Vergelijking van Kettler Optima serie crosstrainers: Optima 100, 200, 400, 600 en 800

Kettler crosstrainer Optima-serie

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Als je op zoek bent naar een crosstrainer voor thuis, heb je wellicht al eens gehoord van de Kettler Optima serie. In dit artikel heb ik alle belangrijke specificaties van de modellen naast elkaar gezet, zodat je makkelijker je keuze kunt maken. Ik behandel de Optima 100, Optima 200, Optima 400, Optima 600 en de Optima 800. Aan het einde van het artikel lees je een aantal vergelijkingen tussen meerdere modellen waar ik vaker mensen over zie en hoor twijfelen.

Kettler Optima 100: het basismodel

Kettler Optima 100

De Kettler Optima 100 is een vrij eenvoudig model en dient als instapversie binnen de serie. De vliegwielmassa bedraagt 12 kg en er zijn 8 weerstandsniveaus. Het maximale gebruikersgewicht is 110 kg, wat voldoende is voor de gemiddelde gebruiker.

Functies

Wat opvalt, is dat dit model geen Bluetooth en gebruikersprofielen heeft. Ook ontbreekt er een hartslagprogramma. Toch is er wel een tablethouder aanwezig en de montageafmetingen zijn compact.

Voor wie raad ik het aan: De Optima 100 is geschikt als je net begint met sporten en niet te veel functies wilt hebben. Hij neemt weinig ruimte in en is eenvoudig in gebruik. De Optima 100 is een basismodel dat goed is voor beginners.

Kettler Optima 200: het gebruiksvriendelijke model

Kettler Optima 200

De Optima 200 heeft een vliegwielmassa van 14 kg en kent 15 weerstandsniveaus. Het maximale gebruikersgewicht is opgekrikt naar 130 kg. De opstelmaten zijn vergelijkbaar met die van de Optima 400.

Functies

Dit model heeft de mogelijkheid voor vier gebruikersprofielen en één gast. Hartslagmeting via handpolssensoren is mogelijk en je kunt ook een Bluetooth borstband gebruiken. Het heeft 10 trainingsprogramma’s en een geïntegreerde Bluetooth-interface voor KETTMaps (Android / iOS). De Optima 200 zit qua specificaties tussen de Optima 100 en de Optima 400 in.

Voor wie raad ik het aan: Als je houdt van enigszins geavanceerde functies en een robuust apparaat, is de Optima 200 voor jou de beste keuze.

Kettler Optima 400: het middenklasse model

Kettler Optima 400

Met een vliegwielmassa van 14 kg en 15 weerstandsniveaus zit dit model in het middensegment van de Optima-serie. De maximale gewichtsbelasting is 130 kg. Net als bij de Kettler Optima 100 kun je je polsslag meten, maar de Optima 400 heeft ook Bluetooth-connectiviteit en een hartslagprogramma. Dit model is dus geschikt voor de wat serieuzere sporter.

Functies

Er is ruimte voor vier gebruikersprofielen en een gast. Dit model biedt bovendien een hartslagprogramma en is uitgerust met Bluetooth. De Optima 400 is geavanceerder dan de 100. Het model heeft meer weerstandsniveaus en een hoger maximaal gebruikersgewicht

Voor wie raad ik het aan: Als je net dat beetje extra wilt, is de Optima 400 een uitstekende keuze. Dit model is geschikt voor meerdere gebruikers en biedt geavanceerde functies, zoals Bluetooth-connectiviteit en een hartslagprogramma.

Kettler Optima 600: het geavanceerde model

Kettler Optima 600

Dit model gaat al richting de top met een vliegwielmassa van 22 kg en weerstandsniveaus van 25 tot 400 watt. Het apparaat kan een maximaal gewicht van 150 kg aan.

Functies

De Kettler Optima 600 heeft ruimte voor vier gebruikersprofielen en een gast. Er zijn 15 opleidingsprogramma’s, en via een configurator zijn deze uit te breiden. Dit model heeft Bluetooth-connectiviteit en een hartslagprogramma, net als de Optima 400. Daarnaast zijn er meer talen beschikbaar op de computer, wat handig kan zijn voor internationale gebruikers.

Voor wie raad ik het aan: Als je een doorgewinterde sporter bent en op zoek bent naar een geavanceerd model, dan is de Optima 600 jouw match.

Kettler Optima 800: het topmodel

Kettler Optima 800

De specificaties zijn vergelijkbaar met de Optima 600, maar dan met een paar upgrades. Het maximale gebruikersgewicht is ook 150 kg en de vliegwielmassa is gelijk: 22 kg. Het weerstandsniveau is uitstekend. Er zijn maar liefst 25 weerstandsniveaus beschikbaar met een piekvermogen van 400 watt. Uitstekend voor intensief gebruik.

Functies

De Optima 800 is het topmodel van de serie. Net als de 600 heeft het een vliegwielmassa van 22 kg en vergelijkbare weerstandsniveaus. Wat dit model echter uniek maakt, zijn de extra’s zoals de EXT-technologie voor een bijzonder gewrichtsvriendelijke beweging. Naast alle functies die ook de 600 heeft, biedt de 800 het hoogste comfort en de meest geavanceerde opleidingscomputer. Dit model is dus ideaal voor wie het beste van het beste wil.

Voor wie raad ik het aan: Als je het allerbeste wilt, zowel qua functies als comfort, dan is de Optima 800 de topkeuze.

Twijfel je tussen modellen uit de Optima-serie?

Hieronder heb ik tussen alle oplopende modellen een vergelijking gemaakt. Welke moet je kiezen? Per vergelijking geef ik (zoals je van me gewend bent) duidelijk advies.

Tussen de Kettler Optima 100 en 200

Als je twijfelt tussen de Optima 100 en de Optima 200, bedenk dan eerst welke functionaliteiten belangrijk voor je zijn. De Optima 100 is een basismodel, voornamelijk geschikt voor beginners. De Optima 200 heeft meer weerstandsniveaus en biedt de mogelijkheid tot het opslaan van meerdere gebruikersprofielen. Kies voor de Optima 200 als je verwacht dat meerdere mensen het apparaat gaan gebruiken of als je graag meer variatie in je training wilt.

Tussen de Kettler Optima 200 en 400

Beide modellen hebben 15 weerstandsniveaus, maar de Optima 400 biedt net wat meer luxe en opties voor personalisatie. Als Bluetooth-connectiviteit en een hartslagprogramma belangrijk voor je zijn, zou de Optima 400 een betere keus zijn. De Optima 200 is meer dan voldoende als je vooral behoefte hebt aan een degelijke, veelzijdige crosstrainer zonder al te veel extra’s.

Tussen de Kettler Optima 400 en 600

De Optima 600 is duidelijk bedoeld voor de meer toegewijde sporter. Het vliegwiel is zwaarder en de weerstand kan oplopen tot 400 Watt. Als je van plan bent om zeer intensieve trainingen te doen, is de Optima 600 de betere keuze. De Optima 400 is meer dan voldoende voor gemiddelde sporters die niet het uiterste uit hun training hoeven te halen.

Tussen de Kettler Optima 600 en 800

Beide modellen zijn top-of-the-line, maar de Optima 800 biedt het hoogste comfort en de meest geavanceerde trainingscomputer. Als je het allerbeste wilt en gebruik wilt maken van extra’s zoals de EXT-technologie voor een gewrichtsvriendelijke beweging, kies dan voor de Optima 800. Voor de meeste sporters zal de Optima 600 echter meer dan genoeg mogelijkheden bieden.

Veelgestelde vragen en antwoorden over de Kettler Optima-serie crosstrainers

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de Optima 100 en Optima 200?

De Optima 200 heeft meer weerstandsniveaus en de mogelijkheid om meerdere gebruikersprofielen op te slaan. Dit model is daardoor geschikter als je van plan bent het apparaat te delen met anderen of als je meer variatie in je training wilt.

Welk model is het beste voor beginners?

De Optima 100 is een uitstekende keuze voor beginners. Dit model is eenvoudig in gebruik en heeft minder geavanceerde functies, wat het ideaal maakt voor iemand die net begint met sporten.

Welke modellen hebben Bluetooth-connectiviteit?

De Optima 200, 400, 600 en 800 hebben allemaal Bluetooth-connectiviteit. Deze functie maakt het mogelijk om het apparaat te verbinden met andere apparaten voor het bijhouden van je prestaties of het gebruik van extra trainingsprogramma’s.

Wat maakt de Optima 800 het topmodel uit de Kettler Optima-serie?

De Optima 800 beschikt over alle functies van de andere modellen maar voegt daar nog enkele luxe extra’s aan toe. Dit model heeft bijvoorbeeld de EXT-technologie voor een gewrichtsvriendelijke beweging en biedt het hoogste comfort en de meest geavanceerde trainingscomputer.

Welk model is het meest geschikt voor intensieve trainingen?

Als je op zoek bent naar een model voor intensieve trainingen, is de Optima 600 of 800 jouw beste keuze. Deze modellen hebben een zwaarder vliegwiel en meer weerstandsniveaus. Ze zijn daardoor geschikt voor meer toegewijde sporters die het uiterste uit hun training willen halen.


Categorie: Crosstrainer

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.