Zijn koolhydraten belangrijk in een fitnessschema?

Koolhydraten

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Zoals je weet zijn koolhydraten de voornaamste energiebronnen voor je lichaam. Wanneer je veel koolhydraten eet, produceert je pancreas (of alvleesklier) het hormoon insuline. Dit hormoon is belangrijk voor:

Het opnemen en opslaan van koolhydraten in de spieren of als vet

Het vangen van aminozuren (eiwitten) en hen in de spiercel brengen zodat ze kunnen dienen voor herstelling van de spieren.

Wanneer het lichaam over teveel koolhydraten beschikt kan er een teveel aan insuline afgescheiden worden. Op dat moment gaat je lichaam vetreserves beginnen opslaan. Daarom is het belangrijk om een beperkte hoeveelheid koolhydraten te eten en meer eiwitrijk voedsel

Verschillende soorten koolhydraten

Koolhydraten worden ingedeeld in twee types: samengestelde en enkelvoudige. De samengestelde leveren je continu energie en de enkelvoudige geven je onmiddellijk energie (snelle koolhydraten zoals druivensuikers, maar ook pure suiker en snoepgoed) maar zorgen voor een sterk schommelende suikerspiegel.

Het beste is om samengestelde koolhydraten te eten doorheen de ganse dag, maar na een training is het beter om enkelvoudige koolhydraten te eten om je glycogeenreserves onmiddellijk terug aan te vullen. Als je zo te werk gaat, zullen je spieren (zich) sneller herstellen.


Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.