Home » Blog » Geschiedenis van kniebraces en patellabandjes

Geschiedenis van kniebraces en patellabandjes

Tegenwoordig kom je steeds vaker kniebraces en patellabandjes tegen bij meerdere sporten. We zien ze bijvoorbeeld veel terug in het voetbal, basketbal en volleybal. Eigenlijk bij alle sporten waarbij de knie overbelast kan raken. Toch is dit niet altijd zo geweest. Kniebraces en het gebruik van een patellaband bestaat eigenlijk nog niet eens zo lang. De moderne varianten bestaan pas sinds 1967. Daarvoor waren er wel speciale medische bandjes die de pijn in de voorkant van de knie konden verlichten, maar deze waren niet zo goed als je tegenwoordig kan vinden. Een stukje geschiedenis!

Robert F. Mc David en Joe Namath

De jaren 60 waren essentieel op het gebied van kniebraces. In 1967 vond Dr. Robert F. McDavid de eerste laterale kniebrace uit. Deze was eigenlijk bedoeld om letsel te voorkomen. De brace bood bescherming aan de knie. In 1967 werd dit uitgetest in de Super Bowl, waar quarterback Joe Namath speelde met een kniebrace. Na deze tijd werd het product steeds populairder. De quarterback had voorafgaand aan de superbowl wedstrijd veel last van knieproblemen. Dankzij de speciaal ontworpen brace kon hij gewoon spelen. Leuk detail: deze brace was zo populair en iconisch, dat deze nu tentoongesteld staat in de Pro Football Hall of Fame, zoals je hier kan zien.

NFL als start voor de moderne patellaband en braces

Nadat de populaire quarterback van de NFL een brace had gedragen tijdens de Super Bowl, werden er massaal braces en bandjes getest en gemaakt. Steeds meer NFL-spelers gebruikten deze braces om knieblessures te verminderen voorkomen. Dankzij de NFL was de ontwikkeling stormachtig snel. In 1978 werd de mogelijkheid om het materiaal neopreen te gebruiken uitgetest.

Tegenwoordig

Tegenwoordig is er enorm veel onderzoek gedaan naar deze medische hulpmiddelen. Er zijn ook steeds meer soorten knie-hulpmiddelen op de markt. Wij hebben een top 10 patellabandjes lijst gemaakt, waarin je veel soorten tegenkomt!

nv-author-image

De redactie van 365sport bestaat uit drie personen die samen met gastschrijvers echt álles schrijven over sport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *