dit model wellicht te beperkt voor je zijn. De reden is simpel: het vliegwiel weegt slechts 6 kg, wat betekent dat het apparaat niet de meest uitdagende of soepele trapervaring geeft. Voor intensievere trainingen is een zwaarder vliegwiel meestal beter geschikt.

Conclusie Domyos Crosstrainer Essential 120 review

Domyos Essential 120 ervaring en review

Naam product: Domyos Essential 120

Productbeschrijving: De Domyos Essential 120 crosstrainer is een instapmodel van Decathlon, ontworpen voor mensen die tot 3 uur per week willen trainen.

Merk: Domyos / Decathlon

  • Totaalscore
2.5

Samenvatting mijn mening

Na een uitgebreide review en persoonlijke ervaring met de Domyos Essential 120 crosstrainer, zijn er duidelijke voordelen en nadelen aan dit apparaat. Voor de specifieke doelgroep van beginners, ouderen en revaliderende mensen is dit een prima keuze. Het is echter minder geschikt voor ervaren sporters of mensen die intensievere workouts willen.

Voordelen

  • Makkelijk te monteren, ideaal voor de minder technisch onderlegde personen
  • Verscheidenheid aan trainingsprogramma’s en hartslagmeting voor een aangepaste workout
  • Verplaatsbaar dankzij de transportwieltjes, handig voor kleinere ruimtes
  • Betaalbare prijsklasse

Nadelen

  • Beperkt in mogelijkheden voor intensieve training
  • Licht vliegwiel van 6 kg zorgt voor minder uitdaging en soepelheid
  • De lengtepas van 33 cm kan beperkend zijn voor langere mensen

Veelgestelde vragen over de Domyos Essential 120 crosstrainer

Is de Domyos Essential 120 geschikt voor intensieve trainingen?

Nee, deze crosstrainer is voornamelijk ontworpen voor lichte tot matige workouts. Met een vliegwiel van 6 kg en 15 weerstandsniveaus is het apparaat ideaal voor beginners, ouderen en mensen in revalidatie, maar minder geschikt voor intensieve trainingen.

Hoe makkelijk is de montage van het apparaat?

De montage van de Domyos Essential 120 is relatief eenvoudig en kan binnen 30 minuten voltooid zijn. Dit maakt het een goede keuze voor mensen die niet erg handig zijn of gewoon snel aan de slag willen gaan.

Heeft de crosstrainer trainingsprogramma’s?

Ja, het toestel beschikt over 7 geïntegreerde trainingsprogramma’s. Deze zijn ontwikkeld in samenwerking met coaches en gericht op verschillende doelen zoals afvallen en weer in vorm komen. Houd er echter rekening mee dat het aanbod beperkt is in vergelijking met meer geavanceerde modellen.

Kan ik mijn hartslag meten tijdens het trainen?

Ja, de crosstrainer is uitgerust met hartslagsensoren op het stuur. Na enkele seconden verschijnt je hartslag op de console. Let op: als je een pacemaker hebt, is het niet aan te raden om de hartslagmeting via de handen te gebruiken.

Is het apparaat makkelijk te verplaatsen?

Ja, de Domyos Essential 120 heeft ingebouwde transportwieltjes aan de voorkant. Zo kun je het toestel zonder veel moeite van de ene naar de andere plek rollen. Ideaal als je beperkte ruimte hebt en het apparaat na gebruik wilt opbergen.


Categorie: Reviews

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.