Kettler Optima 400 crosstrainer review en mijn oordeel

Kettler Optima 400 review

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Ben je op zoek naar een crosstrainer voor thuis en overweeg je de Kettler Optima 400? Dit toestel komt met een reeks aan functies, zoals meerdere trainingsprogramma’s, een vliegwiel van 14 kg en Bluetooth-connectiviteit. Maar hoe goed presteert dit apparaat echt in vergelijking met andere crosstrainers in dezelfde prijsklasse? In deze review neem ik alle aspecten onder de loep: van gebruiksvriendelijkheid en veelzijdigheid tot prijs-kwaliteitverhouding. Zo kun je zelf bepalen of de Kettler Optima 400 de investering waard is voor jou.

Wat is de Kettler Optima 400?

De Kettler Optima 400 is een crosstrainer ontworpen voor thuisgebruik. Het apparaat beschikt over een vliegwiel van 14 kg, 15 elektronisch verstelbare weerstandsniveaus en een maximale vermogensoutput van 250 watt. Er zijn 10 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s en het is mogelijk om zelf trainingsprogramma’s aan te maken. Vier gebruikersprofielen kunnen worden opgeslagen, en er is ook een gastprofiel.

Het display toont diverse trainingsparameters zoals tijd, snelheid, wattage, afstand, verbrande calorieën en hartslag. De crosstrainer is compatibel met Bluetooth en heeft een tablethouder. Het maximale gebruikersgewicht is 130 kg en de afmetingen zijn 132 x 62 x 169 cm. Het totaalgewicht van het apparaat is 58 kg. Het apparaat heeft een netaansluiting van 230 V voor stroomvoorziening.

Kettler Optima 400 aanbiedingen en prijzen bekijken

Veelzijdige trainingsprogramma’s

Je raakt niet snel verveeld met de Kettler Optima 400. Het apparaat heeft 10 vooraf ingestelde programma’s en 15 weerstandsniveaus. Zo zorg je ervoor dat je steeds een nieuwe uitdaging hebt. Ook kun je trainen op wattage, met een maximaal vermogen van 250 watt. De mogelijkheid om je eigen trainingsprogramma’s te maken met behulp van een configurator maakt het helemaal af. Ik vind het erg fijn dat je de training vooraf in kan stellen en deze – zonder er verder over na te denken

Gebruiksvriendelijk display van de Kettler Optima 400

Je hebt de keuze uit zeven talen en alle prestatiegegevens zijn betrouwbaar. Met dit gebruiksvriendelijke display houd je makkelijk je voortgang in de gaten. Dit kan zelfs via een gastprofiel, handig als je met meerdere mensen het apparaat gebruikt. Dit is vergelijkbaar met duurdere modellen, zoals de Gymost Endurance E15.

Verbinding met apps

De Kettler Optima 400 is uitgerust met Bluetooth. Hierdoor koppel je het toestel eenvoudig aan je smartphone en gebruik je apps zoals Kinomap en Zwift. Zo maak je jouw training interactief en kun je nieuwe uitdagingen aangaan met andere sporters. Je zou eigenlijk zeggen dat bluetooth connectiviteit een vast onderdeel moet zijn van alle crosstrainers. In de praktijk blijkt echter dat dit niet zo is. Ik ben erg blij dat de Optima 400 (en vrijwel alle Kettler crosstrainers die ik heb mogen uitproberen) dit wel heeft.

Comfort en ergonomie

Een sterk punt van deze crosstrainer is het comfort. Verstelbare treden, ergonomische handgrepen en een tablethouder zorgen voor een prettige workout. Als je hartslag wilt meten, kan dit via de ingebouwde handpulssensoren of via een optionele borstband die zowel met 5 kHz als Bluetooth compatibel is. Ik gebruik hier altijd deze borstband voor (al 5 jaar!).

Robuuste bouw en design

De Kettler Optima 400 is redelijk solide en stabiel. Het apparaat weegt 56 kg en kan een maximaal lichaamsgewicht van 130 kg aan. Met de transportwielen verplaats je de crosstrainer eenvoudig na je workout. Op dit onderdeel vind ik het wel wat tegenvallen. Het eigen gewicht is wat aan de lage kant, waardoor ik eerder geneigd ben om te kiezen voor een andere crosstrainer met een eigen gewicht dat meer rond de 100kg is. Voor rustig thuisgebruik, bijvoorbeeld bij crosstrainer knieklachten is het wel te doen. Intensief niet echt.

Crosstrainer - Kettler Optima 400

Specificaties van de Kettler Optima 400 nader bekeken en mijn oordeel

Technische gegevens

De Kettler Optima 400 is uitgerust met een vliegwiel van 14 kg, wat zorgt voor een soepele en gewrichtsvriendelijke beweging. Daarnaast zijn er 15 verschillende weerstandsniveaus beschikbaar, waardoor je training zo licht of zwaar kan zijn als je zelf wilt. Met een piekvermogen van 250 watt is het apparaat geschikt voor intensieve trainingen. Het toestel zelf weegt 56 kg en is ontworpen om gebruikers tot 130 kg te ondersteunen.

Display en gebruiksvriendelijkheid

Het display is gebruiksvriendelijk en toont alle belangrijke trainingsgegevens, zoals tijd, afstand, calorieverbruik en hartslag. Je kunt kiezen uit zeven talen, en er is zelfs ruimte voor vier individuele gebruikersprofielen. Dit is – naar mijn mening – prima en voldoende.

Extra features

Met Bluetooth-connectiviteit is deze crosstrainer compatibel met apps zoals Kinomap en Zwift. Dit maakt het gemakkelijk om je trainingen te volgen en te delen met anderen. Bovendien kun je gebruikmaken van een tablethouder, wat handig is als je tijdens het trainen wilt kijken naar je favoriete serie.

Kettler Optima 400 review: eindoordeel

Crosstrainer Kettler Optima 400

Naam product: Kettler Optima 400

Productbeschrijving: De Kettler Optima 400 is een crosstrainer ontworpen voor thuisgebruik. Het apparaat beschikt over een vliegwiel van 14 kg, 15 elektronisch verstelbare weerstandsniveaus en een maximale vermogensoutput van 250 watt.

Merk: Kettler

  • Totaalscore
2.5

Samenvatting mijn mening

Na alle aspecten grondig te hebben onderzocht, ben ik tot de conclusie gekomen dat de Kettler Optima 400 een oké keuze is voor iedereen die op zoek is naar een betrouwbare en veelzijdige crosstrainer voor thuisgebruik. Het is niet echt geschikt voor in een commerciële sportschool. Ik vind het vooral fijn dat je eenvoudig verbinding kan maken met bluetooth. Dit ontbreekt nog wel eens bij andere crosstrainers die ik heb uitgetest. Toch vind ik de adviesprijs vrij hoog voor de kwaliteit die je krijgt. Ik raad in deze prijsklasse toch eerder andere modellen aan, zoals de C700, Turbo 12 of de veel goedkopere Fitness Fox 5 iPlus. Kies je toch voor de Optima 400, dan haal je wel zeker een goed apparaat in huis, maar dan vind ik wel dat je er net teveel voor moet betalen. Misschien als je een hele goede aanbieding kan vinden, raad ik deze crosstrainer aan.

Voordelen

  • Soepele en gewrichtsvriendelijke beweging dankzij het 14 kg vliegwiel
  • 15 verschillende weerstandsniveaus voor een gevarieerde training
  • Gebruiksvriendelijk display met ruimte voor vier gebruikersprofielen
  • Compatibel met fitnessapps via Bluetooth

Nadelen

  • Niet echt geschikt voor heel intensief gebruik
  • Het prijskaartje kan voor sommigen een struikelblok zijn
  • Veelgestelde vragen en antwoorden over de Kettler Optima 400

Veelgestelde vragen en antwoorden over de Kettler Optima 400

Wat is het maximale gebruikersgewicht van de Kettler Optima 400?

De Kettler Optima 400 kan een maximaal gebruikersgewicht van 130 kg aan.

Hoeveel trainingsprogramma’s zijn beschikbaar op dit apparaat?

Je hebt keuze uit 10 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s. Je kunt deze programma’s ook aanpassen naar je eigen wensen.

Is de Kettler Optima 400 compatibel met hartslagmeters?

Ja, de crosstrainer kan gekoppeld worden aan hartslagmeters die compatibel zijn met 5 kHz of Bluetooth.

Welke trainingsgegevens kan ik zien op het display?

Op het display zie je tijd, snelheid, wattage, afstand, verbrande calorieën en je hartslag.

Is er een stroomvoorziening nodig voor de Kettler Optima 400?

Ja, het apparaat heeft een netaansluiting van 230 V nodig voor de stroomvoorziening.


Categorie: Reviews

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.