Multi-Directional Impact Protection System (MIPS) – Uitleg + voorbeelden

MIPS in helmen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Als je fietst, op wintersport gaat, op de motor zit of graag klimt, is je veiligheid cruciaal. Een ongeluk zit in een klein hoekje en het hoofd is heel erg kwetsbaar bij valpartijen. Hier komt het Multi-Directional Impact Protection System, kortweg MIPS, om de hoek kijken. Dit systeem is ontworpen om je beter te beschermen bij een val. Ik leg je duidelijk uit wat MIPS is, hoe het werkt en waarom het zo belangrijk kan zijn bij veel sporten.

Wat is MIPS? Een uitleg + definitie

Multi-Directional Impact Protection System, afgekort als MIPS, is een innovatieve technologie die in helmen wordt gebruikt. Het is ontwikkeld door een team van neurochirurgen en wetenschappers uit Zweden. Het systeem is gebaseerd op de manier waarop het menselijk brein zichzelf natuurlijk beschermt binnen de schedel. De kerngedachte is om de krachten en de beweging die bij een schuine impact op de schedel komen te verminderen. Dat kan namelijk het risico op hersenletsel verkleinen.

Hoe werkt MIPS?

MIPS maakt gebruik van een beweegbare laag binnenin de helm. Deze laag kan bij impact een klein beetje bewegen. Denk aan hoe je hoofd lichtjes kan schuiven ten opzichte van je schedel bij een plotselinge beweging. Dit is een natuurlijk beschermingsmechanisme van je lichaam. MIPS boots dit na door de helm bij een val iets te laten schuiven. Zo wordt de kracht van de klap beter verdeeld over de hele helm. Dit vermindert de kans dat de energie van de impact rechtstreeks je hersenen bereikt.

In een video bekijken

In deze video zie je goed hoe deze techniek werkt

MIPS in fietshelmen

MIPS in fietshelmen speelt een cruciale rol voor de veiligheid van fietsers. Op de (elektrische) fiets ben je kwetsbaar, en een ongeluk zit in een klein hoekje. Als ik door het verkeer manoeuvreer, wil ik vertrouwen hebben in mijn helm. MIPS in fietshelmen is ontworpen om mijn hoofd te beschermen tegen de draaiende bewegingen die optreden bij een val. Het systeem laat de helm iets roteren rond het hoofd, wat de kracht van de impact kan absorberen en verdelen. Zo wordt de kans op letsel aanzienlijk verminderd. Het geeft mij, en vast ook jou, dat extra stukje vertrouwen om ontspannen de weg op te gaan.

MIPS in Skihelmen

Bij het skiën is veiligheid van het grootste belang, vooral gezien de hoge snelheden en harde oppervlakken. Een val kan ernstig letsel veroorzaken, met name aan het hoofd. MIPS in skihelmen werkt op dezelfde manier als in fietshelmen: het beschermt tegen roterende krachten bij een schuine impact. Deze extra bescherming kan het risico op hersenletsel verminderen en (ik spreek uit ervaring) je gemoedsrust vergroten terwijl je de berg afdaalt.

MIPS in Motorhelmen

MIPS in Motorhelmen

Motorrijden is een risicovolle activiteit. Een valpartij op hoge snelheid kan ernstige gevolgen hebben, met name voor het hoofd. MIPS wordt ook toegepast in motorhelmen, waarbij het de gevolgen van een impact vermindert door de kinetische energie te verspreiden. Het is een belangrijke innovatie voor motorrijders die veiligheid hoog in het vaandel hebben staan.

MIPS in Klimhelmen

Klimmers bewegen zich vaak op rotsachtig terrein, waar het risico op stoten en vallen aanwezig is. MIPS wordt ook geïntegreerd in klimhelmen om de impact op het hoofd te verminderen. Het stelt klimmers in staat zich te concentreren op hun avontuur zonder zich al te veel zorgen te maken over mogelijke verwondingen.

MIPS in Sport- en Veiligheidshelmen

MIPS wordt zelfs gebruik bij sporten zoals American football, snowboarden, en mountainbiken. In deze helmen kan MIPS helpen om de impact van harde botsingen te minimaliseren en de kans op hersenletsel te verkleinen. Ook in de industrie worden helmen met MIPS gebruikt om werknemers te beschermen tegen mogelijke hoofdletsels tijdens het werk. Dit toont wel aan dat het Multi-Directional Impact Protection System op veel plekken omarmd is, omdat het echt een hele goede techniek is, die je leven kan besparen bij een ongeval.

Voordelen van MIPS in helmen

Verbeterde veiligheid

Het voornaamste voordeel van MIPS is de verbeterde veiligheid. Door de multi-directionele bescherming kan het systeem de gevolgen van een valpartij verminderen. Helmen met MIPS zijn speciaal gemaakt om het hoofd te beschermen tegen de roterende krachten bij een schuine impact.

Comfort en pasvorm

Helmen met MIPS bieden naast veiligheid ook een hoge mate van comfort. De extra laag binnenin de helm past zich aan aan de vorm van je hoofd. Zo zit de helm niet alleen steviger, maar ook comfortabeler.

Breed assortiment

Je vindt MIPS in veel soorten helmen. Of je nu fietst, skiet of een andere sport beoefent waarbij een helm nodig is, de kans is groot dat er een MIPS-versie beschikbaar is. Fabrikanten van helmen hebben het systeem omarmd en integreren het met alle liefde in hun ontwerpen.

Is MIPS de extra investering waard? Mijn mening

Sta je voor de keuze tussen een helm met of zonder MIPS, dan is het goed om de voordelen tegen het licht te houden. Een helm met MIPS kan de krachten die bij een val op je hoofd inwerken, beter verdelen. Dit kan het verschil betekenen tussen een lichte hoofdpijn en ernstiger letsel. Het is echter ook een persoonlijke afweging die samengaat met de vraag: hoeveel is je veiligheid je waard? Helmen met MIPS kunnen iets duurder zijn, maar ze bieden geavanceerde bescherming die aansluit bij de nieuwste veiligheidsinzichten. Als je vaak op de fiets zit, de bergen in trekt of aan andere risicovolle activiteiten deelneemt, kan zo’n helm een wijze investering zijn in je welzijn. Kortom, bij de keuze voor een helm met of zonder MIPS moet je overwegen wat je activiteiten zijn, wat het je waard is en hoeveel je investeert in je eigen bescherming.

Veelgestelde vragen antwoorden op een rij

Wat is het Multi-Directional Impact Protection System (MIPS)?

MIPS is een technologie in helmen die ontworpen is om extra bescherming te bieden tegen de roterende beweging die kan optreden bij een schuine impact. Door middel van een beweegbare laag binnenin de helm kan de kracht van een val beter verdeeld worden en zo het risico op hersenletsel verminderen.

Hoe weet ik of een helm MIPS-technologie heeft?

Je kunt zien of een helm MIPS-technologie heeft door de gele “MIPS” sticker of label, die vaak aan de buitenkant of binnenkant van de helm is bevestigd. Ook staat het vaak vermeld in de productbeschrijving als je de helm koopt.

Maakt MIPS een helm veel zwaarder?

Nee, de MIPS-technologie voegt maar een klein beetje gewicht toe aan de helm. De meeste gebruikers merken geen significant verschil in het gewicht vergeleken met een helm zonder MIPS.

Is een helm met MIPS comfortabel om te dragen?

Ja, helmen met MIPS zijn ontworpen om comfortabel te zijn. De extra laag binnenin past zich aan de vorm van het hoofd aan en zorgt voor een goede pasvorm zonder af te doen aan het comfort.

Kan ik een helm met MIPS gebruiken voor alle sporten?

Er zijn specifieke MIPS-helmen ontworpen voor verschillende activiteiten, zoals fietsen, skiën, motorrijden, klimmen, en zelfs sommige beroepen. Het is belangrijk om een helm te kiezen die geschikt is voor de sport of activiteit die je beoefent voor optimale veiligheid.

Verhoogt een helm met MIPS mijn veiligheid echt?

Ja, onderzoek toont aan dat MIPS extra bescherming kan bieden bij bepaalde soorten impacts, vooral bij schuine klappen die roterende krachten op het hoofd veroorzaken. Het is geen garantie dat je nooit letsel oploopt, maar het kan de ernst van het letsel bij een val verminderen.


Categorie: Algemeen

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.