Verschil tussen Olympische en standaard halterschijven

Olympische halterset olympische standaard halterschijven verschil

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Wanneer je jouw thuisgym inricht of nieuwe gewichten voor de sportschool kiest, sta je voor de keuze: ga je voor Olympische of standaard halterschijven? Deze keuze heeft invloed op je training, je budget en de uitrusting die je aanschaft. In dit artikel kijk ik naar het verschil tussen deze twee typen halterschijven.

Wat zijn Olympische halterschijven?

Olympische halterschijven zijn gewichten met een gestandaardiseerd gat van 50 millimeter, ontworpen om op Olympische halterstangen te passen. Ze worden meestal gemaakt van gietijzer of staal, met varianten die een rubberen omhulsel hebben, bekend als bumper plates. Deze schijven zijn uitermate geschikt voor krachtoefeningen en Olympische gewichthefbewegingen zoals de snatch en clean and jerk (zie kopje hieronder), dankzij hun robuuste bouw en consistentie in gewicht en maat. Deze halterstang met halterschijven worden ook op de Olympische spelen en bij diverse competities gebruikt. Ze hebben een lengte van 220cm en wegen 20kg.

De Clean and jerk beweging met een olympische stang + schijven

In de onderstaande video zie je hoe deze beweging eruitziet:

Wat zijn standaard halterschijven?

Standaard halterschijven zijn krachttraininggewichten met een diameter van ongeveer 25 millimeter. Deze passen op standaard halterstangen. Ze worden meestal gemaakt van gietijzer en zijn geschikt voor een reeks krachtoefeningen zoals squats, deadlifts en bankdrukken. Deze schijven zijn over het algemeen minder geschikt voor dynamische Olympische gewichthefbewegingen en zijn vanwege hun kleinere gatdiameter en vaak lichtere constructie minder robuust dan hun Olympische tegenhangers, Een voordeel is wel dat ze een stuk goedkoper zijn.

Leuk om te weten: Tijdens veel groeplessen op verschillende sportscholen waar ik ben geweest liggen er soms verschillende soorten stangen. De stang van standaard haltershijven is vaak lichter dan de Olympische variant. Houdt er dus rekening mee dat de Olympische stang van zichzelf al 20kg weegt!

De grootste verschillen tussen de twee soorten halterschijven op een rij

Diameter van het gat

Het meest opvallende verschil is de grootte van het gat in het midden van de schijf. Bij Olympische schijven is dit 50 millimeter, bij standaard schijven ongeveer 25 millimeter.

Materiaal en constructie

Olympische schijven zijn vaak gemaakt van gietijzer of staal, en soms vind je ze met een rubberen coating, bekend als bumper plates. Standaard schijven zijn ook meestal van gietijzer.

Geschiktheid voor oefeningen

Olympische schijven zijn ideaal voor een breed scala aan oefeningen, inclusief Olympisch gewichtheffen. Standaard schijven zijn meer beperkt tot basis krachtoefeningen.

Olympische halterschijven clean and jerk

Prijs

Standaard schijven zijn vaak voordeliger, wat ze een goede optie maakt voor beginnende krachttrainers.

Diameter van de gewichten

Het gat in het midden van de schijf bepaalt op welke stangen het past. Olympische stangen hebben een dikkere diameter voor meer stabiliteit bij zware liften, wat essentieel is voor oefeningen zoals de snatch of clean and jerk. Standaard stangen zijn dunner en daarom minder geschikt voor deze dynamische bewegingen.

Materiaalkeuze en duurzaamheid

De materiaalkeuze beïnvloedt de duurzaamheid. Olympische schijven, vooral bumper plates, zijn ontworpen om herhaaldelijk te worden neergelegd zonder schade aan de vloer of de schijven zelf. Standaard schijven kunnen sneller slijten als ze vaak worden neergelegd of gedropt. En – ik kan uit ervaring zeggen – dat de bar hard neergooien in de sportschool bij veel mensen favoriet is. 😉. Vaak gaat dit gepaard met hard schreeuwen of kreunen. In Amerika hebben ze in de sportschoolketen Planet Fitness hier zelfs een alarm voor om dit te voorkomen.

Samengevat de verschillen goed op een rij

Olympische halterschijven

  • Diameter: Deze hebben een gat in het midden van 50 millimeter, ongeveer 2 inch. Dit maakt ze alleen compatibel met Olympische halterstangen.
  • Materiaal: Veelal gemaakt van gietijzer of staal, en er zijn ook bumper plates die van rubber zijn gemaakt.
  • Gebruik: Perfect voor een breed scala aan oefeningen, waaronder powerlifting en Olympische gewichthefbewegingen zoals de snatch en clean and jerk.
  • Bouw: Vaak robuuster en duurzamer, waardoor ze geschikt zijn voor competitief gebruik en het laten vallen van gewichten, vooral in het geval van bumper plates.

Standaard halterschijven

  • Diameter: Deze schijven hebben een gat van 25 millimeter, ongeveer 1 inch, en zijn bedoeld voor gebruik met standaard halterstangen.
  • Materiaal: Ook deze zijn meestal van gietijzer gemaakt.
  • Gebruik: Geschikt voor basis krachtoefeningen zoals squats, deadlifts en bankdrukken, maar niet ideaal voor Olympisch gewichtheffen vanwege de kleinere diameter en vaak lichtere bouw.
  • Prijs: Ze zijn vaak goedkoper dan Olympische schijven, wat ze aantrekkelijk maakt voor beginners of mensen met een beperkt budget.

Categorie: Algemeen

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.