Tuck jump uitleg, stap-voor-stap uitvoering en benodigdheden

Tuck jump uitvoeren

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Tuck jumps zijn een explosieve oefening die zowel je kracht als je cardiovasculaire systeem op de proef stellen. Deze oefening is uitermate geschikt voor sporters die hun sprongkracht, snelheid en uithoudingsvermogen willen verbeteren. In dit artikel leer je hoe je tuck jumps correct uitvoert, welke spiergroepen je ermee traint en wat de voordelen zijn. Ik geef ook alternatieven en aandachtspunten om je te helpen.

Wat is een tuck jump precies?

Een tuck jump is een dynamische, intensieve oefening die zowel elementen van krachttraining als cardiotraining combineert. Bij deze oefening begin je in een staande positie met je voeten op schouderbreedte. Je springt explosief omhoog terwijl je je knieën zo dicht mogelijk naar je borst brengt. Tijdens de sprong trekken je armen mee om extra hoogte te genereren. Het doel is om zo hoog mogelijk te springen en je knieën zo dicht mogelijk naar je borst te brengen. Je landt vervolgens zachtjes op de ballen van je voeten met licht gebogen knieën en keert terug naar de startpositie. Deze oefening richt zich voornamelijk op de spieren in je benen en billen, maar traint ook je core en verbetert je uithoudingsvermogen.

Schoenen die ik aanraad bij fitnessoefeningen

De juiste uitvoering bekijken

In de onderstaande video zie je goed hoe je deze fitnessoefening het beste uit kan voeren. De video is kort, bondig, maar vooral erg duidelijk.

Voordelen van deze oefening

Tuck jumps hebben verschillende voordelen. Ze verbeteren je kracht, vooral in je onderlichaam. Daarnaast krijgt je cardiovasculaire systeem een flinke boost. Psychologisch gezien helpt deze oefening je ook met discipline en focus, omdat een correcte uitvoering veel concentratie vereist.

Spiergroepen die je traint

Quadriceps

De quadriceps, gelegen aan de voorkant van je bovenbenen, krijgen een flinke workout met tuck jumps. Deze spieren zijn primair verantwoordelijk voor het strekken van de knie tijdens de sprong. Door de explosieve beweging ontwikkel je meer kracht en uithoudingsvermogen in deze spiergroep.

Hamstrings

Je hamstrings, gelegen aan de achterkant van je bovenbenen, spelen een ondersteunende maar cruciale rol. Ze helpen bij de stabiliteit van de knie en heup tijdens de landing. Daarnaast zijn ze actief betrokken bij het buigen van de knie wanneer je je benen naar je borst trekt in de lucht.

Bilspieren

De bilspieren zijn een andere belangrijke spiergroep die je traint met tuck jumps. Ze zijn verantwoordelijk voor het krachtig afzetten van de grond. Sterkere bilspieren kunnen ook bijdragen aan een betere houding en verminderde rugklachten.

Kuitspieren

Tijdens de sprong en de landing werken je kuitspieren hard om je evenwicht te bewaren en je lichaam te stabiliseren. Deze spieren krijgen vaak minder aandacht in veel trainingsprogramma’s, maar zijn essentieel voor diverse vormen van beweging en sport.

Core

Hoewel de focus voornamelijk ligt op de benen, is een sterke core cruciaal voor het correct uitvoeren van tuck jumps. Je core helpt bij het stabiliseren van je lichaam in de lucht en zorgt ervoor dat je rechtop blijft tijdens de oefening. Het trainen van je core kan ook voordelen hebben zoals een betere houding en minder rugklachten.

Aandachtspunten: Land zacht om blessures te voorkomen. Houd je rug recht tijdens de sprong en breng je knieën zo hoog mogelijk om het maximale uit de oefening te halen.

Benodigdheden

Voor deze oefening heb je alleen een goede ondergrond nodig. Een matje kan handig zijn voor extra comfort. Bekijk hieronder mijn favoriete matjes direct in de winkel.

Variaties op Tuck jumps

Tuck jumps met een twist in het water

Draai je lichaam zijwaarts in het water

Eénbenige Tuck jumps

Spring omhoog op één been en wissel af.

Tuck jumps met tussendoor knieheffen

Nadat je een tuck jump hebt uitgevoerd hef je een aantal keer (bijvoorbeeld 5) je knieën.

Tuck jumps met uitstap

Je voert een lunge uit en heft vervolgens 1 been op.

Veelgestelde vragen

Is dit een oefening voor beginners?

Nee, tuck jumps zijn meer geschikt voor mensen met enige ervaring in kracht- en cardiotraining.

Is een warming-up noodzakelijk?

Ja, een goede warming-up is essentieel om blessures te voorkomen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit echt een hele pittige oefening is.

Hoeveel sets en herhalingen moet ik doen?

Dit hangt af van je fitnessniveau, maar een algemene richtlijn is 3 sets van 8 tot 12 sprongen.

Kan ik deze oefening dagelijks doen?

Het is beter om minimaal één rustdag tussen de trainingen te houden voor spierherstel.

Zijn er alternatieven voor deze oefening?

Ja, squats en box jumps zijn goede alternatieven als je de intensiteit wilt verlagen. Deze oefeningen vind ik persoonlijk een stuk prettiger dan de tuck jump 😉.


Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.