Plyo-box kopen: soorten, varianten en wat je er mee kan

plyo-box

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Een plyo-box is een veelzijdig hulpmiddel voor iedereen die aan zijn conditie, kracht en explosiviteit wil werken. Of je nu een doorgewinterde atleet bent of een beginner in de fitnesswereld, de plyo-box heeft voor elk niveau iets te bieden. In dit artikel leg ik je alles uit over de verschillende soorten en varianten van de plyo-box. Ook vertel ik je wat je allemaal met dit handige hulpmiddel kunt doen.

Wat is een plyo-box eigenlijk?

Een plyo-box is een trainingshulpmiddel ontworpen voor plyometrische oefeningen, zoals een box jump, die gericht zijn op het snel ontwikkelen van kracht en explosiviteit. De box is een stevig platform waarop je springt, stapt of landt tijdens verschillende soorten oefeningen. Gemaakt van diverse materialen zoals hout, metaal of schuim, zijn plyo-boxen verkrijgbaar in verschillende hoogtes en formaten. Ze worden veel gebruikt in sportscholen, trainingsfaciliteiten en thuisgyms voor een reeks oefeningen die voornamelijk de beenspieren, bilspieren en core versterken.

Wist je dat een plyometrische oefening een type training is dat gericht is op het snel ontwikkelen van kracht en explosiviteit? Bij deze oefeningen maak je gebruik van snelle, krachtige bewegingen, meestal in de vorm van springen, om je spieren in korte tijd veel kracht te laten leveren. Het doel is om de spierkracht te vergroten en je atletisch vermogen te verbeteren. Ze zijn vooral populair bij sporters die hun sprongkracht, snelheid en uithoudingsvermogen willen vergroten.

Houten plyo-boxen

Plyo-box hout

Deze traditionele plyo-boxen zijn veelal gemaakt van dik multiplex hout en zijn ontworpen om een stevig en betrouwbaar platform te vormen voor je training. Het hout wordt vaak zorgvuldig afgewerkt om de kans op splinters te verminderen. Het vierkante of rechthoekige design zorgt voor stabiliteit tijdens oefeningen en het oppervlak is meestal groot genoeg voor veilige landingen en stappen.

In de winkel bekijken

Voordelen

 • Zeer stabiel en betrouwbaar.
 • Vaak goedkoper dan andere materialen.
 • Kunnen zelf worden gemaakt als je handig bent.

Nadelen

 • Kunnen splinters veroorzaken als het hout niet goed is afgewerkt.
 • Zwaarder en minder makkelijk te verplaatsen.
 • Nemen vaak meer ruimte in beslag.

Metalen plyo-boxen

Plyo-box metaal

Metalen plyo-boxen zijn vervaardigd uit stevige materialen als roestvrij staal of aluminium. Deze boxen zijn ontworpen met duurzaamheid en stabiliteit in gedachten. Het metaal is doorgaans bedekt met een antiroestlaag en het oppervlak kan een antislipafwerking hebben om extra veiligheid te garanderen. Ze zijn vaak stapelbaar, waardoor ze ruimte-efficiënt zijn en makkelijk op te bergen.

In de winkel bekijken

Voordelen

 • Extreem duurzaam en bestand tegen slijtage.
 • Makkelijk schoon te maken.
 • Strak en professioneel uiterlijk.

Nadelen

 • Kunnen duurder zijn dan houten varianten.
 • Metaal kan glad worden als het nat is, wat een valrisico kan opleveren.
 • Ze kunnen koud aanvoelen, wat oncomfortabel kan zijn.

Verstelbare plyo-boxen

Stackable plyo-box

Verstelbare plyo-boxen zijn vaak gemaakt van een combinatie van stevig metaal en rubberen elementen. Deze boxen zijn speciaal ontworpen om in hoogte verstelbaar te zijn, waardoor ze een flexibele oplossing bieden voor verschillende soorten oefeningen en gebruikers. De verstelbare hoogte wordt meestal beveiligd met vergrendelpinnen of schroeven om de stabiliteit te waarborgen tijdens gebruik. Je kan er ook voor kiezen om een stapelbare box te kopen.

In de winkel bekijken

Voordelen

 • Zeer veelzijdig; geschikt voor gebruikers van alle lengtes en niveaus.
 • Ruimtebesparend omdat je meerdere hoogtes in één box hebt.
 • Goed voor variatie in je trainingsroutine.

Nadelen

 • Kan onstabiel zijn als hij niet goed is ingesteld.
 • Over het algemeen duurder vanwege de verstelbaarheid.
 • Soms complexer om in elkaar te zetten.

Schuim plyo-boxen

Plyo-box foam

Deze boxen zijn samengesteld uit hoogwaardig schuim en omhuld door een duurzame, vaak vinyl, hoes. Het design van deze boxen is vooral gericht op het minimaliseren van impact op de gewrichten tijdens landingen. Ze zijn lichter dan andere varianten. Hierdoor verplaats je de foam box wat makkelijker dan de andere varianten. Het schuim geeft een beetje mee bij de landing om schokken op de gewrichten te verminderen.

In de winkel bekijken

Voordelen

 • Zacht en vriendelijk voor de gewrichten.
 • Lichtgewicht en makkelijk te verplaatsen.
 • Ideaal voor beginners of mensen die herstellen van een blessure.

Nadelen

 • Niet zo duurzaam als hout of metaal.
 • Kan minder stabiel zijn, vooral bij zwaardere personen.
 • Minder geschikt voor zeer intensieve of geavanceerde oefeningen.

Waar kun je een plyo-box voor gebruiken?

Box jumps

De klassieke oefening om explosieve kracht in je benen te ontwikkelen.

Step-ups

Een minder intensieve oefening die goed is voor je balans en coördinatie.

Push-ups en dips

Je kunt de plyo-box ook gebruiken om je bovenlichaam te trainen met verschillende push-up en dip varianten.

Krachttraining

Met een plyo-box kun je ook diverse krachttrainingsoefeningen uitvoeren, zoals squats en lunges, maar dan met een verhoogd platform voor extra uitdaging.

plyo-box kopen

Veelgestelde vragen

Is een plyo-box geschikt voor beginners?

Ja, een plyo-box is zeer geschikt voor beginners, vooral als je kiest voor een verstelbare of schuim variant.

Welk materiaal is het beste?

Dat hangt af van je behoeften. Hout is stabiel en stevig, metaal is duurzaam en verstelbare boxen bieden flexibiliteit.

Hoe kies ik de juiste hoogte?

Begin met een lagere hoogte en ga pas hoger als je comfortabeler wordt met de oefeningen.

Kan ik een plyo-box buiten gebruiken?

Metalen en houten boxen kunnen meestal wel buiten gebruikt worden, maar het is beter om ze binnen te houden om slijtage te voorkomen.

Waar kan ik een plyo-box kopen?

Je kunt een plyo-box kopen bij sportwinkels, online shops of soms zelfs in grotere algemene winkels die een sportafdeling hebben.


Categorie: Algemeen

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.