Het ultieme wandelmaatje: horloges met navigatie en kaarten

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Als fanatiek wandelaar kom je regelmatig in nieuwe gebieden. Je kan hier niet altijd vertrouwen op de bordjes langs de weg of een (verouderde) papieren kaart. Een handig hulpmiddel is een horloge me kaartfunctie. In dit artikel schrijf ik over mijn favoriete horloges met kaarten en navigatie. Ook geef ik een uitgebreide uitleg over deze functie en de termen die hierbij horen, zoals topografische kaarten. Ik bespreek ook een alternatief op een GPS horloge met maps en geef enkele tips over het plannen van een wandeling met een horloge met navigatie. Ik start met mijn favoriete horloge voor de fanatieke wandelaar en geef daarna de volledige top 4.

Mijn favoriete horloge met kaart
Garmin Fenix 7 Sapphire solar wandelen horloge met kaarten

Garmin Fēnix 7 – Solar Editie

 • Topkwaliteit horloge
 • Heldere kaartweergave
 • Premium sporthorloge
 • Opladen met zonne-energie
 • Ingebouwde barometer
 • Ingebouwde kompas

Vind jouw horloge aan de hand van 5 vragen: een quiz!

Aan de hand van de een quiz kun je snel jouw nieuwe horloge vinden, op basis van jouw voorkeuren

Productaanbeveling Quiz

Aan de hand van vijf vragen bepalen we welk horloge met kaartfunctie het beste voor jou geschikt is. Aan het einde zie je het resultaat met daarbij een prijsvergelijker in de winkel. Wil je eerst meer info? Bezoek dan de blog over de beste horloges met navigatie

Garmin Fenix 7 Solar

Garmin Fenix 7 Solar Garmin Fenix 7 Solar

Garmin Fenix 7 Solar

De Garmin Fenix 7 Solar is een robuust en stijlvol horloge dat perfect is voor sporters die veel tijd buiten doorbrengen. Dankzij het zonnepaneel hoef je je geen zorgen te maken over het opladen van je horloge. Bovendien beschikt de Garmin Fenix 7 Solar over een breed scala aan functies, waaronder geavanceerde metingen van je prestaties tijdens verschillende sportactiviteiten, zoals hardlopen, fietsen en zwemmen.

Een van de belangrijkste voordelen van de Garmin Fenix 7 Solar is echter de ingebouwde kaarten. Hierdoor kun je altijd en overal je locatie bepalen en routes plannen. De kaarten zijn gedetailleerd en tonen onder meer wegen, paden en topografische informatie. Bovendien kun je met de Garmin Fenix 7 Solar navigeren naar een vooraf gedefinieerd punt of terugkeren naar je startpunt.

Prijzen en aanbiedingen bekijken

Het horloge is bij meerdere webwinkels te koop. Via de bekijk-knop ga je direct naar de webwinkel toe, waar je ook alle specificaties kan bekijken

Coros Vertix 2 Obsidian

Coros Vertix 2 Obsidian Coros Vertix 2 Obsidian

Coros Vertix 2 Obsidian

De Coros Vertix 2 Obsidian is een horloge dat perfect is voor avontuurlijke sporters die in extreme omstandigheden willen trainen. Dit horloge is namelijk waterdicht tot 150 meter en kan temperaturen tot -4 graden Celsius weerstaan. Dit betekent dat je het horloge kunt gebruiken tijdens het zwemmen, duiken of skiën, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over schade door water of kou.

Een ander belangrijk voordeel van de Coros Vertix 2 Obsidian zijn de gedetailleerde kaarten. Hiermee kun je altijd en overal je locatie bepalen en routes plannen. Daarnaast beschikt de Coros Vertix 2 Obsidian over diverse sportprofielen, waarmee je gemakkelijk je prestaties kunt meten tijdens verschillende activiteiten.

Prijzen en aanbiedingen bekijken

Het horloge is bij meerdere webwinkels te koop. Via de bekijk-knop ga je direct naar de webwinkel toe, waar je ook alle specificaties kan bekijken

Garmin Forerunner 945

Garmin Forerunner 945 Garmin Forerunner 945

Garmin Forerunner 945

De Garmin Forerunner 945 is een geavanceerd horloge dat speciaal is ontworpen voor fanatieke sporters en triatleten. Dit horloge beschikt over een groot aantal functies waarmee je je prestaties tijdens verschillende sportactiviteiten kunt meten en analyseren. Denk hierbij aan hardlopen, fietsen, zwemmen en nog veel meer.

Een ander belangrijk voordeel van de Garmin Forerunner 945 is de geavanceerde GPS-functionaliteit. Dankzij de GPS-functionaliteit kun je altijd en overal je route bepalen en in real-time zien waar je je bevindt. Ook hier zijn gedetailleerde kaarten beschikbaar, waarmee je gemakkelijk kunt navigeren. Daarnaast beschikt de Forerunner 945 over een batterijduur tot 36 uur in GPS-modus, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over het opladen van je horloge tijdens lange trainingssessies.

Prijzen en aanbiedingen bekijken

Het horloge is bij meerdere webwinkels te koop. Via de bekijk-knop ga je direct naar de webwinkel toe, waar je ook alle specificaties kan bekijken

Suunto 7

Suunto 7 Suunto 7

Suunto 7

De Suunto 7 is een horloge dat zowel geschikt is voor sporters als voor dagelijks gebruik. Het horloge beschikt namelijk over geavanceerde fitnessfuncties en kaarten, maar ook over de mogelijkheid om diverse apps te gebruiken dankzij de Wear OS van Google. Hierdoor kun je bijvoorbeeld je agenda bekijken, berichten ontvangen of je muziek bedienen vanaf je horloge.

Een ander voordeel van de Suunto 7 is de mogelijkheid om verschillende sportprofielen te gebruiken. Hierdoor kun je je prestaties meten tijdens diverse sportactiviteiten, zoals hardlopen, fietsen en zwemmen. Dankzij de gedetailleerde kaarten kun je bovendien altijd en overal je locatie bepalen en routes plannen.

Tot slot beschikt de Suunto 7 over een batterijduur van maximaal 48 uur in batterijbesparende modus. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over het opladen van je horloge tijdens lange trainingsessies of als je op reis bent.

Prijzen en aanbiedingen bekijken

Het horloge is bij meerdere webwinkels te koop. Via de bekijk-knop ga je direct naar de webwinkel toe, waar je ook alle specificaties kan bekijken

€359,25
All4running.nl
€358,68
3 tweedehands vanaf €159,87
Prijs gecheckt op 4 juli 2024 12:06
Amazon.nl
€395,00
Coolblue.nl

Garmin Fenix 7 serie

De Garmin Fenix 7 smartwatches zijn speciaal ontworpen voor outdoor activiteiten en bieden verschillende handige functies, zoals topografische kaarten, points of interest, kaarten van golfbanen en nog veel meer. Daarnaast kun je met via Kaartbeheer extra kaarten downloaden of de kaartopslag beheren. Sommige modellen hebben ook een ingebouwde hoogtemeter, barometer en kompas om jouw locatie en omgeving te bepalen. Dit is naast mijn favoriete horloge voor outdoor, ook mijn favoriete sporthorloge. Ik heb de Garmin Fenix 7 al heel lang op mijn verlanglijst staan (en daarvoor de Garmin Fenix 6). Dit horloge heb ik wel kort mogen uittesten tijdens een wandeling. De kaarten zijn superhelder en worden goed weergeven. Dit horloge is een absolute must voor iedereen die graag uitdagende hikes maakt. Een 10/10.

Garmin Fenix kaarten maps navigatie

Garmin Fenix 7 solar kopen

De Garmin Fenix 7 serie bestaat uit drie modellen: de Fenix 7 Standard Edition, de Fenix 7 Sapphire Edition en de Fenix 7 Sapphire Solar Edition. Het zijn allemaal multisport GPS-smartwatches met verschillende functies en kenmerken. De Sapphire Solar Edition heeft bijvoorbeeld een zonnecel die de batterijduur kan verlengen. Dit wordt ook wel een Solar-horloge genoemd. Dit horloge zie ik als het beste horloge voor de avontuurlijke wandelaar.

Garmin Forerunner 945

Garmin Forerunner 945 met topografische kaarten

De Garmin Forerunner 945 is een geavanceerd sporthorloge met topografische kaarten en uitgebreide navigatiefuncties. Het is al een iets ouder model dan de anderen in de lijst, vandaar dat het een vriendelijke prijs heeft. Dit horloge is overigens nog steeds een enorm goede koop, zowel als sporthorloge, gezondheidshorloge als horloge met navigatiemogelijkheden. Het horloge biedt ook handige extra functies zoals live tracking, incidentdetectie en geïntegreerde sensoren voor hartslag en hoogte, waardoor je veiliger en effectiever kan trainen. Ik heb dit horloge uitgebreid mogen testen voor Triathlon365 in het verleden.

In de winkel bekijken

Hieronder zie je dit horloge direct in de winkel

Goed om te weten: Als je de Garmin 945 koopt staan hier al een aantal kaarten op ingeladen. Dit is afhankelijk van de regio waar je het horloge koopt. Koop je dit horloge in Europa, dan zullen de kaarten van Europa er al op staan. Anders moet je dit zelf nog even doen via Garmin Express.

Coros Vertix 2 Obsidian

Coros Vertix 2 Obsidian navigatie

Met de Coros Vertix 2 Obsidian kun jij gemakkelijk navigeren in onbekend terrein dankzij het geavanceerde navigatiesysteem dat gebruikmaakt van verschillende satellietnavigatiesystemen, zoals GPS, GLONASS en GALILEO. Of je nu aan het trailrunnen, skiën of bergbeklimmen bent, dit sporthorloge geeft je de nauwkeurige informatie en richting die je nodig hebt om de weg te vinden en nooit meer te verdwalen. Dit merk is in Nederland wellicht wat onbekender. In het buitenland is het echter al een gevestigde naam. Coros heeft al meerdere tophorloges op de markt gebracht. Deze horloges staan ook vaak in mijn persoonlijke top 5!

Suunto 7

Suunto 7 navigatie

De Suunto 7 is ook een ouder horloge, maar nog steeds een van mijn favorieten. Ik vind dit persoonlijk een van de mooiste horloges qua design en scherm. De Suunto 7 biedt een scala aan gratis outdoor kaarten en sport-specifieke heatmaps die zelfs zonder internetverbinding toegankelijk zijn. De kaarten zijn geoptimaliseerd voor buitenactiviteiten en bevatten nauwkeurige hoogtelijnen en populaire fiets- en ski-tracks. Een groot voordeel zijn de Suunto Heatmaps. Deze tonen waar anderen hebben getraind, zodat je populaire routes kunt volgen. Erg handig als je in een nieuw gebied bent, maar toch een leuke route wilt volgen. Verder is het ook een topklasse sporthorloge, dat nog steeds veel updates en ondersteuning krijgt van Suunto.

€359,25
All4running.nl
€358,68
3 tweedehands vanaf €159,87
Prijs gecheckt op 4 juli 2024 12:06
Amazon.nl
€395,00
Coolblue.nl

Topografische kaarten, wat zijn dat eigenlijk?

Er wordt bij veel horloges gesproken over topografische kaarten. Veel mensen die ik spreek weten niet precies wat dit precies is en wat voor kenmerken dit soort kaarten hebben. Topografische kaarten zijn kaarten die de fysieke eigenschappen van het landschap weergeven, waaronder de hoogteverschillen en locaties van natuurlijke en door de mens gemaakte kenmerken. Dit soorten kaarten veel gebruikt in de geografie, geologie, landmeetkunde, bosbouw, bouwkunde en zelfs voor gedetailleerde militaire planning.

Reliëf op een topografische kaart
Voorbeeld van reliëf op een topografische kaart

De kenmerken van een topografische kaart

Een topografische kaart geeft veel interessante informatie weer. Ook op horloges. Hieronder lees je over een aantal kenmerken die dit soort kaarten kunnen hebben.  

 • Hoogtelijnen: Dit zijn lijnen die punten van gelijke hoogte met elkaar verbinden. Hiermee kan je goed het reliëf van een gebied zien. Hoe dit werkt? Als de lijnen dicht bij elkaar liggen, betekent dit dat er een steile helling is. Als ze ver uit elkaar liggen, betekent dit dat het gebied relatief vlak is.
 • Schaal: De schaal is een verhouding die aangeeft hoe een meting op de kaart overeenkomt met de werkelijke afstand op het terrein. Bijvoorbeeld, een schaal van 1:10.000 betekent dat 1 cm op de kaart overeenkomt met 10.000 cm (of 100 m) in werkelijkheid.
 • Symbool- en kleurgebruik: Topografische kaarten maken gebruik van gestandaardiseerde symbolen en kleuren om verschillende soorten functies weer te geven. Bijvoorbeeld, blauw voor water, groen voor bossen, en zwarte of rode lijnen voor wegen en paden.
 • Grid en coördinaten: Kaarten hebben vaak een rooster van lijnen die een coördinatensysteem vormen. Dit kan een eenvoudig rechthoekig raster zijn, of een meer complex systeem zoals latitude en longitude. Heel soms wordt er ook gewerkt met UTM (Universal Transverse Mercator) coördinaten.

Tip: Wil je meer weten over de symbolen, lijnen en kleuren die gebruikt worden op dit soort kaarten? Lees dan de uitleg van het West Virginia Geological & Economic Survey, via deze link (pdf bestand). Hier krijg je een erg goede Engelstalige uitleg over wat je allemaal op zo’n kaart kan tegenkomen.

Horloges met een simpele navigatie

Er zijn veel horloges die een basisnavigatie hebben. Dit is vaak een lijn op een kaart met daarop een icoontje om aan te geven waar jij bent. Deze kaarten bevatten verder geen informatie over de omgeving. Dit type weergave is minder informatief dan een topografische kaart, maar kan nog steeds nuttig zijn voor basisnavigatie, vooral in stedelijke gebieden of op wandelingen die grotendeels met bordjes is bewegwijzerd. Voor een avontuurlijke hike of wandeling in een natuurgebied zonder al te veel bordjes, heb je niets aan horloges met een simpele navigatie. Je hebt dan een horloge met een topografische kaart nodig.

Horloges met topografische kaarten

Deze horloges bevatten gedetailleerde kaarten die de fysieke eigenschappen van het landschap weergeven, waaronder hoogtelijnen, waterlichamen, wegen, paden en soms zelfs gebouwen of andere handige punten. Ze gebruiken GPS-technologie om je locatie te bepalen en je positie op de kaart weer te geven. Deze horloges vooral erg handig voor mensen die veel outdoor-activiteiten ondernemen, zoals avontuurlijke hikes.

Een voorbeeld van zo’n horloge is de eerder genoemde Garmin Fenix serie, die vooraf geïnstalleerde “TopoActive” kaarten bevat. Deze kaarten bieden ook navigatie-aanwijzingen, automatische routeplanning en enorm veel andere geavanceerde functies. Het is dan ook niet voor niets dat ik deze serie bovenaan mijn favorietenlijst heb gezet in dit artikel!

Tip: Als ik met mensen praat over wandelingen in uitdagende natuurgebieden, neem ik altijd het gebied Blue Mountains in Australië als voorbeeld. Ik was hier 15 jaar geleden. Toen waren horloges met kaarten en navigatie nog niet voor consumenten beschikbaar. De meeste mensen liepen hier een route die met bordjes stond aangegeven. Een enkele ging van de bestaande paden af om rond te struinen in dit gebied. In het hostel waar wij verbleven zagen we op het mededelingenbord maar liefst 6 (!) posters met daarop recent vermiste wandelaars in het gebied. Nog steeds raken er talloze mensen vermist in dit gebied en sommigen komen ook niet meer terug. De natuur is prachtig, maar zonder navigatie, juiste voorbereiding of goed nadenken, ook dodelijk. Zoek maar eens op “missing blue mountains australia”. Ik durf te wedden dat er meerdere nieuwsberichten staan over vermiste wandelaars in dit gebied, die niet eens een week oud zijn. Bereid je goed voor op een wandeling en neem geen domme beslissingen, zelfs niet als je het beste GPS horloge met topografische kaarten hebt.

Altijd een kaart mee - horloges met navigatie

GPS horloge

Een GPS horloge werkt met behulp van GPS (Global Positioning System). Dit is een groot netwerk van satellieten die je locatie bepalen door middel van driehoeksmeting. Het horloge kan deze informatie gebruiken om je positie op een kaart te tonen. GPS horloges hebben vaak ook een kompasfunctie, waarmee je de richting kunt bepalen waarin je loopt. Een GPS horloge is handig tijdens het wandelen omdat je hiermee precies kunt zien waar je bent en welke route je hebt afgelegd. Hoe een horloge dit kan weergeven is van meerdere factoren afhankelijk. Vaak kunnen de iets goedkopere horloges dit niet op een goede / mooie manier weergeven. De kwaliteitshorloges, waar je helaas wel wat meer voor moet betalen, kunnen dit wel goed weergeven op een mooie kaart. Dit komt o.a. door de betere batterij. Een kaartfunctie kost namelijk veel batterij. Daarnaast kunnen veel GPS horloges ook je hartslag, stappenteller, hoogtemeter en andere sportieve gegevens bijhouden.

Routing veranderen op een Garmin horloge

Ik heb enorm vaak meegemaakt dat mensen mij vroegen waarom hun topografische kaart niet werkt op hun Garmin horloge. Het ging eigenlijk altijd om hetzelfde probleem: de routing stond niet goed ingesteld op de juiste activiteit. Garmin horloges geven een andere vorm van navigatie per activiteit. Heb je deze ingesteld op hiken, dan is de kaart meer ingezoomd en gedetailleerder dan wanneer je de routing heb ingesteld op fietsen. Heb je dit probleem? Verander dan de routing via het onderstaande stappenplan!

Het wijzigen van Route-instellingen op een Garmin Horloge

Totale tijd: 4 minuten

Druk op UP/MENU.

Dit is meestal de knop aan de zijkant van het horloge. Het kan ook zijn aangeduid met een andere naam, afhankelijk van welk horloge je gebruikt.

Selecteer of scroll naar Instellingen.

Instellingen kan je vinden in het hoofdmenu van je horloge. Dit is de plek waar je ook dingen zoals klok en fabriekinstellingen kan instellen.

Selecteer Activiteiten & Apps.

Dit menu geeft je toegang tot de instellingen van verschillende activiteiten en apps die op je horloge zijn geïnstalleerd.

Selecteer een activiteit.

Kies de activiteit waarvoor je de route-instellingen wilt wijzigen. Dit kan bijvoorbeeld “Hardlopen”, “Fietsen” of “Wandelen” zijn.

Selecteer de activiteitsinstellingen.

Je komt nu terecht in een submenu waar je specifieke instellingen voor de gekozen activiteit kunt wijzigen.

Selecteer Routing.

Je kan hier de juiste routing-instellingen voor de gekozen activiteit instellen.

Selecteer Activiteit om de activiteit te wijzigen die wordt gebruikt voor routeberekeningen.

Hier kun je de specifieke activiteit kiezen die je horloge zal gebruiken om routes te berekenen. Het kan handig zijn om dit te veranderen afhankelijk van het soort activiteit dat je doet en het soort terrein waar je op bent.

Activiteiten met automatische routebepaling op Garmin horloges :

 • Fietsen / verhard fietsen
 • Fietsen op een divers terrein
 • Mountainbiken
 • Hardlopen, wandelen en hiken
 • Bergbeklimmen
 • ATV/Off Road

Goed om te weten: Elk van deze activiteiten heeft verschillende algoritmen en instellingen voor routebepaling, afhankelijk van de specifieke kenmerken van de activiteit en het terrein. Bijvoorbeeld, “Mountainbiken” zal waarschijnlijk routes kiezen die over trails en onverharde wegen gaan, terwijl de optie “verhard fietsen” je voornamelijk over verharde wegen navigeert.

Alternatieven voor horloges met kaarten

Naast horloges met kaarten zijn er ook andere apparaten en hulpmiddelen die je kunt gebruiken als wandelnavigatie. Een populair alternatief is de smartphone, waarop je verschillende apps kunt downloaden voor wandelnavigatie. Daarnaast zijn er handheld GPS-apparaten die speciaal zijn ontworpen voor outdoor activiteiten, Natuurlijk kun je ook nog altijd terugvallen op papieren kaarten. Hieronder zie je de beste alternatieven voor een horloge met kaarten:

Tip: Als ik in een voor mij onbekend uitdagend natuurgebied ga wandelen op vakantie in het buitenland, zorg ik dat ik de juiste kaarten op mijn horloge heb staan en dat ik een papieren kaart van het gebied bij me heb. Dit is echt geen overbodige luxe en kan zelfs je leven redden.

tips wandelen met navigatie

Tips voor het wandelen met navigatie en kaarten

Hoewel sommige tips vallen onder open deuren intrappen, wil ik deze toch met je delen:

 • Plan je route vooraf en controleer deze goed
 • Neem altijd een kaart mee, ook als je een horloge of app gebruikt
 • Houd de batterijduur van je horloge of app in de gaten
 • Ga je vaker op lange, meerdaagse hikes in uitdagende gebieden? Overweeg dan om een horloge met solar-functie te kopen
 • Houd rekening met mogelijke gevaren, zoals steile hellingen en beperkte waterbronnen op de route
 • Wees voorbereid op veranderende weersomstandigheden
 • Deel je route met anderen en laat weten waar je bent en hoe lang je verwacht weg te blijven

Veelgestelde vragen en antwoorden over horloge met navigatie

Is het noodzakelijk om een horloge met kaarten te hebben als ik ga wandelen?

Nee, het is niet noodzakelijk om een horloge met kaarten te hebben als je gaat wandelen. Je kunt ook gebruik maken van apps, papieren kaarten of handheld GPS-apparaten. Ga je voornamelijk in Nederland wandelen in je woonplaats, dan hoef je natuurlijk geen duur horloge met topografische kaarten te kopen. Voor hikes in uitdagende natuurgebieden is het, naar mijn mening, geen overbodige luxe.

Kan ik mijn horloge met kaarten gebruiken in het buitenland?

Ja, je kunt een horloge met kaarten ook gebruiken in het buitenland, maar het is wel belangrijk om vooraf te controleren of de kaarten voor het betreffende land beschikbaar zijn. Soms moet je deze los downloaden of kopen. Daarna kan je deze inladen op een horloge. Bij sommige merken moet dit via een laptop of pc gebeuren. Ga dus echt goed voorbereid op reis door dit eerst even te doen. Daarnaast kunnen de GPS-functies soms minder nauwkeurig zijn in afgelegen gebieden of gebieden met weinig satellietdekking.

Hoeveel kosten horloges met kaarten gemiddeld?

Horloges met kaarten variëren sterk in prijs, afhankelijk van het merk, de functies en de kwaliteit. Hele eenvoudige GPS horloges met kaarten zijn al verkrijgbaar vanaf zo’n €150-, terwijl geavanceerde outdoor horloges met topografische kaarten soms wel €500,- of meer kunnen kosten.


Categorie: Horloge

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.