Home » Blog » Informatie over de knieschijf (patella)

Informatie over de knieschijf (patella)

Deze website is gemaakt om goede patellabandjes te vergelijken. Dit soort medische hulpmiddelen helpen bij onder andere springersknie (jumpers knee), artritis, patellaire peesontstekingen en de ziekte van Osgood-Schlatter. Deze bandjes bieden namelijk extra ondersteuning voor de knieschijf. Deze schijf wordt in het Latijn ook wel patella genoemd. Patellabandjes hebben een hele boeiende geschiedenis. Er wordt al heel lang onderzoek gedaan naar de knieschijf en de werking ervan. In deze blog lees je meer informatie over de knieschijf zelf.

Wat is de knieschijf precies?

De knieschijf wordt in het latijn Patella genoemd. Het is het dikke, driehoekige bot wat zich aan de voorkant van het kniegewricht bevindt. Leuk weetje: Het is het grootste sesambeen in het menselijk lichaam. Een sesambeen is een botje dat zich in het verloop van de pees bevindt. Baby’s worden geboren met een patella van zacht kraakbeen die op ongeveer vierjarige leeftijd begint te verstarren tot botten.

De top van de patella is naar beneden gericht. Het laagste deel van de patella wordt ook wel apex genoemd. De voor- en achterkant zijn verbonden door een dunne marge en naar het midden door een dikkere marge. De pees van de quadriceps femoris-spier zit aan de basis van de patella gehecht.

Wat is de functie van de patella?

De primaire functionele rol van de patella is knie-extensie. De patella vergroot de hefboomwerking die de quadricepspees op het dijbeen kan uitoefenen door de hoek waaronder deze inwerkt te vergroten. De patella zit gehecht aan de quadriceps femoris spier. Deze spier trekt samen als je de knie strekt of juist recht trekt.

nv-author-image

De redactie van 365sport bestaat uit drie personen die samen met gastschrijvers echt álles schrijven over sport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *