Spinningfiets kopen: uitgebreide keuzehulp voor spinningfietsen!

spinningfiets kopen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Wil jij een spinningfiets kopen? Dan zal het je al snel opvallen dat er veel verschillende soorten indoor bikes verkrijgbaar zijn in verschillende prijsklassen. In deze spinning fiets koopgids laten wij zien waar je op moet letten bij een indoor fiets kopen. Zo vind je in deze koopgids verschillende tips, adviezen en informatie. Ook bekijken wij de fietsen die op dit moment beschikbaar zijn in verschillende webwinkels. Zo ontdek je al snel welke indoor cycling fiets voor jou het meest geschikt is. Uiteraard wordt deze koopgids regelmatig bijgewerkt zodat ook de nieuwste fietsen een plekje krijgen en zodat je op de hoogte blijft wanneer een bepaalde indoor bike weer op voorraad is.

Inhoudsopgave

Hometrainer, fietstrainer, smart bike of spinningfiets kopen?

Wil jij binnen kunnen fietsen? Dan heb je de keuze uit verschillende fitness apparaten. Je zou deze cardio apparaten kunnen onderverdelen in grofweg vier verschillende soorten. Zo heb je de fitness fiets, de hometrainer, fietstrainer of smart bike. Hieronder vind je een korte beschrijving van deze verschillende trainers.

Spinningfiets kopen

De spinning fiets is een indoor fiets die je kunt gebruiken voor intensievere trainingen en het volgen van indoor cycling lessen. In tegenstelling tot de hometrainer zit je op de spinning fiets een stuk sportiever. Je kan het een beetje vergelijken met de houding die je aan zou nemen op een racefiets, iets meer voorovergebogen dus. Verder zijn er vaak meer mogelijkheden om de fiets af te stellen. Je kan het zadel en stuur vaak niet alleen omhoog of omlaag zetten maar ook horizontaal verstellen.

Hometrainer

Als je het fietsen op een spinning fiets vergelijkt met het fietsen op een racefiets (sportiever en intensiever) dan kan je het fietsen op een hometrainer nog het best vergelijken met het fietsen op een stadsfiets. Je zit op een hometrainer een stuk rechter. Vaak kan je bij een hometrainer het zadel en stuur alleen omhoog of omlaag zetten. Waar je op een spinning fiets vaak een hele training volgt, wordt de hometrainer meer gebruikt als warming-up voor een krachttraining. Ook wordt een hometrainer vaak ingezet bij mensen die moeten revalideren.

FitBike Ride 2 - Hometrainer - Fitness Fiets - Incl. Tablethouder - 12 Trainingsprogramma's

★★★★★
249,00
Bol.com
Prijs gecheckt op 7 juli 2024 11:32

Fietstrainer

Een fietstrainer kan je eigenlijk bijna niet meer vergelijken met een spinning fiets of een hometrainer. Fietstrainers zijn er in verschillende soorten en maten. Op een fietstrainer kan je jouw eigen racefiets, tijdritfiets of mountainbike zetten. Zo kan je ook in de herfst en winter lekker droog en warm binnen fietsen. Bij een direct drive fietstrainer kan je het achterwiel verwijderen en de achtervork op de trainer plaatsen. Vaak kunnen deze trainers ook via Bluetooth en ANT+ gekoppeld worden aan verschillende trainingsapplicaties zoals Zwift.

Fietstrainer - Wahoo KICKR Power Trainer

930,00
Betersport.nl
Prijs gecheckt op 7 juli 2024 11:32

Smartbike

De Smartbike lijkt misschien nog wel het meest op een fitness fiets. Eigenlijk kan je een smart bike beter zien als een fietstrainer inclusief fiets. De “fiets” kan je net zo instellen als jouw eigen fiets. Op de meeste smart bikes kan je zelfs een eigen zadel en eigen pedalen kwijt. Vaak werkt het schakelen etcetera net zoals op een echte racefiets.

Wahoo Fitness KICKR Fietstrainer Smart Bike - Direct Drive - Zwart

★★★★★
3.514,50
Bol.com
Prijs gecheckt op 7 juli 2024 11:32

Air Bike | Assault Bike

De Air Bike, ook wel bekend onder de namen Assault Bike, HIIT trainer of Crossfit bike, is een spinning fiets waar je zowel je benen als je bovenlichaam aan het werk zet. Terwijl je fietst beweeg je je armen naar voren en naar achteren. Hierdoor zet je het hele lichaam aan het werk. Je core en armen worden naast je benen ook sterker. Je werkt niet alleen aan spierkracht, maar ook aan een ijzersterke conditie.

FitEquip AirBike – Met windscherm – Ergonomische/orthopedische zadel & pedalen – Assault Bike – Heavy duty – Workout – Air Resistance Exercise Bike - Home workout – Fullbody Training – HIIT training - CrossFit

★★★★★
799,99
Bol.com
Prijs gecheckt op 7 juli 2024 11:32

Wist je dat: De spinning fiets staat ook wel bekend als indoor fiets, fitness bikes of fitness bike, fitness trainer, indoor cycle, cardio fiets of binnen fiets.

Fitness bikes: Verschillende merken

Er zijn verschillende merken fitness bikes verkrijgbaar deze merken zijn bij verschillende online winkels te vinden. De fitness fietsen verschillen qua prijs en kwaliteit. Hierdoor kan je altijd wel slagen voor een fitness fiets, wat je budget ook is. Zoek je een goedkope indoor bike? Dan kan je een kijkje nemen in de Decathlon webwinkel. Hier kan je indoor bikes kopen van het Decathlon eigen merk Domyos. In de herfst/winter hebben ze soms ook spinningfietsen van andere merken.

Body Bike: Een duurzame klassieker

Eén van onze favoriete merken is Body Bike. De Bodybike is een echte klassieker. Deze spinningfiets is niet goedkoop maar is duurzaam, stabiel, stil, gaat jaren mee en heeft heel veel verschillende weerstandniveaus. Naast de klassieke editie heb je nu ook een smart editie. Een nog duurzamer model die je kan koppelen aan verschillende apps zoals de Body Bike indoor cycling app. Ook kan je tijdens het fietsen de “SMART CHARGE” gebruiken om je telefoon op te laden.

Body Bike Classic

 • Gewicht: 65 kg
 • Pedalen: Combi pedalen
 • Weerstandssysteem: Remblokken
 • Aandrijving: V-Belt
 • Maximaal belastbaar gewicht: 150 kg

Deze klassieke indoor fiets is geschikt voor professioneel gebruik. Ook voor regelmatige indoor cycling lessen in de sportschool is hij zeer geschikt.

Body Bike Classic Special Edition - Indoorfietsen - Indoor cycling - Fitness

1.495,00
Bol.com
Prijs gecheckt op 7 juli 2024 11:32

Body Bike Smart+

 • Gewicht: 65 kg
 • Pedalen: Combi pedalen
 • Weerstandssysteem: Remblokken
 • Aandrijving: V-Belt
 • Maximaal belastbaar gewicht: 200 kg

De Body Bike Smart+ is een nog duurzamer model met zowel SPD als Look pedalen. Prestaties bijhouden kan makkelijk door de app koppeling.

Body Bike Smart+ Black - Indoorfietsen - indoor cycling - Fitness

3.950,00
Bol.com
Prijs gecheckt op 7 juli 2024 11:32

NordicTrack: Inclusief groot touchscreen scherm

Van het merk NordicTrack zijn wij erg onder de indruk van het model S10i en nóg meer van de NordicTrack commercial s22i Studiocycle. Misschien zijn dit wel de meest luxe spinningfietsen. Bij deze fitness fietsen krijg je een 10 inch high definition touchscreen waar je op kan trainen met iFit. Dit is een applicatie waarmee je over de hele wereld kan trainen met behulp van Google Maps en Google streetview. Verder kan je de hellingshoek instellen tot 20% en zit er een ingebouwde ventilator en ingebouwde speakers in.

Indoor Cycle NordicTrack S10i - incl. trainingscomputer

1.799,00
Bol.com
Prijs gecheckt op 7 juli 2024 11:32

Meer fitness bike merken

Hieronder vind je een lijst met meer fitness bike merken. Ieder merk en ieder model heeft weer zijn eigen kenmerken en voor- en nadelen. Het is dus slim om binnen jouw budget de verschillende indoor fietsen te vergelijken om zo de juiste keuze te kunnen maken. Kies niet blind voor een bepaald merk zonder de specificaties naast elkaar te zetten!

 • FitBike
 • Senz Sports
 • Schwinn
 • Sole
 • Spirit
 • Gymost
 • Sportstech
 • Finnlo
 • VirtuFit

Onze favoriete fitness fietsen

Wij hebben een aantal van onze favoriete fitness fietsen op een rij gezet. Hierbij hebben wij gekeken naar de prijs/kwaliteit verhouding van de verschillende indoor fietsen. Het instapmodel heeft hier een (veel) lagere prijs dan de topklasse indoor fiets. De beste keuze valt qua prijs/kwaliteit precies tussen de voorgaande modellen in.

FitBike Race Magnetic Pro

 • Gewicht: 61 kg
 • Vliegwielgewicht: 22 kg
 • Belastbaar gewicht: 150 kg

Op dit moment de beste keuze. Fluisterstil én stabiel. Dus ook geschikt voor de intensievere trainingen.

FitBike Race Magnetic Pro - Indoor Cycle - Fitness Fiets - Professioneel - Magnetisch weerstandsysteem - Sport fiets voor intensief gebruik

★★★★★
599,00
Bol.com
Prijs gecheckt op 7 juli 2024 11:32

Senz Sports S2000

 • Gewicht: 28 kg
 • Vliegwielgewicht: 6 kg
 • Belastbaar gewicht: 100 kg

Het beste instapmodel. Fluisterstil door magnetische weerstand en V-belt aandrijving. Bekijk ook onze review.

Senz Sports S2000 - Indoor Cycle - Fitness Fiets - Incl. Trainingscomputer - Magnetisch weerstandsysteem - Zwift - Exercise Bike voor thuis

★★★★★
279,00
Bol.com
Prijs gecheckt op 7 juli 2024 11:32

NordicTrack S10i

 • Gewicht: 92 kg
 • Vliegwielgewicht: 8 kg
 • Belastbaar gewicht: 150 kg

Topklasse fiets met instelbare hellingshoek (tot 20%) en meer extra’s zoals ingebouwde ventilator.

Indoor Cycle NordicTrack S10i - incl. trainingscomputer

1.799,00
Bol.com
Prijs gecheckt op 7 juli 2024 11:32

Spinning fiets specificaties vergelijken

Twijfel jij welke fitness bikes het beste bij jouw budget en wensen passen? Dan is het goed om te weten hoe je de spinning fiets specificaties kan vergelijken. Ook is het belangrijk om te weten waar je op moet letten als het gaat om de weerstand, stabiliteit en het geluid wat de fitness bike maakt tijdens het fietsen.

Weerstand: Weerstandsblok of magnetisch weerstandssysteem

Wanneer je kijkt naar hoe de weerstand wordt geregeld op de indoor fiets zie je dat er twee verschillende opties zijn. Je hebt namelijk een magnetisch weerstandssysteem of een weerstandssysteem met een viltblok of weerstandsblok. Een magnetisch weerstandssysteem heeft meerdere voordelen ten opzichte van een viltblokje. Zo is dit weerstandssysteem stiller en onderhoudsvrij. Het viltblokje dien je eens in de zoveel tijd te vervangen omdat hij tegen het vliegwiel aandrukt. Ook maakt het weerstandssysteem met viltblokje een stuk meer geluid.

Aandrijving indoor fiets

Net als bij het weerstandssysteem kan de aandrijving per fiets ook verschillen. De goedkoopste soort aandrijving is de kettingaandrijving. Deze kettingaandrijving maakt meer geluid (alsof je op een “gewone” fiets rijdt). Ook moet je de kettingaandrijving goed onderhouden. Daarnaast heb je een V-Belt aandrijving, ook wel riemaandrijving of belt drive genoemd. De fietsketting wordt hier vervangen door een kunststof aandrijfriem. Deze aandrijving heeft verschillende voordelen ten opzichte van de kettingaandrijving. Zo is de v-belt aandrijving een stuk stiller en hoef je hem of nauwelijks te onderhouden.

Interessant om te weten: Ook op gewone (race) fietsen heb je een beltdrive (snaaraandrijving) of kettingaandrijving.

Afstelmogelijkheden

Wanneer je gaat kijken naar een fitness bike is het slim om ook te kijken naar de afstelmogelijkheden. Allereerst kijk je naar het maximaal belastbaar gewicht en naar de maximale lichaamslengte. Zeker wanneer je wat langer bent zullen er ook een hoop fietsen afvallen omdat ze een kortere maximale lichaamslengte hebben. Daarnaast wil je eigenlijk het liefst dat je het zadel en stuur zowel horizontaal als verticaal kan verstellen. De “stappen” waarmee je het zadel en stuur kan verzetten kunnen verschillen, bij sommige indoor fietsen zijn het grote stappen van centimeters en bij andere fietsen zijn het kleine stappen van millimeters. Vaak zijn er bij duurdere spinningfietsen meer afstelmogelijkheden.

Gewicht spinningfiets en gewicht vliegwiel

Vaak zijn duurdere indoor fietsen zwaarder. Deze spinningfietsen kunnen een hoger maximaal belastbaar gewicht aan. Ook zijn ze door het hogere gewicht stabieler. Wanneer je gaat staan in de pedalen om te sprinten blijft de zwaardere fiets vaak stevig op de grond staan. Let er wel op dat je de fiets makkelijk moet kunnen verplaatsen. Het liefst heb je een indoor fiets met wieltjes.
Het gewicht van het vliegwiel kan iets zeggen over de kwaliteit van de rotatie van het vliegwiel als deze eenmaal draait. Vroeger kon je vaak zeggen dat een beter fitnessapparaat een zwaarder vliegwiel had. Je kan met een zwaarder vliegwiel een hogere weerstand instellen en het trappen gaat vloeiender. Tegenwoordig hoef je je niet blind te staren op het gewicht van het vliegwiel. De duurste indoor fietsen hebben tegenwoordig soms zelfs een vrij licht vliegwiel. Toch kan je een hoge weerstand instellen en trap je op deze fietsen soepel.

Fietscomputer: Ja of nee

Er zijn verschillende spinningfietsen met een fietscomputer/trainingscomputer verkrijgbaar. Op de meeste fietscomputers kan je dan jouw hartslag, de fietsafstand, tijd en hartslag aflezen. Soms moet je – om de hartslag af te kunnen lezen – een borstband en een apparaat om aan te sluiten op de indoor bike aanschaffen. Zo’n cardio pulse set past echter niet op elke spinningfiets. Op sommige trainingscomputers kan je ook de weerstand via het scherm regelen in plaats van door te draaien aan een knop op het frame. Er zijn ook computers waarop je hele fitnessprogramma’s en trainingsprogramma’s kan volgen.

De onderstaande indoor cycling fiets – de NordicTrack Commercial S22i Studio Cycle – heeft een enorm full colour touchscreen scherm (22 inch) waar je alle trainingsgegevens op kan zien en waar je indoor cycling trainingen op kan volgen. Bekijk hem hier in de winkel.

Vrijloop of doortrapsysteem

Bij de meeste indoor fietsen zal je een doortrapsysteem vinden. Dit wil zeggen dat de pedalen en het vliegwiel rond blijven draaien wanneer je stopt met trappen. Net als bij een fixed gear bike. Bij fietsen met een doortrapsysteem vind je vaak ook een “noodknop” waar je op kan drukken zodat je benen meteen stil komen te staan. Stop je met trappen? Laat je benen dan zonder kracht te zetten meedraaien tot ze weer stil komen te staan.
Een vrijloopsysteem werkt net weer anders. Wanneer je stopt met trappen kan je je benen stilhouden en stopt het vliegwiel met draaien. Dit is vergelijkbaar met het fietsen op een “gewone” fiets. Een vrijloopsysteem vind je ook bij hometrainers.

De onderstaande Senz Sports S5000 is één van de weinige indoor fietsen met een vrijloopsysteem. Bekijk de Senz sports S5000 hier in de winkel.

Senz Sports S5000 - Indoor Cycle - Fitness Fiets - Incl. Trainingscomputer en Bluetooth - Vrijloopsysteem - V-belt aandrijving - Ergonomisch ontwerp - 18kg Vliegwiel - Indoor cycle voor thuis

649,00
Bol.com
Prijs gecheckt op 7 juli 2024 11:32

Soorten pedalen

De meeste indoor bikes worden geleverd met pedalen met zogenaamde toeclips. Dit zijn “gewone” pedalen met riempjes waarmee je jouw voet goed vast kan zetten. Deze pedalen zaten vroeger ook op racefietsen. Op deze pedalen kan je jouw gewone sportschoenen dragen. Wil je helemaal veel kracht kunnen zetten tijdens een training en zowel kunnen “duwen” als “trekken” aan de pedalen? Dan kan je de standaard pedalen vervangen door een dubbele pedaal met toeclips en SPD of een pedaal met aan twee zijden een SPD systeem. SPD pedalen worden ook wel klikpedalen genoemd.

Let op: Wanneer je SPD pedalen gebruikt heb je speciale fietsschoenen met plaatjes nodig die in deze pedalen passen. In de bovenstaande afbeelding zie je zowel de SPD pedalen als de fietsschoenen inclusief de plaatjes.

Indoor cycling lessen: Online en in de sportschool

Bekijk de Cyclemasters indoor cycling lessen

Bij de meeste sportscholen waar ook groepslessen worden georganiseerd kan je indoor cycling lessen volgen. Heb je een indoor fiets aangeschaft en wil je thuis lessen volgen? Dan zijn er ook genoeg mogelijkheden om vanuit huis online indoor cycling lessen te volgen. Zo worden er bijvoorbeeld door CycleMasters online lessen gegeven. Via hun YouTube kanaal kan je een aantal gratis indoor cycling workouts volgen. Zo kan je goed ervaren of CycleMasters iets voor jou is!

Indoor fietskleding

Wanneer je binnen op de spinning fiets gaat trainen is het belangrijk om de juiste kleding te dragen. Je krijgt het vaak een stuk warmer dan wanneer je buiten fietst. Het is dus lekker om luchtige, ademende en lichte kleding te dragen. Het bekende fietskleding merk La Passione heeft een prachtige indoor cycling collectie uitgebracht. Deze collectie bestaat uit zachte, lichtgewicht, ademende en comfortabele kleding inclusief vakjes waar je sportvoeding voor tijdens de training in kan opbergen. Wij raden eigenlijk altijd aan om te kiezen voor een korte fietsbroek (met zeem) en als het kan een mouwloos fietsshirt, een mouwloze sporttop of korte sporttop of een fietsshirt met korte mouwen.

Indoor fietsschoenen

Heb jij een indoor fiets met klikpedalen/ SPD pedalen? Dan heb je ook speciale fietsschoenen nodig. Kijk altijd goed of de fietsschoenen plaatjes hebben die passen op SPD pedalen. Wanneer ze bijvoorbeeld LOOK plaatjes hebben passen ze niet op SPD pedalen.

Voeding voor, tijdens en na indoor cycling

Het is belangrijk om je lichaam zowel voor, tijdens als na een pittige indoor cycling work-out goed te voeden. Met de juiste voeding zorg je ervoor dat jouw lichaam genoeg energie heeft om lekker te kunnen knallen tijdens de training. Met een lekkere en gezonde eiwitshake na de training kan jouw lichaam sneller herstellen van de training. Wij zijn zelf fan van de heerlijke plantaardige eiwitpoeders van het merk Orangefit. Deze zijn ook als nummer 1 getest door de consumentenbond. Niet alleen lekker, maar ook goed voor jouw lichaam dus!


Categorie: Indoor cycling

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.