Weer in beweging: Vind jouw perfecte sport! [10 tips voor beginners]

Tunturi Routes informatie

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Ben je het zat om stil te zitten en wil je weer in beweging komen? Maar waar begin je? In dit artikel vind je 10 tips om weer te beginnen met sporten, inclusief 5 perfecte startersporten. Ontdek de voordelen van bewegen, vind de sport die bij jou past en geniet van een gezondere en actievere levensstijl!

Vooraf: mijn ervaring met een tijd niet sporten en het weer gaan doen

Ik heb een lange periode gehad in mijn leven waar ik weinig heb bewogen. Vroeger heb ik meerdere sporten geprobeerd. Zo heb ik tot mijn twaalfde op korfbal gezeten. Daarna heb ik ook nog een paar lessen voetbal geprobeerd. Pas op latere leeftijd kwam in aanraking met de sport squash. Dit heb ik twee jaar gedaan. Daarna volgde er weer een periode van niets. Pas toen ik dertig was geworden kwam bij mij het besef dat mijn levensstijl echt niet oké was. Ik rookte veel en bewoog amper tot niet. Ik stopte met roken (met dank aan dit boek) en ik kocht een wielrenfiets. Daarnaast heb ik ook een abonnement op de sportschool genomen en ben ik langer gaan wandelen met onze honden. Wonder boven wonder ben ik 6 jaar later fitter dan ik ook ben geweest.

Dit artikel is wel bedoeld voor mensen die:

 • Lang stil hebben gezeten en weer in beweging willen komen.
 • Op zoek zijn naar een laagdrempelige manier om te beginnen met sporten.
 • Geïnteresseerd zijn in de voordelen van bewegen voor lichaam en geest.
 • Tips en inspiratie nodig hebben om gemotiveerd te blijven.

Dit artikel is niet bedoeld voor:

 • Mensen die al regelmatig sporten.
 • Mensen met ernstige gezondheidsproblemen.
 • Mensen die op zoek zijn naar een gedetailleerd trainingsschema.

Wandelen: eenvoudig beginnen

Wandelen is een uitstekende manier om te beginnen. Het is laagdrempelig, vereist geen speciale uitrusting en je kunt het overal doen. Wandelen helpt bij het opbouwen van uithoudingsvermogen en is zacht voor je gewrichten. Probeer regelmatig te wandelen, bijvoorbeeld door dagelijkse wandelingen in te plannen of door de auto wat vaker te laten staan.

Tip van mijn kant: Heb je last van je knieën en is wandelen geen goede optie voor je? Overweeg dan om te trainen op een crosstrainer. Dit apparaat is erg vriendelijk voor de knieën!

Zwemmen: vriendelijk voor je lichaam

Zwemmen is ideaal voor mensen die weer willen gaan sporten. Het water biedt natuurlijke weerstand en helpt je spieren te versterken zonder je gewrichten te belasten. Zwemmen verbetert niet alleen je fysieke conditie maar heeft ook een ontspannend effect op je geest.

beginnen met sporten

Fietsen: ontdek je omgeving

Fietsen is nog zo’n geweldige optie om weer in beweging te komen. Het is minder belastend voor je gewrichten dan hardlopen en biedt de mogelijkheid om grotere afstanden af te leggen en nieuwe gebieden te ontdekken. Begin met korte tochten en breid deze geleidelijk uit.

Yoga: flexibiliteit en kracht

Yoga is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Het helpt bij het opbouwen van kracht, verbetert je flexibiliteit en bevordert ontspanning. Er zijn verschillende soorten yoga, dus er is altijd wel een stijl die bij je past. Yoga kan ook thuis worden beoefend, wat het een toegankelijke optie maakt.

Groepslessen: samen sporten

Groepslessen kunnen een extra motivatie zijn om te sporten. Of het nu gaat om spinning, pilates of een andere groepsactiviteit, samen sporten kan motiverend werken en zorgt voor een sociale component. Veel sportscholen en sportcentra bieden lessen aan die geschikt zijn voor beginners. Ik ben zelf erg fan van de lessen kinesis en crossfitness.

Starten met sporten: tips voor succes

Wanneer je weer begint met sporten, is het belangrijk om je verwachtingen te managen en geduldig te zijn met jezelf. Begin langzaam en bouw geleidelijk op om blessures te voorkomen. Luister naar je lichaam en geef jezelf de tijd om te wennen aan de nieuwe activiteiten. Het stellen van realistische doelen kan ook helpen om gemotiveerd te blijven.

Tips voor een succesvolle start

 • Begin langzaam en bouw geleidelijk op. Teveel ineens kan leiden tot blessures. Luister naar je lichaam en neem rust wanneer dat nodig is.
 • Stel realistische doelen. Begin klein en stel haalbare doelen die je motiveren om door te gaan.
 • Maak het leuk! Kies een sport die je echt leuk vindt, dan is volhouden veel makkelijker.
 • Zoek een sportmaatje. Sporten met een vriend of familielid kan motiverend en gezellig zijn.
 • Investeer in goede sportkleding en -schoenen. Dit zorgt voor comfort en plezier tijdens het sporten.

Maak van bewegen een blijvende gewoonte

 • Plan vaste momenten in je agenda voor sport. Zo maak je er een prioriteit van.
 • Varieer je trainingen. Wissel verschillende sporten en activiteiten af om te voorkomen dat je verveelt.
 • Belangrijk: Blijf gemotiveerd! Visualiseer je doelen, beloon jezelf voor je successen en focus op de voordelen van een gezonde levensstijl.

Het onderstaande Engelstalige boek van een Nederlandse auteur heeft mij erg geholpen om van sport een gewoonte te maken.


Categorie: Algemeen

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.