Home » Blog » Voeding die je fitness inspanningen maximaliseert

Voeding die je fitness inspanningen maximaliseert

Voeding en fitness voor of na training

Als je serieus bent over fitness, is je voeding heel erg belangrijk. Je kan heel hard trainen en fitnessoefeningen doen maar als je voeding slecht is, zal je nooit het lichaam krijgen dat je wenst.

Kwaliteit belangrijk

Als je je lichaam voedt met voedsel van slechte kwaliteit, hoe wil je dan een mooi lichaam krijgen?

Daarom is een belangrijke richtlijn om je te voeden met zaken die zeer voedzaam zijn. Maar wat betekent voeding met een hoge densiteit?

Voedsel met een hoge densiteit betekent dat de ratio voedingsstoffen per calorie heel hoog zijn. Ze bevatten heel veel voedingswaarde per calorie energie die ze leveren.

Een voorbeeld van hoge densiteit voeding zijn bijvoorbeeld aardbeien. 500gr aardbeien leveren ongeveer 125kcal, maar ook 3gr vezels en meer dan 70mc vitamine C.

Tegenover voedsel met een hoge densiteit staat voeding die “lege calorieën” levert. Dit betekent dat ze heel veel calorieën leveren, maar heel erg weinig voedingsstoffen voor je lichaam.

Kwalitatief goede voeding moet aan enkele voorwaarden voldoen:

1. voldoende energie leveren

2. bouwstoffen leveren voor nieuw weefsel en om bestaand weefsel te herstellen

3. je metabolisme versnellen en ondersteunen

Voeding bestaat uit 6 soorten “bouwstoffen”, namelijk koolhydraten, vetten, eiwitten, vitaminen, mineralen en water.

Voedsel met hoge densiteit leveren telkens een grote hoeveelheid van deze stoffen in vergelijking met het aantal calorieën. Als je regelmatig fitnesst, heeft je lichaam bijvoorbeeld voldoende kwalitatieve koolhydraten nodig, die omgezet worden naar glycogeen. Deze glycogeen is de belangrijkste brandstof voor je spieren.

Leuk om te weten: Gezond eten helpt ook voor cellulitis verminderen.

Brood, rijst en bonen

Voedingsmiddelen zoals volkorenbrood, bruine rijst, bonen, volkorenpasta, groenten en fruit zijn zaken met een hoge densiteit omdat ze naast de nodige glycogeen ook grote hoeveelheden vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels leveren.

Slecht voedsel

Slecht voedsel zoals pure suiker, snoepgoed, gebakjes, koekjes, gefrituurd voedsel,… leveren heel erg veel calorieën maar ze bevatten amper vezels, vitaminen en mineralen en zullen je inspanningen dus niet maximaliseren. Ze leveren “lege calorieën” en zorgen er voor dat je futloos en slap wordt.

Voedsel met hoge densiteit

Voedsel met hoge densiteit heeft nog een bijzonder groot voordeel: omdat het zo voedzaam is, hoef je er minder van te eten om je voldaan te voelen. Dit soort voedsel past daarom uitstekend in een voedingspatroon als je nog wat gewicht wil verliezen

nv-author-image

De redactie van 365sport bestaat uit drie personen die samen met gastschrijvers echt álles schrijven over sport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *