Never skip leg day: wat betekent het en waar komt het vandaan?

Never Skip Leg Day

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

“Leg day” verwijst in de fitnesswereld naar de dag die specifiek is toegewijd aan het trainen van de beenspieren. Dit omvat oefeningen voor de quadriceps, hamstrings, kuiten, billen en soms ook de onderrug. Typische oefeningen die je op “leg day” kunt verwachten zijn squats, lunges, deadlifts, leg press en leg curls.

Oorsprong van de uitspraak “Never skip leg day!”

Hoewel het moeilijk is om de exacte oorsprong van deze populaire uitdrukking te achterhalen, is het een mantra geworden binnen de fitnessgemeenschap. Het idee erachter is simpel: het benadrukt het belang van een evenwichtige training en het vermijden van het verwaarlozen van de onderste helft van je lichaam.

De uitspraak is in de loop der jaren populair geworden door sociale media, met talloze memes en grappige afbeeldingen van personen met een sterk ontwikkeld bovenlichaam maar onderontwikkelde benen. Ook hoor je deze uitspraak regelmatig in de sportschool.

Never skip leg day t-shirts

Waarom mannen niet van leg day houden

  • Esthetische focus: Veel mannen focussen zich op de spiergroepen die in de spiegel het meest zichtbaar zijn, zoals borst, schouders en armen. Benen worden soms – geheel onterecht – over het hoofd gezien.
  • Spierpijn? Na een intensieve beentraining kunnen de spieren behoorlijk pijn doen.

Waarom je “leg day” nooit moet overslaan

  • Algehele balans en symmetrie: Om een evenwichtig en harmonieus fysiek te hebben, is het essentieel om alle spiergroepen te trainen, inclusief de benen.
  • Functionele kracht: Sterke benen zijn cruciaal voor dagelijkse activiteiten zoals lopen, rennen, springen en tillen.
  • Calorieverbranding: De beenspieren zijn enkele van de grootste spieren in het lichaam. Door ze te trainen, verbrand je een aanzienlijke hoeveelheid calorieën.
  • Preventie van blessures: Evenwichtige kracht tussen het boven- en onderlichaam kan helpen blessures te voorkomen, met name in de onderrug.


Categorie: Algemeen

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.