Geschiedenis van kniebraces en patellabandjes

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Tegenwoordig kom je steeds vaker kniebraces en patellabandjes tegen bij meerdere sporten. We zien ze bijvoorbeeld veel terug in het voetbal, basketbal en volleybal. Eigenlijk bij alle sporten waarbij de knie overbelast kan raken. Toch is dit niet altijd zo geweest. Kniebraces en het gebruik van een patellaband bestaat eigenlijk nog niet eens zo lang. De moderne varianten bestaan pas sinds 1967. Daarvoor waren er wel speciale medische bandjes die de pijn in de voorkant van de knie konden verlichten, maar deze waren niet zo goed als je tegenwoordig kan vinden. Een stukje geschiedenis!

Robert F. Mc David en Joe Namath

De jaren 60 waren essentieel op het gebied van kniebraces. In 1967 vond Dr. Robert F. McDavid de eerste laterale kniebrace uit. Deze was eigenlijk bedoeld om letsel te voorkomen. De brace bood bescherming aan de knie. In 1967 werd dit uitgetest in de Super Bowl, waar quarterback Joe Namath speelde met een kniebrace. Na deze tijd werd het product steeds populairder. De quarterback had voorafgaand aan de superbowl wedstrijd veel last van knieproblemen. Dankzij de speciaal ontworpen brace kon hij gewoon spelen. Leuk detail: deze brace was zo populair en iconisch, dat deze nu tentoongesteld staat in de Pro Football Hall of Fame, zoals je hier kan zien.

NFL als start voor de moderne patellaband en braces

Nadat de populaire quarterback van de NFL een brace had gedragen tijdens de Super Bowl, werden er massaal braces en bandjes getest en gemaakt. Steeds meer NFL-spelers gebruikten deze braces om knieblessures te verminderen voorkomen. Dankzij de NFL was de ontwikkeling stormachtig snel. In 1978 werd de mogelijkheid om het materiaal neopreen te gebruiken uitgetest.

Tegenwoordig

Tegenwoordig is er enorm veel onderzoek gedaan naar deze medische hulpmiddelen. Er zijn ook steeds meer soorten knie-hulpmiddelen op de markt. Wij hebben een top 10 patellabandjes lijst gemaakt, waarin je veel soorten tegenkomt!


Categorie: Patellabandje

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.