Concept2 roeitrainer review PM5: Alles wat je wil weten

Concept2 roeitrainer review en ervaring Edwin

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Als je op zoek gaat naar een roeitrainer voor thuis, heb je echt enorm veel keuze. Je kan kiezen uit verschillende weerstanden, maten en vooral: budgetten. Ben je op zoek naar de beste roeitrainer die je kan kopen? Dan vallen er al snel enorm veel modellen af. Voor mij (en voor vele anderen) staat de Concept2 roeitrainer PM5 met stip op nummer één. Dit model wordt zelfs gebruikt door het olympisch roeiteam. In deze zeer uitgebreide Concept2 roeitrainer review lees je echt alles wat je wil weten over deze rowerg met PM5 monitor. Daarnaast bekijk je ook de aanbiedingen van dit moment en lees je overal mijn eerlijke mening bij.

Waar en hoe ik de Concept2 roeitrainer gebruik

Ik heb al jaren een abonnement op de sportschool bij ons in de buurt. Hier staan op het moment vier roeitrainers. Deze zijn allemaal Concept2 roeitrainers met het nieuwste (en beste!) PM5 scherm. Daarnaast heeft mijn schoonvader voor zowel thuis als in zijn vakantiehuis een Concept2 roeitrainer gekocht voor zijn dagelijkse trainingen. Ik heb bij één roeitrainer geholpen met in elkaar zetten. Ik train zelfs minimaal één keer per week op een Concept2 roeitrainer. Soms is de roeitrainer een onderdeel van een groepsles, zoals crossfitness. Ik kan dus echt stellen dat ik weet waar ik het over heb als het om de Concept2 roeitrainer gaat!

Goed om te weten: Niet alleen vertrouwen topsporters en fitnessprofessionals op dit apparaat, het is ook een vaste waarde in vele sportscholen. Het wordt ook wel eens de koning onder de roeitrainers genoemd.

Concept2 roeitrainer aanbiedingen en prijzen vergelijken

Hoe deze Concept2 review is opgebouwd

Deze review heeft als doel je een uitgebreid en diepgaand inzicht te geven in alles wat de Concept2 PM5 te maken heeft. Ik behandel eigenlijk alles: van het ontstaan van het merk tot aan de technische details, van de montage tot aan het onderhoud, en alles daar tussenin 😉. Of je nu een beginnende roeier bent of al wat meer ervaring hebt, na het lezen van deze review weet je echt alles wat je moet weten over deze top roeitrainer.

Geschiedenis van het merk Concept2

Concept2 werd in 1976 opgericht door de gebroeders Peter en Dick Dreissigacker, twee roeiers met een passie voor engineering. Het bedrijf heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een van de meest gerespecteerde namen in de roeitrainermarkt. Concept2 heeft een reeks roeitrainers ontwikkeld die de standaard in de industrie hebben gezet en wereldwijd worden gebruikt. Concept2 heeft naast de Rowerg ook de Skierg en Bikeerg op de markt gezet.

Concept2 roeitrainer

De gebroeders Peter en Dick Dreissigacker. Bron

Invloed op de roeisport

Maar het merk heeft meer gedaan dan alleen het ontwikkelen van hoogwaardige roeitrainers. Concept2 heeft een significante invloed gehad op de roeisport als geheel. De technologie en ontwerpen van het bedrijf hebben de manier waarop atleten trainen veranderd, van amateurroeiers tot Olympische kampioenen. Het is niet overdreven om te zeggen dat Concept2 de moderne roeisport mede heeft gevormd.

Leuk om te weten: De Concept2 PM5 roeitrainer wordt ook wel een ‘rowerg’ genoemd, een samenvoeging van de woorden ‘rower’ en ‘ergometer’. Het woord ‘rower’ spreekt voor zich; het apparaat simuleert de roeibeweging die je zou maken in een boot. ‘Ergometer’ verwijst naar de functie van het apparaat om de hoeveelheid arbeid die je verricht nauwkeurig te meten. Samen vormen deze woorden ‘rowerg’. Ik kan je dezelfde uitleg geven over de Skierg en bikeerg, maar dat bespaar ik je 😉. Deze Concept2 roeitrainer review is al uitgebreid genoeg!

Eerste indruk en unboxing van de Concept2 roeitrainer

Toen ik de doos van de Concept2 PM5 voor het eerst opende, was ik aangenaam verrast. Alles was netjes verpakt en overzichtelijk ingedeeld. Naast de belangrijkste onderdelen zoals de monorail, het vliegwielhuis en de PM5-monitor, vond ik ook een gedetailleerde handleiding en het benodigde gereedschap voor de montage. Het apparaat was niet moeilijk om in elkaar te zetten, maar ik moest er wel even goed de handleiding voor doornemen.

Kwaliteit van de verpakking

De verpakking van de Concept2 roeitrainer stevig en zorgde ervoor dat alle onderdelen goed beschermd waren tijdens het transport. Bij het uitpakken kon ik al direct opmaken dat er veel zorg was besteed aan het waarborgen van de kwaliteit.

Het is duidelijk dat Concept2 de ervaring van het uitpakken en de eerste montage zeer serieus neemt. Dit weerspiegelt naar mijn mening meteen de algehele kwaliteit van het merk en het product. Ik was al bekend met de roeitrainer uit de sportschool, dus dit was eigenlijk geen grote verrassing. De kwaliteit druipt er gewoon van af. Helemaal als je dit vergelijkt met andere roeitrainers met luchtweerstand (hier ga ik verderop uitgebreid op in).

Wist je dat: De Concept2 roeitrainer maakt gebruik van luchtweerstand, wat betekent dat de weerstand wordt gecreëerd door een vliegwiel dat lucht verplaatst wanneer je aan de roeihendel trekt. Hoe sneller je trekt, hoe meer lucht het vliegwiel verplaatst en hoe groter de weerstand wordt. Dit bootst de dynamiek van het roeien op water heel natuurgetrouw na. Luchtweerstand zorgt voor een natuurlijke, vloeiende beweging die zowel beginners als ervaren roeiers aanspreekt. Dit is mijn favoriete weerstand voor roeitrainers. Ik ben zelf minder fan van bijvoorbeeld waterweerstand, al besef ik dat dit natuurlijk een persoonlijke voorkeur is.

Montage: Stap-voor-stap gids

Toen de Concept2 PM5 eenmaal uit de doos was, begon het montageproces. Ik was benieuwd of de installatie net zo soepel zou verlopen als ik had gehoord. Gelukkig stelde het me niet teleur. De bijgeleverde handleiding is helder en gemakkelijk te volgen. Hier is een kort overzicht van de stappen die ik (globaal) heb genomen:

 1. Plaats de monorail op de grond.
 2. Bevestig het vliegwiel aan de monorail met behulp van de meegeleverde schroeven.
 3. Klik de voetsteunen vast aan de monorail.
 4. Plaats de zitting op de monorail.
 5. Bevestig de PM5-monitor aan het vliegwielhuis.
 6. Het hele proces nam niet meer dan 30 minuten in beslag en was verrassend eenvoudig.

Benodigde gereedschappen

Wat ik erg waardeerde, was dat alle benodigde gereedschappen waren inbegrepen in de doos van de Concept2 roeitrainer. Dit maakte de montage tot een fluitje van een cent. Er waren geen extra trips naar de bouwmarkt nodig; alles wat ik nodig had zat er al bij.

Mijn schoonvader had dezelfde ervaring bij de roeitrainer die hij zelf in elkaar moest zetten. Ook in de sportschool waar ik een abonnement heb, staat het apparaat stevig en betrouwbaar, wat weer wijst op een probleemloze montage.

Concept2 roeitrainer luchtweerstand

Ontwerp en ergonomie van de Concept2 roeitrainer

Een van de eerste dingen die me opviel toen ik voor het eerst op de Concept2 PM5 ging zitten, was het comfort. De zitting is goed ontworpen en biedt voldoende steun, zelfs tijdens langere roeisessies. Dit maakt het apparaat niet alleen functioneel, maar ook comfortabel voor iedere gebruiker. Ik heb hier uren op doorgebracht zonder enig ongemak, en mijn schoonvader bevestigt dat het comfort een van de sterke punten is. Op de sportschool merk ik dat het zitje van de Concept2 roeitrainer goed geschikt is voor allerlei soorten lichaamstypes.

Handgreep en voetsteunen

De handgreep ligt prettig in de hand en heeft een ergonomische vorm, waardoor ik een natuurlijke grip heb tijdens het roeien. De voetsteunen zijn aanpasbaar en voorzien van stevige riemen. Dit zorgt voor een veilige en comfortabele houding op de roeitrainer. Of je nu groot of klein bent, de voetsteunen kunnen gemakkelijk worden aangepast aan jouw maat. Dit is ook erg handig in de sportschool, waar meerdere mensen het apparaat gebruiken.

Leuk om te weten: Bij sommige groepslessen, zoals crossfitness (niet te verwarren met Crossfit overigens!) moet je soms snel wisselen tussen oefeningen. Het wisselen van en naar de Concept2 roeitrainer gaat verrassend snel. Even snel de riempjes losmaken en je kan weer door.

Algemene esthetiek van de Concept2 roeitrainer

Hoewel sommige mensen het niet belangrijk vinden, vind ik dat juist wel. Een roeitrainer neemt altijd wat ruimte in beslag. Het uiterlijk vind ik dan zeker belangrijk. Helemaal als het ergens in je huis staat! Eerlijk gezegd vind ik het ontwerp fantastisch. De Concept2 PM5 heeft een strak, modern en professioneel uiterlijk dat perfect past in elke ruimte, of dat nu een thuisgym is of een professionele sportschool. De kwaliteit straalt er gewoon van af. Elke keer als ik naar dit apparaat kijk, word ik enthousiast om weer te gaan roeien. H

Als het om ontwerp en ergonomie gaat, slaat de Concept2 PM5 de spijker op zijn kop. Het combineert functionaliteit met een esthetisch aantrekkelijk design op een manier die maar weinig andere roeitrainers kunnen evenaren. Het is voor mij niet alleen een apparaat dat mij helpt fit te worden (en blijven), maar ook een die ik met trots in huis plaats.

De PM5 Monitor

De PM5 Monitor zou ik beschrijven als het kloppend hart van de Concept2 roeitrainer. Deze kleine, maar krachtige monitor heeft een schat aan functies. Je kunt allerlei gegevens bijhouden, zoals je roeisnelheid, afstand, tijd en calorieverbruik. Maar het houdt daar niet op: je kunt ook je hartslag meten, mits je een compatibele hartslagmeter hebt.

Concept2 roeitrainer ervaring uitgebreid

Wat echt gaaf is, zijn de ingebouwde spelletjes. Ja, je leest het goed, je kunt spellen spelen terwijl je aan het sporten bent! Dit voegt een leuk en interactief element toe aan je workout en kan je motiveren om net dat beetje extra te geven.

Concept2 roeitrainer: Gebruiksvriendelijkheid

De PM5 Monitor is intuïtief in gebruik. De knoppen zijn groot en duidelijk gelabeld, en het menu is gemakkelijk te navigeren. Of je nu een ervaren roeier bent of nieuw in de sport, je zult snel je weg vinden op dit handige apparaat. Het ziet er misschien niet zo geavanceerd uit als een touchscreen op basis van Android, maar vergis je niet: de PM5 heeft alles wat je nodig hebt. Je kan alles snel en eenvoudig bedienen… en uit eigen ervaring: ook met zweethanden tijdens een intensieve roeisessie 😉.

Interessant om te weten is dat de PM-monitoren van Concept2 een lange geschiedenis hebben van innovatie en ontwikkeling. De eerste Performance Monitors (bekend als PM1) waren al revolutionair in hun tijd, en sindsdien heeft elk nieuw model substantiële verbeteringen en nieuwe functies geïntroduceerd. De PM5 is het resultaat van jarenlange ervaring en feedback van gebruikers. Dit zie ik ook echt terug in het ontwerp.

Voorgeprogrammeerde workouts op de Concept2 roeitrainer

De Concept2 PM5 zit boordevol met voorgeprogrammeerde workouts die ontworpen zijn om je te helpen je fitnessdoelen te bereiken. Er zijn opties voor cardio, krachttraining en zelfs intervaltrainingen. Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde roeier, er is een geschikt programma voor je.

Eigen workouts instellen

Wat ik echt waardeer, is de mogelijkheid om je eigen workouts te creëren. Je kunt het programma volledig aanpassen aan je persoonlijke behoeften. Dit is vooral handig als je traint voor een specifiek doel die afwijken van de standaardopties. Ik heb een paar eigen programma’s ingesteld om mijn snelheid te kunnen verbeteren op de roeitrainer. Erg handig dus!

Prestaties van de Concept2 roeitrainer in gebruik

Het aanpassen van de weerstand op de Concept2 PM5 is kinderspel. Met een eenvoudige verschuiving van de weerstandshendel kun je het niveau aanpassen. Of je nu een lichte warming-up wilt of een intensieve workout, je stelt het snel en eenvoudig in. Dit is een van de redenen waarom het apparaat zo geliefd is bij zowel beginners als gevorderden. Ik kan je meteen een tip geven: probeer niet meteen op 10 te roeien. Je roeit velen malen effectiever op de Concept2 roeitrainer als je een wat lagere weerstand instelt!

Geluidsniveau

Elke roeitrainer met luchtweerstand zal geluid maken. Hier ontkom je met een hoge kwaliteits-roeitrainer zeker niet aan. Maar ik moet zeggen dat het geluid van de Concept2 PM5 heel acceptabel is. Het is niet storend of overdreven luid. Ik heb er tijdens het roeien geen last van gehad. Sterker nog, ik vind het geluid van de luchtweerstand op een of andere manier geruststellend; het geeft me een soort ritme tijdens het roeien. Dit kan ik overigens niet zeggen voor bijvoorbeeld iemand die ernaast zit naar de televisie te kijken. Dan is het wellicht wel wat storend 😉.

Concept2 roeitrainer PM5 review en ervaring

Algemene roei-ervaring

Vanaf het moment dat je op de zitting gaat zitten en de handgreep pakt, voel je dat je te maken hebt met een kwaliteitsapparaat. De beweging is soepel, de weerstand is consistent, en het gevoel van de roeislag is heel natuurlijk.

Ik heb veel roeitrainers geprobeerd, zowel in sportscholen als bij vrienden thuis. Geen enkele komt in de buurt van de kwaliteit die de Concept2 roeitrainer levert. Ik zou het kunnen omschrijven als de e perfecte balans tussen comfort, weerstand en realisme.

De monitor helpt ook om je betrokken en gemotiveerd te houden. Met de realtime feedback en de mogelijkheid om de prestaties in realtime te volgen, heb ik altijd een doel om na te streven. Het maakt niet uit of ik een snelle sessie van 20 minuten doe of een lange workout van een uur; elke keer als ik gebruik maak van de Concept2 PM5, weet ik dat ik een effectieve en plezierige training zal hebben.

Tips voor veilig gebruik

Hier zijn enkele tips die ik zelf volg voor veilig gebruik van de Concept2 PM5:

 • Zorg ervoor dat het apparaat op een vlakke ondergrond staat.
 • Draag geschikt schoeisel om uitglijden te voorkomen.
 • Houd kinderen en huisdieren uit de buurt van het apparaat tijdens het gebruik.
 • Start altijd met een warming-up en volg de aanbevolen roeitechnieken om blessures te voorkomen.
Verschillende modellen roeitrainers concept2

Onderhoud en duurzaamheid

Het schoonmaken van de Concept2 roeitrainer is vrij eenvoudig. Met een vochtige doek kun je gemakkelijk zweet en stof verwijderen. Het is belangrijk om het apparaat regelmatig schoon te maken, vooral als het door meerdere personen wordt gebruikt.

Onderhoudstips

Hoewel de Concept2 PM5 een robuust apparaat is, zijn er een paar dingen die je kunt doen om de levensduur te verlengen:

 • Controleer regelmatig alle bouten en schroeven en draai ze aan indien nodig (ik doe dit eens per anderhalf a twee jaar, maar misschien moet ik dit vaker doen?)
 • Smeer de rail en het zitje om de soepele beweging te behouden.
 • Bewaar het apparaat in een droge, schone ruimte om roestvorming te voorkomen.

Vergelijking met andere roeitrainers

Laten we eerst eens kijken hoe de Concept2 roeitrainer zich verhoudt tot enkele van zijn belangrijkste concurrenten: de Spirit CRW800, de Senz Sports R5000 en de Sole Fitness SR500.

 • Spirit CRW800: Dit apparaat heeft ook een solide bouwkwaliteit en een reeks functies, maar in mijn ervaring is het niet zo soepel als de Concept2 PM5. Het prijspunt is vergelijkbaar, maar als je het mij vraagt, krijg je meer waar voor je geld met de Concept2.
 • Senz Sports R5000: De R5000 is een goedkopere optie en dat merk je. Hoewel het apparaat redelijk presteert, komt het qua bouwkwaliteit en functies niet in de buurt van de PM5. Voor mensen met een beperkt budget kan het een optie zijn, maar verwacht niet dezelfde prestaties of duurzaamheid.
 • Sole Fitness SR500: Dit apparaat biedt een aardige balans tussen prijs en kwaliteit. Het heeft een aantal leuke functies en een degelijke bouwkwaliteit. Toch mist het de geavanceerde monitor en de soepele roei-ervaring die de Concept2 PM5 wel heeft.

Eindconclusie Concept2 roeitrainer review

Concept2 roeitrainer review en ervaring Edwin

Naam product: Concept2 roeitrainer

Merk: Concept2

 • Totaalscore
5

Samenvatting mijn mening

De Concept2 PM5 roeitrainer is een uitstekende keuze voor iedereen die serieus bezig wil zijn met roeien, of dat nu voor algemene fitness, competitie of revalidatie is. Het apparaat geeft je een solide, betrouwbare en uiterst functionele ervaring. Ja, het kost misschien meer dan sommige andere roeitrainers op de markt, maar de investering is het meer dan waard. Als je op zoek bent naar een roeitrainer die presteert, duurzaam is en veelzijdig, dan is de Concept2 PM5 zonder twijfel de beste keuzes die je kunt maken.

Voordelen

 • Uitstekende bouwkwaliteit en duurzaamheid
 • Geavanceerde PM5 monitor met uitgebreide functionaliteiten
 • Geschikt voor alle fitnessniveaus
 • Ruime keuze aan trainingsprogramma’s
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Makkelijk op te bergen en te verplaatsen

Nadelen

 • Hogere prijs in vergelijking met enkele andere modellen
 • Neemt relatief veel ruimte in beslag als het niet wordt opgeborgen

Antwoorden op algemene vragen

Hieronder beantwoord ik enkele van de meest gestelde vragen over de Concept2 PM5 roeitrainer.

Hoe lang gaat de Concept2 roeitrainer mee?

In mijn ervaring en op basis van talloze andere gebruikersreviews, is de levensduur van dit apparaat uitzonderlijk goed. Met regelmatig onderhoud en goed gebruik kan deze roeitrainer gemakkelijk vele tientallen jaren meegaan. Een investering in je gezondheid voor de toekomst dus!

Is de PM5 monitor compatibel met andere fitnessapps?

Ja, de PM5 monitor kan eenvoudig worden gekoppeld aan diverse fitnessapps via Bluetooth. Dit maakt het gemakkelijk om je trainingen bij te houden en te analyseren.

Is dit apparaat geschikt voor alle fitnessniveaus?

Zeker, de Concept2 PM5 is zo ontworpen dat het geschikt is voor iedereen, van beginners tot gevorderden en zelfs professionele roeiers. De weerstandsniveaus kunnen eenvoudig worden aangepast en er zijn diverse trainingsprogramma’s beschikbaar.

Hoeveel ruimte heb ik nodig om de roeitrainer te plaatsen?

De afmetingen van de Concept2 PM5 zijn vrij standaard voor een roeitrainer van deze kwaliteit. Je hebt ongeveer een ruimte nodig van 2,5 meter bij 0,6 meter. Het is ook eenvoudig op te bergen als je beperkt bent in ruimte.

Is de Concept2 roeitrainer het geld waard in vergelijking met goedkopere modellen?

In mijn ogen absoluut. Hoewel de initiële kosten hoger kunnen zijn, betaalt het apparaat zichzelf terug in termen van duurzaamheid, functies en algehele gebruikservaring.


Categorie: Reviews

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.

Share to...