Fitnessen met resultaat

Fitness met resultaat

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Veel beginnende sporters zijn ambitieus. Ze willen hun conditie verbeteren en zijn best bereid om daarvoor een inspanning te leveren. Maar wanneer direct resultaat uitblijft, verliezen ze hun motivatie. Geduld is echter je belangrijkste troef als je gaat sporten.

Nee, je zal volgende week geen marathon lopen als je voor het eerst de fitness bezoekt. En je zal ook geen tien kilogram vermageren op twee dagen. Sporten loont absoluut, maar je moet geduld hebben en realistisch zijn. Hou je vol, dan zal je na zo’n zes weken resultaat hebben. Hoe zich dat uit, is afhankelijk van de doelstellingen die je bij aanvang hebt gekozen.

Spieren, conditie of vermageren ?

Begin je met fitnessoefeningen, stel jezelf dan eerst een duidelijk doel voor ogen. Waarom ga je sporten: wil je je spieren ontwikkelen, je uithoudingsvermogen verbeteren of kilo’s verliezen? Afhankelijk van het doel dat je jezelf gesteld hebt, kun je een persoonlijk fitnessprogramma opstellen, in samenspraak met de trainer van het fitnesscentrum.

Wil je spieren ontwikkelen, dan moet je je toeleggen op krachttraining. Spieren kunnen slechts één ding: samentrekken. Een spier(groep) trainen, betekent dus dat je een bepaalde krachtoefening uitvoert die de spieren laat samentrekken. De mogelijkheden zijn legio: van oefeningen met halters voor de armspieren en toestellen voor de beenspieren, tot sit-ups of crunches voor de buikspieren. In het fitnesscentrum vind je alle mogelijke toestellen en gewichten. De trainer verschaft je graag de nodige uitleg.

Aan je conditie werken met cardiotraining

Wil je eerder aan je conditie werken, dan kies je beter voor cardiotraining. Ook hier is het beschikbare gamma in fitnesscentra erg groot: van fietsen en spinning tot roeien en steppen. Op basis van een conditietest zal je een persoonlijk schema krijgen, dat je vertelt hoeveel minuten je op elk toestel moet trainen, en op welke intensiteit. Al na enkele weken zal je conditie merkbaar beter zijn, en kun je je schema aanpassen.

Ben je er in de eerste plaats op gericht om gewicht te verliezen? Kies dan voor een combinatie van kracht- en cardiotraining. Je traint je spieren (die je nodig hebt om vet te verbranden) én je verbrandt calorieën. En – heel belangrijk – kies voor een gezonde voeding. Enkel door de combinatie van evenwichtige voeding met beweging zal je op een gezonde manier kilo’s verliezen.

Resultaat

Wil je een optimaal resultaat halen uit je fitnesstrainingen? Bepaal dan voor jezelf haalbare doelstellingen, ga voor het gewenste resultaat, combineer met een gezonde voeding en… hou vol!


Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.