Home » Blog » Plaatselijk lichaamsvet verbranden, is dat mogelijk?

Plaatselijk lichaamsvet verbranden, is dat mogelijk?

plaatselijk vet verbanden

Veel mensen willen plaatselijk afvallen en dus vet verbranden. Ze doen intensief buikspieroefeningen of trainen enkel hun benen, in de hoop daar vet te verliezen. Helaas: plaatselijk lichaamsvet verbranden bestaat niet.

Vetpercentage is key

Wil je op een bepaald lichaamsdeel vermageren, dan zit er niets anders op dan je totale vetpercentage naar beneden te halen. De plaats waar je vervolgens het eerst vet verliest, is deels genetisch bepaald.

De totale vetmassa in een menselijk lichaam bestaat voor zo’n tachtig procent uit onderhuids vet. De overige twintig procent omvat het vet rond de organen. Volg je enkel een dieet zonder daarbij te sporten, dan ga je vooral orgaanvet verliezen. Om ook het onderhuids vet kwijt te raken, is het nodig om je dieet te combineren met een actieve levensstijl.

Vet verbranden

Sporten zorgt ervoor dat je lichaam vetten gaat verbranden, en dat is nodig als je wil vermageren. Maar: waar je die vetten verliest, heb je niet zelf in de hand. Je lichaam bepaalt zelf waar het vet gaat verbruiken. De enige zekerheid die je hebt, is dat het vet dat als laatste werd opgeslagen, als eerste weer zal verdwijnen.

Dat gebeurt meestal op plaatsen zoals het gezicht, de hals en de polsen. Zones waar het doorgaans moeilijk gaat, zijn bij vrouwen de billen en de benen, en bij mannen vooral de buik.

Toch plaatselijk strakker?

Toch hoef je niet meteen alle hoop op een strakke buik op te geven. Er is wel degelijk een manier om strakker te worden, en die bereik je vooral door vol te houden, zowel op gebied van sporten als op gebied van gezonde voeding. Het is zo dat je lichaam steeds zal proberen om lichaamsvet evenredig te verdelen.

Tijdens het afvallen zal je een laagje onderhuids vet verliezen, verspreid over het hele lichaam. Je raakt dus wel degelijk gewicht kwijt, al is dat niet op een bepaalde zone. Maar van daaruit kun je wel naar bijvoorbeeld een strakkere buik toewerken. Door extra krachttraining te doen op plaatsen die je het meeste storen, ga je op die specifieke plaats je spieren ontwikkelen.

Als je het lichaamsvet op die plaatsen kwijt ben, zal de krachttraining ervoor zorgen dat je daar ook strakker en steviger wordt. Het beste resultaat bereik je door cardiotraining in combinatie met krachttraining, zodat je de verschillende spiergroepen in je lichaam aanspreekt.

nv-author-image

De redactie van 365sport bestaat uit drie personen die samen met gastschrijvers echt álles schrijven over sport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *