Concept2 Roeitrainers: Een reis door de tijd en modellen

Concept2 roeitrainers modellen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Als je ooit in een sportschool op een roeitrainer hebt gezeten of jezelf verdiept hebt in een roeitrainer kopen voor thuis, dan is de kans is groot dat je hebt gehoord van Concept2 roeitrainers. Deze machines hebben een reputatie opgebouwd als de gouden standaard in de wereld van indoor roeien. Maar Concept2 is niet zomaar in één dag aan de top gekomen. Het bedrijf heeft een fascinerende evolutie doorgemaakt, van de vintage Model A tot de ultramoderne RowErg. Hieronder bekijk ik de modellen roeitrainers van Concept2.

De vintage charme van Model A Indoor Rower

Model a Concept2

Dit model is gemaakt tussen 1981 en 1986. Het heeft een houten handvat met zwarte handgrepen. Het voetbord is ook van hout. Het vliegwiel lijkt op een fietswiel met zwarte flappen in de spaken. Je hebt de keuze tussen een snelheidsmeter en een elektronische monitor om je prestaties bij te houden. Het serienummer vind je aan de onderkant van de kettinggeleider.

Model B Indoor Rower: Eenvoud ontmoet duurzaamheid

Model B Concept2

Model B kwam op de markt toen Model A uit productie ging. Het werd gemaakt van 1986 tot 1993. Ook dit model heeft een houten handvat en voetbord. De behuizing van het vliegwiel is vergelijkbaar met een draadkooi, zoals die van een huishoudelijke ventilator. Dit model heeft ook twee tandwielen: eentje met 13 tanden en eentje met 15 tanden.

Model C Indoor Rower: Begint steeds moderner te worden

Model C Concept2

Model C was in productie van 1993 tot juli 2003. Het heeft grijze en zwarte kleuren. Het houten handvat heeft zwarte grepen. Een uniek kenmerk is de hendel aan de zijkant van het vliegwiel. Hiermee kun je de weerstand aanpassen. Het voetbord is nu van plastic. Dit model is erg fijn in onderhoud.

Goed om te weten: Wil je weten waar het serienummer van jouw model zit? Dan kan je dat nakijken op de service-pagina van Concept2.

Model D Indoor Rower: De veelzijdige allrounder

Model D Concept2

Model D was in productie van juli 2003 tot april 2021. Het heeft veel kleurvariaties gekend, van lichtgrijs tot zwart en blauwtinten. Het ergonomische handvat heeft een hoek van 10 graden. De dempingsinstellingen zijn ingegoten in de behuizing van het vliegwiel. In april 2021 werd dit model omgedoopt tot RowErg.

Model E Indoor Rower: De luxueuze roei-ervaring

Model E Concept2

Model E was beschikbaar van augustus 2006 tot januari 2021. De zithoogte is 51 cm van de grond. De kleurkeuzes zijn lichtgrijs of zwart. Het monitorarm is vast, dus aanpassingen zijn beperkt. Wat het Model E Indoor Rower direct onderscheidt van de andere modellen, is de zithoogte. Met een royale 20 inch (ongeveer 51 cm) van de vloer is het gemakkelijk om op en van de roeitrainer te stappen. Dit maakt het bijzonder geschikt voor mensen die moeite hebben met lage zitposities, zoals ouderen of mensen met beperkte mobiliteit.

Goed om te weten: In mei 2021 nam Concept2 een belangrijke beslissing. Het bedrijf besloot hun productlijn te stroomlijnen en de namen van hun producten te wijzigen. Wat vroeger bekend stond als de Model D en Model E, valt nu onder één naam: de RowErg. Maar dat betekent niet dat de unieke kenmerken van deze voormalige modellen verloren zijn gegaan.

Dynamic Indoor Rower: Zo dicht mogelijk bij echt roeien

Dynamic Concept2

Dit model is in productie sinds november 2010. Het simuleert het gevoel van echt roeien op water. Zowel de voetsteunen als de stoel bewegen op de monorail. De kleur is een licht metalen grijs met donkergrijze accenten. De zithoogte is 53 cm van de grond. Het monitorarm is verstelbaar.

RowErg: De nieuwe norm

RowErg Concept2

RowErg vervangt Model D sinds april 2021. De kleur is zwart. Je hebt twee opties voor de poothoogte: standaard met een zithoogte van 36 cm  of hoog met een zithoogte van 50 cm. De Concept2 RowErg is de nieuwe naam van wat ooit bekend stond als het Model D. Sinds april 2021 heeft deze roeitrainer de lat gelegd voor wat een indoor roeimachine kan zijn. Je ziet deze machine niet alleen in professionele sportscholen maar ook bij mensen thuis. De kleur is strak zwart, waardoor het in vrijwel elk interieur past.

Goed om te weten: Als je op zoek bent naar het neusje van de zalm op het gebied van roeitrainers, dan is de RowErg eigenlijk altijd de beste keuze.

In de winkel bekijken

Veelgestelde vragen over Concept2 Roeitrainers

Wat is het verschil tussen de oude modellen en de RowErg?

De oude modellen zoals Model A en B waren vooral gemaakt van hout en hadden minder geavanceerde functies. De RowErg is het meest moderne model met hoogwaardige materialen en geavanceerde functies zoals een ergonomisch handvat en aanpasbare dempingsinstellingen.

Zijn Concept2 roeitrainers geschikt voor alle leeftijden en fitnessniveaus?

Ja, Concept2 heeft modellen die geschikt zijn voor iedereen, ongeacht leeftijd of fitnessniveau. De RowErg is bijvoorbeeld ontworpen om een brede groep gebruikers aan te spreken.

Waar kan ik het serienummer van mijn roeitrainer vinden?

De locatie van het serienummer verschilt per model. Bij Model A, bijvoorbeeld, vind je het serienummer aan de onderkant van de kettinggeleider als je roeitrainer na oktober 1982 is gemaakt.

Is er veel onderhoud nodig voor een Concept2 roeitrainer?

Nee, over het algemeen vergen deze machines weinig onderhoud. Toch is het raadzaam om de handleiding te raadplegen voor specifieke onderhoudsinstructies voor jouw model.

Kan ik de weerstand aanpassen op een Concept2 roeitrainer?

Ja, de meeste modellen hebben een hendel of andere manier om de weerstand aan te passen. Bij de RowErg zijn de dempingsinstellingen zelfs direct zichtbaar op de behuizing van het vliegwiel.


Categorie: Roeien

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.