Soorten ergometers: een overzicht + welke spieren je traint

Ergometer soorten en uitleg

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Heb je je ooit afgevraagd wat een ergometer is, welke soorten ergometers er zijn en wat ze precies meten? Van hometrainers tot roeimachines en van loopbanden tot skiergometers, elk type heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. In dit artikel bekijk ik alle soorten ergometers. Daarbij kijk ik naar de kenmerken, geef ik een korte uitleg en lees je welke spiergroepen je traint. Ik begin echter met een goede definitie van het begrip.

Wat is een ergometer?

Een ergometer is een meetinstrument in de vorm van een fitnessapparaat dat je fysieke inspanningen omzet in meetbare data. Of je nu fietst, roeit, loopt of een andere beweging maakt, een ergometer registreert verschillende variabelen zoals snelheid, afstand en energieverbruik. Zo krijg je inzicht in je prestaties en kun je je training gericht aanpassen. Het is een veelgebruikt hulpmiddel in sportscholen, trainingscentra en ook voor thuisgebruik. Vaak zie je in de (webwinkel) deze benaming ook in de productnaam staan, bijvoorbeeld: Roeitrainer ergometer.

Hometrainers

Vliegwiel hometrainer

Hometrainers zijn wellicht de meest bekende ergometers. Ze zijn vooral gericht op cardiovasculaire oefeningen en bepalen de hoeveelheid energie die je verbruikt door middel van parameters als snelheid, afstand en weerstandsniveaus.

Hometrainers richten zich vooral op de beenspieren, zoals de quadriceps, hamstrings en kuiten. Ook worden je bilspieren getraind. Door het rechtop zitten worden ook de rug- en buikspieren licht geactiveerd.

Roeimachines

Ergometer roeimachine

Roeimachines simuleren de actie van roeien en zijn bijzonder goed voor een full-body workout. Ze meten diverse factoren zoals roeislagen per minuut, totale afstand en energieverbruik.

Roeimachines zijn ideaal voor een full-body workout. Ze trainen je benen, rug, armen en schouders. Je core wordt ook flink aan het werk gezet voor stabiliteit tijdens het roeien.

Loopbanden

Loopband vs wandelband

Loopbanden zijn ergometers die je loop- of renbeweging meten. Ze houden rekening met snelheid, afstand en soms zelfs de hellingshoek om een zo nauwkeurig mogelijke inschatting te geven van je energieverbruik.

Bij gebruik van een loopband focus je voornamelijk op je beenspieren: de quadriceps, hamstrings en kuiten. Afhankelijk van de snelheid en de helling, kan ook je core betrokken worden voor stabiliteit.

Skiergometers

Skierg kopen test welke

Een skiergometer, vaak kortweg skierg genoemd, simuleert de beweging van langlaufen. Het apparaat meet de kracht en snelheid van je trek- en duwbewegingen en is vooral populair onder skiërs en crossfitters.

Met skiergometers train je zowel je boven- als onderlichaam. Ze richten zich op de schouders, armen, rug en borstspieren. Ook je benen en core worden gebruikt voor stabiliteit en kracht.

Kajak ergometers

Deze ergometers simuleren de roeibewegingen die je maakt bij het kajakken. Ze meten je slagfrequentie, kracht en soms zelfs de hoek waaronder je de peddel houdt.

Kajak ergometers leggen de nadruk op je bovenlichaam, vooral de rug-, schouder- en armspieren. Je core wordt ook gebruikt voor stabiliteit en kracht bij het ‘roeien’.

Handbikes

Handbikes zijn ergometers die speciaal zijn ontworpen voor mensen die hun bovenlichaam willen trainen of voor mensen die niet in staat zijn hun onderlichaam te gebruiken. Ze meten de kracht die je uitoefent met je armen en handen.

De focus bij handbikes ligt op het bovenlichaam: vooral de schouders, armen en de spieren in je bovenrug.

Traploop-ergometers

Stair climber

Deze stair climbers simuleren het oplopen van trappen en zijn goed voor het trainen van de benen en billen. Ze meten het aantal treden dat je hebt genomen en de snelheid waarmee je dit doet.

Deze ergometers zijn geweldig voor het trainen van je benen en bilspieren. Ze richten zich op de quadriceps, hamstrings, kuiten en bilspieren.

Arm-ergometers

Luxari-stoelfiets-kopen.jpg

Arm-ergometers zijn gericht op de training van de bovenlichaamsspieren. Ze worden vaak gebruikt in revalidatiecentra en zijn geschikt voor mensen die hun benen niet kunnen of mogen belasten.

Hiermee train je vooral de spieren in je armen en schouders, maar ook je bovenrug en borstspieren worden geactiveerd.

Zwem-ergometers

Zwem-ergometers zijn speciale machines die de zwembeweging simuleren. Ze meten de kracht en frequentie van je slagen en zijn handig voor zwemmers die hun techniek willen verbeteren zonder een echt zwembad te gebruiken.

Bij zwem-ergometers komen vooral de schouder- en rugspieren aan bod. Daarnaast worden ook de spieren in je armen en benen getraind.

Elliptische ergometers

Kettler crosstrainer Optima-serie

Deze machines combineren het beste van loopbanden en hometrainers. Ze bieden een full-body workout en meten een reeks parameters zoals snelheid, afstand en calorieverbranding.

Elliptische ergometers, ook wel crosstrainers genoemd, bieden een full-body workout. Ze trainen je benen, billen, rug, armen, borst en schouders.


Categorie: Fitnessapparaten

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.