Thuisfit: cardio en kracht voor thuis

Home gym kopen review en test

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Al jaren zie je dat veel mensen het steeds belangrijker te vinden om goed voor hun lichaam te zorgen. Zo wordt er veel aandacht besteed aan het eten van de juiste voeding. De voeding moet voedzaam en gezond zijn met uiteraard af en toe wat lekkers dat iets minder voedzaam is. Ook sporten is een belangrijk onderdeel van de levens van veel mensen. Zo kiezen mensen voor kracht, cardio of een combinatie van deze twee onderdelen. Naast sporten en gezonde voeding wordt er ook veel aandacht besteed aan de mentale gezondheid. Bijvoorbeeld het inbouwen van gezonde gewoontes zoals op tijd naar bed gaan en het verminderen van stress door bijvoorbeeld af en toe de smartphone weg te leggen. Meer dan ooit lezen mensen zelfhulpboeken om mentaal sterker en gezonder te worden. Op deze pagina lees je meer over al deze onderwerpen. Lichamelijk en mentaal fit worden vanuit jouw eigen huis.

Cardio

Bij de trainingsvorm cardio ligt de focus op het trainen van het cardiovasculaire systeem – dit wordt ook wel het hart- en vaatstelsel genoemd. Je hebt cardio activiteiten die je doet op een lage intensiteit of juist op een hoge intensiteit. Wissel je hoge intensiteit en lage intensiteit af? Dan wordt dit ook wel een intervaltraining genoemd. Tijdens cardioactiviteiten verbrand je meestal flink wat calorieën en gaat je hartslag omhoog. Wanneer je regelmatig cardioactiviteiten doet zal je merken dat je ook een betere conditie krijgt.

Hometrainer

De hometrainer is een cardio-apparaat die voor jong en oud geschikt is. Je zit op een hometrainer vrij rechtop, eigenlijk vergelijkbaar met de houding op een stadsfiets. Tijdens het fietsen op de hometrainer worden de gewrichten niet zwaar belast. Daarom is het fietsen niet blessuregevoelig. Tijdens het fietsen op de hometrainer kan je makkelijk tv kijken of jouw favoriete Netflix serie aanzetten. Ondertussen verbrand je flink wat calorieën.

Roeitrainer

Indoor roeien is een ideale cardio activiteit om veel calorieën te verbranden in een korte tijd en om meerdere spiergroepen aan het werk te zetten. Ook bij de roeitrainer kan je de weerstand zwaarder of lichter zetten. Je traint hier de benen, billen maar ook meerdere spiergroepen in het bovenlichaam. Roeien is een pittige workout waar je snel van gaat zweten.

Crosstrainer

De crosstrainer is een fitnessapparaat die veel mensen kennen uit de sportschool. Door veel mensen wordt de crosstrainer gebruikt om calorieën te verbranden of als warming-up. Je traint op de crosstrainer zowel het boven als het onderlichaam. Ook worden de spieren in de core aangepakt. Ook het trainen op een crosstrainer is niet blessuregevoelig.

Loopband

Er zijn veel verschillende loopbanden verkrijgbaar. Sommige loopbanden zijn alleen geschikt om op te wandelen. Andere loopbanden zijn er ook voor gemaakt om op hard te lopen. Een goede loopband zorgt voor een goede demping waardoor jouw spieren en gewrichten minder belast worden bij het neerkomen. Bij het uitzoeken van een geschikte loopband is het belangrijk om (onder andere) aandacht te besteden aan de sterkte van de motor en de grootte van het loopoppervlak.

Kracht

Bij kracht train je vooral je spieren en niet zozeer je conditie, al is een combinatie wel goed mogelijk. Een krachttraining kan je op verschillende manieren vormgeven. Zo kan je krachttraining doen met elastieken banden zoals booty bands, een fitness tube met handvatten of één van de andere weerstandsbanden. Ook kan je trainen met losse dumbells, hiermee kan je oefeningen doen waarmee je de spieren in het hele lichaam traint. Uiteraard kan je ook een eigen home gym inrichten met krachtapparatuur die je ook in de sportschool vindt.

Weerstandsbanden

Met weerstandsbanden kan je een training samenstellen met oefeningen waarbij je het hele lichaam traint. Met de booty band train je bijvoorbeeld vooral de benen en billen. De fitness tube met handvatten kan gebruikt worden voor een full body workout. Veel triatleten en zwemmers gebruiken deze tube om hun zwemtechniek te verbeteren en om een sterker bovenlichaam te krijgen. Hierdoor kunnen ze sneller zwemmen. Naast deze twee weerstandsbanden zijn er nog veel meer soorten weerstandsbanden.

Dumbells

Wil je niet al te veel geld uitgeven maar wil je tijdens jouw thuistraining wel alle spiergroepen aan het werk kunnen zetten? Dan zijn dumbells ideaal om aan te schaffen! Tijdens een dumbell training zet je het onderlichaam en het bovenlichaam flink aan het werk. Dumbells zijn verkrijgbaar in meerdere soorten en gewichten.

Tip: Overweeg ook eens verstelbare dumbells!

Krachtapparatuur

Zou jij wel een eigen home gym willen maken met alle machines die je ook in de sportschool tegenkomt? Dan kan je kijken naar welke krachtapparatuur er online verkrijgbaar is. Uiteraard vind je op Thuisfit365 een overzicht van alle krachtapparatuur die verkrijgbaar is. Soms wordt de term home gym ook wel gebruikt voor een veelzijdig krachtapparaat waar je meerdere oefeningen kan doen en meerdere spiergroepen kan trainen. Ook met de cable crossover kan je vaak meerdere spiergroepen aanpakken.

(Sport-) voeding

De juiste (sport-) voeding is natuurlijk onmisbaar wanneer je toe wilt werken naar jouw droomlichaam. Wanneer je fit wilt zijn en lekker in je vel wilt zitten is het ook belangrijk om voeding te nemen die helpt bij het herstel. Zo kunnen eiwitpoeders helpen om voldoende eiwitten binnen te krijgen (bijvoorbeeld na een training). Bij cardio activiteiten heb je juist sportdranken nodig die je energie geven.

Mentaal

Mens sana in corpore sano, een gezonde geest in een gezond lichaam. Wij zijn van mening dat – wanneer je wilt werken aan een gezond lichaam – je naast het fysieke lichaam ook de mentale kant van gezondheid niet mag vergeten. Zo is gezond eten prima, maar is het niet goed wanneer je obsessief met eten bezig bent en in paniek raakt wanneer je een keer een taartje eet. Dit geldt hetzelfde voor sport. Aan de andere kant hebben veel mensen juist een duwtje in de rug nodig en zouden ze juist mogen leren hoe ze niet terugvallen in ongezonde gewoontes zoals te weinig bewegen en niet voedzaam eten. Ook is het belangrijk voor lichaam en geest om te leren omgaan met stress en om ’s nachts voldoende uren slaap te krijgen.


Categorie: Algemeen

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.