Een horloge kopen om je gezondheid in de gaten te houden: ECG, spO2 en hartslag

Gezondheidshorloge

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Vroeger moest je voor alles naar de huisarts of zelf een speciaal duur apparaat aanschaffen om je gezondheid in de gaten te houden. Tegenwoordig maken zelfs artsen gebruik van wearables, zoals horloges, bij patiënten om zo de gezondheid te kunnen monitoren. Er zijn veel leuke gezondheidshorloge te koop. Ben je op zoek naar een manier om je gezondheid bij te houden? Een gezondheidshorloge kan hier zeker goed bij helpen. In dit artikel bespreek ik 15 verschillende functies van gezondheidshorloges die je kunnen helpen om je gezondheid in de gaten te houden. Ik start met het geven van mijn favoriete horloges. Daarna licht ik de belangrijkste functies voor het monitoren van hartgezondheid toe. Vervolgens leg ik andere functies uit van dit soort horloges, zoals het monitoren van: lichamelijke activiteit, slaap en stress, en algemene gezondheid.

Vooraf: Het gaat hier dus echt om horloges om je gezondheid mee in de gaten te houden. Niet per se om horloges die dienstdoen als puur sporthorloge. Dit is een fout die ik veel tegenkom op andere websites. Ik behandel hier horloges die gericht zijn op gezondheidsfuncties, zoals hartslagmeldingen, onregelmatige hartslagmeting (a-fib), EDA-sensoren en ECG.

Het beste gezondheidshorloge van dit moment

Mijn favoriete gezondheidshorloge
One2track-Connect-Go-review-kinderhorloge

Fitbit Sense 2:

 • Melding bij te hoge of te lage hartslag
 • EDA sensor
 • ECG maken
 • Huidtemperatuur meten
 • Ademhaling in de gaten houden
 • Smartwatchfuncties
 • Werkt voor zowel Android als iOS perfect

Mijn favoriete gezondheidshorloges: een top 5

Ik heb voor deze website en voor de websites binnen ons bedrijf Sportmedia365 enorm veel horloges mogen uittesten. Ik heb ook veel soorten gezondheidshorloges in mijn handen gehad. Uit mijn testen en ervaring heb ik mijn vijf favoriete horloges geselecteerd. De eerste drie zijn wel echt mijn topfavorieten. Als je een van de ze horloges koopt, weet ik zeker dat je hier erg veel plezier aan gaat hebben. De laatste twee bevatten wellicht niet alle functies die je zou wensen.

Fitbit Sense 2: review en informatie

Fitbit Sense 2 review

De Fitbit Sense 2 is wat mij betreft het beste gezondheidshorloge van dit moment. Dit horloge is in staat om dingen te meten die andere horloges niet opmerken. Denk aan bijvoorbeeld SpO2, huidtemperatuur, ademhaling, onregelmatige hartslag, EDA en ECG. Daarnaast kan het horloge nog veel meer dan dat. Als je jouw gezondheid goed in de gaten wilt houden, is dit horloge een erg goede aankoop. Het grote voordeel vind ik dat de Sense 2 een 100% gezondheidshorloge is met alle functies die je nodig hebt om je gezondheid te monitoren. Een nadeel vind ik wel dat je – als je álle functies wilt gebruiken – een abonnement op Fitbit Premium wel handig is. Mijn vader gebruikt overigens dit horloge al een tijd zonder abonnement. Hij haalt er nog steeds veel uit qua gezondheidsstatistieken.

Goed om te weten: Naast de vele gezondheidsfunctie doet de Sense 2 ook prima dienst als smartwatch en activiteitentracker!

Prijs vergelijken van de Sense 2

Hieronder zie je de beste prijzen van deze health watch van dit moment. De prijzen worden dagelijks door ons systeem opgehaald in de webwinkels.

€223,00
Coolblue.nl
€223,95
€299,95
153 tweedehands vanaf €131,31
Prijs gecheckt op 5 juni 2024 06:55
Amazon.nl
€239,00
€299,95
Coolblue.nl
€244,00
Coolblue.nl

Samsung Galaxy Watch4

Samsung Galaxy Watch4 gezondheidshorloge kopen

Ben je op zoek naar een smartwatch met diverse handige gezondheidsfuncties? Dan is de Galaxy Watch4 zeker wat voor jou. Hoewel dit horloge ook kan werken met iOS apparaten, werkt het natuurlijk het meest prettig gekoppeld aan een Android telefoon. Er zitten echt enorm veel goede eigenschappen in het horloge verwerkt, waardoor ik het zeker een van de beste gezondheidshorloges van dit moment vind. Denk aan: ECG hartslagmeting, uitgebreide slaapanalyse, stresscore, hartslag stressniveau meting, saturatiemeter, bloeddrukmeter en nog veel meer. Heb je een Android en zoek je een horloge waarmee je jouw gezondheid in de gaten kan houden? Dan kies je voor dit horloge.

Samsung Galaxy horloge aanbiedingen op een rij

Hieronder zie je de beste prijzen van dit horloge van dit moment

Apple Watch Series 8

Apple Watch Series 8 gezondheidshorloge toplijst

Heb je een Apple telefoon? Dan is een Apple Watch horloge de ideale match. Dit horloge is op veel punten vergelijkbaar met de bovenstaande Samsung Watch (al moet ik dat eigenlijk niet hardop zeggen tegen de Apple-liefhebber 😉). Het Apple horloge is voorzien van een valdetectie, slaapmonitor met uitgebreide analyse, saturatiemeter en huidtemperatuursensor. De EDA sensor ontbreekt vergeleken met de Galaxy Watch4 en Fitbit Sense 2. Jammer, maar ik vind dit persoonlijk niet zo’n groot gemis. Verder is het ook een hele goede activiteitentracker en smartwatch in één

Tip: Krijg je last van uitslag onder het horlogebandje? Overweeg dan om het horloge om de andere pols te dragen of een ander soort materiaal horlogebandje te kopen

Prijzen vergelijken

Hieronder kan je de prijzen vergelijken van dit Apple horloge. Vind je het horloge een beetje duur? Dan kun je overwegen om  een Series 6 of 7 te kopen. Dit zijn nog steeds uitstekende horloges met ook veel gezondheidsfuncties.

Withings ScanWatch

Withings ScanWatch hartslag onregelmatig

Withings is een bekend merk in de medische wereld. Het bedrijf maakt al jaren medische gadgets, zoals slimme weegschalen en horloges. De Withings Scanwatch is een geavanceerd gezondheidshorloge dat zich richt op hartgezondheid en slaapmonitoring. Het detecteert onregelmatige hartslag en ademhalingsstoornissen, biedt medische kwaliteit ECG en zuurstofsaturatie metingen. Daarnaast registreert het ook continu de hartslag. Ten slot heeft dit handige horloge het geavanceerde slaapregistratie en 24/7 activiteit-tracking, allemaal verpakt in een gebruiksvriendelijk ontwerp met een digitaal scherm en een lange batterijduur. Ik ben vooral erg fan van het design van het horloge. Een prima horloge voor iedereen die zijn hartgezondheid wilt monitoren.

Prijzen en aanbiedingen vergelijken

Hieronder zie je een overzicht van de beste prijzen en aanbiedingen van dit gezondheidshorloge:

Fitbit Sense

Fitbit Sense gezondheid EDA ECG hartslag zuurstof spo2

Als alternatief op de bovenstaande horloges kun je de oudere Fitbit Sense overwegen. Ik heb dit horloge uitgebreid getest. Na het testen heb ik het doorgegeven aan mijn vader. Hij heeft het horloge twee jaar met plezier gedragen. Hij was er zelfs zo’n fan van, dat hij over is gestapt op de Fitbit Sense 2. Hij heeft voor de oude Sense 6 maanden gebruik gemaakt van Fitbit Premium, maar daarna overgestapt op de gratis versie. De Sense is een uitstekend horloge met ECG en EDA sensoren. Hierdoor houd je – naast de hartgezondheid – ook diverse andere gezondheidsstatistieken in de gaten. Een prima horloge, dat je tegenwoordig voor een hele prima prijs kan kopen.

Fitbit Sense kopen: prijzen en aanbiedingen vergelijken

Zoals je in de onderstaande prijsvergelijker kan zien is het horloge sterk afgeprijsd vergeleken met de opvolger. Klik op de bekijk-button om direct meer informatie te bekijken.

€229,99
€329,95
112 tweedehands vanaf €131,59
Prijs gecheckt op 5 juni 2024 06:55
Amazon.nl
€196,00
Coolblue.nl
€214,00
Coolblue.nl

Functies een echte medische gezondheidshorloge kan hebben

Hieronder bespreek ik maar liefst 30 functies die in een goed horloge ingebouwd kunnen zitten. Niet alle bovenstaande horloges bezitten alle functies. Dit kan ook niet. In de specificaties van het horloge bij de fabrikant vind je altijd de meest volledige informatie over het horloge. Ik behandel de functies in de categorieën: hartgezondheid, fysieke activiteit en fitness, slaap- en stressmanagement, gezondheidsbewaking en metingen, milieu- en omgevingsfactoren en persoonlijke ondersteuning en herinneringen.

Goed om te weten / disclaimer: Het is belangrijk dat je weet dat gezondheidshorloges geen medische apparaten zijn. Ze zijn niet bedoeld zijn om ziekten of aandoeningen vast te stellen, te behandelen, te genezen of te voorkomen. Hoewel deze horloges je kunnen laten weten wanneer je hartslag te hoog of te laag is na een periode van inactiviteit, zijn deze functies niet bedoeld om mogelijke hartproblemen op te sporen of te behandelen. Als je je zorgen maakt over je hartgezondheid of andere medische aandoeningen, is het belangrijk om altijd je zorgverlener te raadplegen voor het juiste medische advies en diagnose.

Hartgezondheid

hartslag horloge

Het monitoren van je hartgezondheid is van belang voor een lang en gezond leven. Gezondheidshorloges hebben tegenwoordig diverse functies om je hierbij te ondersteunen. De functie hartslagmonitor zit in de meeste moderne horloges ingebouwd. Ik kom deze zelfs tegen in sommige activity trackers voor kinderen. Alleen de echte gezondheidshorloges hebben andere functies om de hartgezondheid te monitoren, zoals ECG en PPG.

Hartslagmonitor

Een hartslagmonitor meet continu je hartslag tijdens het sporten en in rust. Zo weet je precies of je in de juiste hartslagzone traint. Ook kan het je inzicht geven of je wel voldoende herstelt nadat je een inspanning hebt gedaan. Een goede hartslagmonitor helpt je om effectiever te trainen en je conditie te verbeteren. Dit is zowel voor sporters als mensen die de hartslag goed in de gaten willen houden erg fijn. Je kan dit via een horloge doen of met een borstband. De meting via de borstband is overigens wel het meest betrouwbaar.

ECG

ECG is een afkorting voor elektrocardiogram. Wellicht dat je deze term kent vanuit het ziekenhuis of dokter. Je komt het best nog wel vaak tegen! Dit is een test die de elektrische activiteit van je hart meet. Met een gezondheidshorloge met ECG-functie kun je eenvoudig je eigen hartslaggegevens bekijken. Je ziet meteen of er onregelmatigheden zijn, zoals een onregelmatige hartslag of atriumfibrilleren. Zo kun je tijdig actie ondernemen en contact opnemen met een zorgprofessional.

Voorbeelden van het gebruik van ECG in gezondheidshorloges zijn het monitoren van de hartslag, het identificeren van hartritmestoornissen en het beoordelen van de algehele hartgezondheid. ECG kan bijzonder nuttig zijn voor mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zoals ouderen, mensen waarbij hartproblemen in de familie voorkomen, of mensen met bestaande hartklachten

Wist je dat: Er zijn zelfs zorgprofessionals die patiënten adviseren om een horloge te kopen waarmee je een ECG kan maken. Hoewel dit nooit de medische apparatuur van de arts kan vervangen, kan het de arts wel meer inzicht geven hoe het hart werkt als de patiënt gewoon thuis in zijn of haar eigen omgeving is.

PPG

PPG staat voor het Engelse photoplethysmografie. In het Nederlands spreken we van een fotoplethysmografie.  Deze technologie meet de bloedstroom door je bloedvaten met behulp van licht. Een horloge met PPG-sensoren kan de bloedvolumevariaties in de huid meten. Zo krijg je inzicht in je hartslag en bloedcirculatie. Het is een handige, niet-invasieve manier om je hartgezondheid in de gaten te houden.

Fysieke activiteit en fitness

hartgezondheid meldingen hartslag meten horloge

Een medisch horloge of een gezondheidshorloge kan naast het in de gaten houden van de hartgezondheid vaak nog veel meer. Ze zijn ook geschikt als activity tracker en sporthorloge. Je kan er vaak een aantal dingen mee, zoals het tellen van stappen (stappenteller functie) en calorieën berekenen die je in de loop van de dag hebt verbrandt. Hieronder licht ik enkele functies toe in een opsomming:

 • Stappen tellen: Het tellen van je stappen is een eenvoudige maar effectieve manier om je dagelijkse activiteit bij te houden. Vrijwel alle horloges die ik binnen deze categorie heb getest, hebben wel een vorm van stappenteller.
 • Afstandsmeting: Een statistiek die laat zien hoeveel kilometer je hebt afgelegd tijdens het wandelen, hardlopen of fietsen.
 • Calorieverbranding
 • Een horloge met calorieverbrandingsfunctie geeft een schatting van het aantal calorieën dat je hebt verbrand tijdens je dagelijkse activiteiten en sportieve inspanningen. Dit helpt je om je energie-inname en -verbruik in evenwicht te houden en bij te dragen aan een gezond gewicht.
 • Trappen Veel horloge meten het aantal trappen dat je op een dag beklimt. Ik merk wel dat deze statistiek niet altijd even betrouwbaar is. Ook niet in mijn duurdere Garmin horloge!
 • Fitness tracking: Vrijwel alle horloges uit mijn toplijst kunnen ook activiteiten bijhouden. Denk hierbij aan: hardlopen, zwemmen, fietsen en yoga. Hoewel dit geen gezondheidsstatistiek is, is het wel van groot belang voor een goede gezondheid!
 • GPS-tracking: Ik koop zelf nooit een horloge zonder GPS-functie. Hiermee kan je accuraat de routes bijhouden van een training of wandeling. De statistieken zijn ook veel nauwkeuriger.

Slaap- en stressmanagement

Stressmeting met horloge yoga ontspanning stressscore

Een goede nachtrust en stressbeheersing zijn heel erg voor een gezonde levensstijl en gezondheid. Er zijn veel horloges te koop die diverse functies hebben die je kunnen helpen bij het monitoren en verbeteren van je slaapkwaliteit en het verminderen van stress. Ik dacht van tevoren dat ik dit niet veel zou gebruiken. Toch kijk ik vaak op de stressmeter van mijn horloge, en na elke nacht slapen bekijk ik toch even de slaapscore! Hieronder lees je over functies die een horloge kan bevatten die te maken hebben met slaapmanagement en stressmanagement.

Slaapmonitor

Sommige horloges registreren meerdere statistieken omtrent slaap, zoals de tijd die je doorbrengt in de lichte, diepe en REM-slaapfasen. Door inzicht te krijgen in je slaapkwaliteit, kun je aanpassingen maken in je slaaproutine. Daarnaast is het ook gewoon leuk om elke dag je slaapscore even te bekijken!

Wist je dat slaap uit drie fasen bestaat? De lichte slaapfase is de overgangsfase tussen wakker zijn en slapen, waarin je lichaam zich ontspant en je hersengolven vertragen. De diepe slaapfase is essentieel voor lichamelijk herstel, waarin groeihormonen vrijkomen en weefselherstel plaatsvindt. Tenslotte is er de REM-slaap (Rapid Eye Movement), waarin je hersenen actiever zijn, je dromen het meest levendig zijn en je geheugen wordt versterkt.

Stressmeting

Een horloge dat stress kan meten doet dat aan de hand van diverse statistieken die het meet. De hartslagvariabiliteit (HRV) is het meest doorslaggevend voor deze score. Dit is de meting in de variatie in tijd tussen opeenvolgende hartslagen. Als je ontspannen bent (niet gestrest), dan zit er veel tijd tussen de hartslagen. Ben je gespannen, dan neemt dit af. Zo krijg je een redelijk inzicht in je stressniveau. Echt goede horloges, zoals de Fitbit Sense 2 meten naast de HRV ook andere gegevens om de stress te meten en een stressscore te geven, zoals huidtemperatuur.

Ademhalingstraining

Ademhalingstraining is een effectieve manier om stress te verminderen en te ontspannen. Sommige gezondheidshorloges hebben ademhalingsoefeningen ingebouwd die je kunt volgen om je ademhaling te verbeteren, je hartslag te verlagen en je geest tot rust te brengen. Je moet je er echter niet al te veel bij deze functie voorstellen. OP het scherm krijg je bij de meeste horloges een tempo te zien waarin je moet ademhalen. Ik vind deze functie altijd heel mooi klinken op papier, maar waardeloos in het echt. Een gemiddelde ademhalingsoefening op YouTube heeft voor mij meer waarde 😉.

Bioritme

Bioritme verwijst naar de natuurlijke cycli van je lichaam die van invloed zijn op je slaap, energie en stemming. Een gezondheidshorloge kan je helpen om je bioritme beter te begrijpen door bijvoorbeeld je slaappatronen en energieniveaus gedurende de dag te analyseren. Sommige horloges doen dit vrij beperkt in de vorm van een slaapscore. Andere horloges doen dit uitgebreider met een gehele bioritme analyse en rapport.

Gezondheidsbewaking en metingen

Als ik mensen spreek die op zoek zijn naar een horloge om de gezondheid in de gaten te houden, gaat het meestal om de gegevens zoals SpO2, bloeddruk en hartslagmetingen. Het laatste heb ik al eerder in dit (zeer uitgebreide) artikel behandelt. Hieronder ga ik het hebben over de diverse metingen die horloges kunnen doen, die nuttig zijn voor het in de gaten houden van de gezondheid.

 • SpO2 staat voor perifere zuurstofsaturatie en is een maat voor het zuurstofgehalte in je bloed. Een gezondheidshorloge met SpO2-monitoring kan je zuurstofsaturatie meten en je op de hoogte houden van eventuele afwijkingen. Een gezonde SpO2-waarde ligt tussen 95% en 100%.
 • Bloeddrukmeter
 • Een gezondheidshorloge met een ingebouwde bloeddrukmeter kan je helpen om je bloeddruk regelmatig te controleren. Hoge of lage bloeddruk kan wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen. Door je bloeddruk in de gaten te houden, kun je veranderingen in je gezondheid tijdig opmerken en indien nodig actie ondernemen.
 • Thermometer
 • Een thermometer in een gezondheidshorloge meet je lichaamstemperatuur en helpt je om eventuele koorts of temperatuurschommelingen in de gaten te houden. Dit kan nuttig zijn om infecties of andere gezondheidsproblemen vroegtijdig te detecteren.
 • Huidtemperatuur: Jouw lichaamstemperatuur zegt veel over je gezondheid en stressniveaus. Er zijn horloges die deze temperatuur meten en meenemen in de scores, zoals de stressscore.
 • Ademhalingsfrequentie: Dit is het aantal ademhalingen per minuut. Een gezondheidshorloge kan je ademhalingsfrequentie meten en je op de hoogte houden van eventuele afwijkingen. Een normale ademhalingsfrequentie voor volwassenen in rust ligt tussen 12 en 20 ademhalingen per minuut.

Milieu- en omgevingsfactoren

Gezondheidsbewaking horloge

Naast de bovenstaande functies die een horloge kan hebben, zijn er ook een tweetal functies die ik wil bespreken omtrent water en zon. Iedereen weet immers: je moet voldoende water op een dag drinken en langdurige blootstelling aan de zon is niet goed voor je. Een horloge kan je hier aan herinneren. Er zijn zelfs horloges die een melding geven als er een teveel is van ultraviolette (UV) straling van de zon op een bepaald moment en locatie. De tweede functie is in horloges nog wel zeldzaam. Er zijn echter wel een aantal horloges die een solarfunctie hebben, maar dit heeft meer te maken met het opladen van de batterij van het horloge.

Persoonlijke ondersteuning en herinneringen

Naast het monitoren van je gezondheid en omgevingsfactoren, kunnen gezondheidshorloges ook persoonlijke ondersteuning en herinneringen geven. Twee van deze functies kom ik het vaakst tegen in dit soort horloges: medicatieherinnering en energieverbruik.

Medicatieherinnering

Voor mensen die regelmatig medicijnen moeten innemen, kan het moeilijk zijn om te onthouden wanneer en welke medicijnen ze moeten nemen. Sommige horloges geven een herinnering in de vorm van een melding als het tijd is om medicatie in te nemen.  Deze melding moet je natuurlijk wel zelf instellen. Als alternatief kan je op veel horloges ook gewoon een alarm in de vorm van een wekker instellen.

Energieverbruik

Hoewel energieverbruik vaak wordt geassocieerd met calorieverbranding, kan het ook verwijzen naar het algehele energieniveau van je lichaam. Zo geeft Garmin de Body Battery. Het horloge behandelt de drager dan als een batterij. Je krijgt een percentage van 0 tot 100 hoe vol jouw batterij is. Na het slapen zal de body battery hoog zijn. Heb je veel gesport? Dan is deze laag. Vlak voor het slapen is jouw eigen batterijtje vaak leeg. Een leuke functie, die ik zelf erg vaak gebruik op mijn Garmin Forerunner horloge.


Categorie: Horloge

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.