Informatie over de knieschijf (patella)

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Deze website is gemaakt om goede patellabandjes te vergelijken. Dit soort medische hulpmiddelen helpen bij onder andere springersknie (jumpers knee), artritis, patellaire peesontstekingen en de ziekte van Osgood-Schlatter. Deze bandjes bieden namelijk extra ondersteuning voor de knieschijf. Deze schijf wordt in het Latijn ook wel patella genoemd. Patellabandjes hebben een hele boeiende geschiedenis. Er wordt al heel lang onderzoek gedaan naar de knieschijf en de werking ervan. In deze blog lees je meer informatie over de knieschijf zelf.

Wat is de knieschijf precies?

De knieschijf wordt in het latijn Patella genoemd. Het is het dikke, driehoekige bot wat zich aan de voorkant van het kniegewricht bevindt. Leuk weetje: Het is het grootste sesambeen in het menselijk lichaam. Een sesambeen is een botje dat zich in het verloop van de pees bevindt. Baby’s worden geboren met een patella van zacht kraakbeen die op ongeveer vierjarige leeftijd begint te verstarren tot botten.

De top van de patella is naar beneden gericht. Het laagste deel van de patella wordt ook wel apex genoemd. De voor- en achterkant zijn verbonden door een dunne marge en naar het midden door een dikkere marge. De pees van de quadriceps femoris-spier zit aan de basis van de patella gehecht.

Wat is de functie van de patella?

De primaire functionele rol van de patella is knie-extensie. De patella vergroot de hefboomwerking die de quadricepspees op het dijbeen kan uitoefenen door de hoek waaronder deze inwerkt te vergroten. De patella zit gehecht aan de quadriceps femoris spier. Deze spier trekt samen als je de knie strekt of juist recht trekt.


Categorie: Patellabandje

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.